Duitsland krijgt een Limes Museum

Het Limes Museum. Foto: Stadt Aalen

Je vergapen aan innovatieve muurschilderingen in Mannheim, Romeinse grenspaden verkennen of de eeuwenoude sfeer van kastelen opsnuiven. De Duitse regio Baden-Württemberg heeft naast de viering van 100 jaar Bauhaus veel te bieden op het gebied van kunst, architectuur en cultuur. Vernieuwde musea en persoonlijke wandelingen met gidsen nemen je bij de hand om zowel hedendaagse als historische ontdekkingen te doen die je meenemen in een andere wereld en je reis meer diepgang geven.

Stadskunst en innovatieve nieuwe concepten voor winkels en restaurants. Het liberale en opened minded Mannheim heeft zich ontwikkeld tot een creatieve smeltkroes waar urban art een belangrijke rol speelt. Het Stadt.Wand.Kunst (Stad.Muur.Kunst) project dat kunst naar het stadshart brengt met muurschilderingen van kunstenaars op ongewone plekken, bewijst dit temeer. Het bekende kunstenaarsduo Herakut trapte het project in 2013 af met My Superhero Power is Forgiveness en inmiddels telt Stadt.Wand.Kunst zeventien muurschilderingen van bekende kunstenaars. Mannheim ligt zo’n 140 kilometer ten noorden van Stuttgart.
Meer informatie: www.visit-mannheim.de/en/stadt-wand-kunst

Bauhaus beweging

De Bauhaus beweging bestaat dit jaar 100 jaar en dat wordt overal in Duitsland gevierd. In de musea van Stuttgart, Mannheim, Weil am Rhein en Baden Baden prijken dan ook Bauhaus exposities. Stuttgart is al eeuwenlang het centrum voor moderne kunst en architectuur. Dat zie je vandaag de dag nog terug in minimalistische huizen, fabrieken en restaurants. Een van de levendigste voorbeelden is de Weissenhof nederzetting die oorspronkelijk uit 33 huizen bestond. Het Le Corbusier huis werd oorspronkelijk door Mies van der Hohe ontworpen en in 1972 op een heuvel bij Stuttgart gebouwd. Meer informatie.

Lime Museum

Mysterieuze grotten en tunnels, griezelige kastelen en uit de Romeinse tijd afkomstige architectuur zoals thermale baden en grenspaden. Het natuur- en cultuurrijke Swäbische Ostalb ligt 50 kilometer ten zuiden van Stuttgart en is een plek met veel zichtbare historische sporen van onder meer de Romeinen en Kelten. In mei vindt de heropening plaats van het Limes Museum in Aalen. De expositie laat de geschiedenis en het leven rondom de limes zien, het oorspronkelijke grenspad van het Romeinse rijk, dat 60 kilometer door dit gebied liep en inmiddels op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Meer informatie.

Festivals

Ronddwalen in een kasteel, klooster, paleis of tuin? In Baden-Württemberg ben je aan het juiste adres. De organisatie Staatliche Schlösser und Gärten beheert ruim 60 historische monumenten in deze regio die jaarlijks bijna vier miljoen bezoekers aantrekken. In 2019 staan er diverse festivals en braderieën op de agenda die de geschiedenis van de relatie tussen Frankrijk en Duitsland weer tot leven brengen. Meer informatie.

Kasteel

In Sigmaringen verwelkomt familie Hohenzollern je in hun kasteel om de geschiedenis van de Duitse adel te leren kennen. Het paleis dateert uit 1077 en was met de schuine daken, ronde raamopeningen en uiteenlopende torens en poorten destijds al een architectonisch hoogtepunt. Een wandeling met gids langs duizend jaar geschiedenis geeft meer inzicht in de architectonische veranderingen door de eeuwen heen en laten historie vanuit een ander perspectief zien. Het Hohenzollern Paleis, ook wel kasteel van Sigmaringen genoemd, ligt op een uur rijden van de Bodensee.

Voor meer informatie zie www.visitbawu.com.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.