Geschilderde natuur Janneke Brinkman dit seizoen in Hattem te zien

Werk van Margriet-tekenares Janneke Brinkman is in 2019 te zien in het Anton Pieck museum in Hattem
Werk van Janneke Brinkman is vrijwel het hele jaar te zien in Hattem. Foto: PR

Het Anton Pieck Museum stelt vanaf 12 mei 2019 de kleurrijke werken tentoon van botanisch kunstenaar en één van de bekendste illustratoren van Nederland: Janneke Brinkman-Salentijn. Met de tentoonstelling ‘Pluk het seizoen! De Vier jaargetijden in bloei’ wil Brinkman-Salentijn bezoekers inspireren om te genieten van wat de vier seizoen te bieden hebben.

De liefde voor de natuur is de grote drijfveer van Janneke Brinkman-Salentijn. Al meer dan 25 jaar weet zij het fijne en kwetsbare van de natuur treffend via de transparante kleuren van haar aquarelverf over te brengen. Met haar tentoonstelling brengt ze een ode aan harmonie en schoonheid in de natuur, die ze onder meer in haar schilderwerk probeert vorm te geven. Ze wil bezoekers inspireren om te ervaren wat echt de moeite waard is en zich openbaart in de kwetsbaarheid van de bloemen en planten om ons heen. Zo zei Anton Pieck ooit: “Dat het gras groeit vind je normaal, maar op zichzelf is dat een wonder”.

De tentoonstelling ‘Pluk het seizoen! De vier jaargetijden in bloei’ is te zien in het Anton Pieck Museum in Hattem van 12 mei 2019 tot en met 31 oktober 2019. Tickets zijn verkrijgbaar voor volwassenen: € 7,50, kinderen 4 tot en met 12 jaar € 2,50.

Over Janneke Brinkman-Salentijn

Janneke Brinkman-Salentijn (1948) groeide op in Emmeloord. Ze is een echt buitenkind, ze speelde er liever in de natuur dan dat ze zich bezighield met haar huiswerk. Toch haalde ze haar HBS-B diploma en voltooide zij haar studie biologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daar bleek ze er al gauw een enorm plezier aan te beleven om heel precies en gedetailleerd te tekenen, van het darmenstelsel van een cavia tot de doorsnede van een bloemenstengel.

Margriet

Al meer dan 25 jaar schildert zij vol passie de uitbundige kleuren- en vormenpracht van bloemen en planten. Tegenwoordig bereikt haar werk een groot publiek, mede doordat het wordt toegepast op de meest uiteenlopende producten, zoals stationery, serviezen, postzegels en omdat ze vele jaren columns geschreven en geïllustreerd heeft voor de MARGRIET. Sinds eind 2015 heeft ze een maandelijkse column in Max Magazine. Om haar techniek verder te verbeteren volgt Janneke nog regelmatig lessen “botanical painting” bij onder anderen Anne Marie Evans in Engeland.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.