Europese onderwaterwereld ontdekken in Boulogne-sur-Mer

Tijdens een bezoek aan Nausicaá, het grootste aquarium van Europa, in het Noord-Franse Boulogne-sur-Mer kan genoten worden van de wonderschone onderwaterwereld. Er zijn hier wel 1.600 diersoorten te ontdekken.

Helaas neemt de biodiversiteit in onze zeeën gestaag af en heeft de huidige levenswijze van de mens een schadelijke impact op het milieu. Nausicaá wil bezoekers bewust maken van hun aandeel in het behoud van gezonde zeeën en inspireert volwassenen en kinderen na te denken over klimaatverandering.

Onderwater spektakel

Iedereen die zich een dag wil onderdompelen in de wereld van oceanen en zeeën is welkom bij Nausicaá. De zeewezens zijn te zien vanachter een enorme glazen wand van 100m2. Een bijzondere ervaring. In 2017 onderging Nausicaá een flinke verbouwing, waardoor de totale oppervlakte verdubbelde van 5.000m2 naar 10.000m2. Dit leverde niet alleen meer ruimte op voor nieuwe aquaria en bassins voor nóg meer zeedieren, maar betekende ook meer ruimte voor educatieve exposities. Bezoekers maken een “onderwaterreis” door de verschillende oceanen.

Klimaatverandering

Op luchtige wijze – maar met een serieuze ondertoon – wordt het effect van klimaatverandering en milieuvervuiling op de onze zeeën duidelijk gemaakt. Onderweg worden tips en ideeën aangereikt waarmee bezoekers zelf hun steentje kunnen bijdragen aan gezondere zeeën. In het amfitheater kun je de onderwaterreis even onderbreken om te luisteren naar lezingen of te kijken naar spelshows, presentaties en voorstellingen.

“Aquaria hebben een belangrijke rol in het klimaatdebat. Wij kunnen bewustwording creëren door de urgentie van het probleem te tonen en uit te leggen wat er op het spel staat voor onze planeet”

Philippe Vallette
directeur Nausicaá / voorzitter International Aquarium Network

Onderzoek en kweekprogramma’s

Het informeren van bezoekers is maar een klein deel van de klimaatcampagne die Nausicaá voert. Als onderdeel van het International Aquarium Network (IAN), wordt gezamenlijk geïnvesteerd in onderzoek naar de maritieme biodiversiteit van het Middellandse zeegebied en onderzoek naar verschillende zeedieren in Malpelo, Colombia. Ook in het aquarium zelf wordt gewerkt aan de bescherming van bijzondere diersoorten. In samenwerking met internationale dierentuinen en aquaria worden bij Nausicaá bijzondere koralen gekweekt en zeldzame kwallen en pinguïnsoorten gefokt.

Over Nausicaá

NAUSICAÁ, het Nationaal Oceanium in Boulogne-sur-Mer, is veel meer dan een mooi aquarium. Het is het grootste ontdekkingscentrum van de zee in Europa. Haar unieke programma informeert het publiek over de relatie tussen mens en zee op een pedagogische, wetenschappelijke en inspirerende wijze. In de afgelopen 25 jaar verwelkomde NAUSICAÁ meer dan 15 miljoen bezoekers en trad naar voren als een belangrijke speler op het vlak van milieubewustzijn.

Nausicáa ligt in Boulogne-sur-Mer, op 3 uur rijden van de Nederlandse grens. Net wat ver voor een dagtrip, maar gelukkig heeft de regio genoeg te bieden voor een (lang) weekend. Bewonder de Côte d’Opale, wandel door het natuurpark dat de stad omringt of bezoek de charmante kustplaatsen.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.