Psst, geheime tips voor Baden-Württemberg

Psst, geheime tips voor Baden-Württemberg 9
Het Hohenzollern-Paleis. Foto: PR

Deze ‘geheime’ tips maken dat je meer haalt uit je volgende vakantie in het zuidelijke Baden-Württemberg in Duitsland. Laat je inspireren door kunst en beeldhouwwerken in de groene stad Freiburg of waan je vroeg in de morgen op een privé-eiland op Mainau. Overzie het Zwarte Woud vanaf 1164 meter hoogte in Achertal en laat het Hohenzollern Paleis je mee op reis nemen in de tijd. De stad Baden Baden geeft je een lesje ‘Auszeit’, zoals de locals nu én de Romeinen dat 2000 jaar geleden al deden.

Doe het groen in Freiburg

De stad Freiburg ligt middenin het Zwarte woud en staat bekend als ‘groen, innovatief en duurzaam’. Je vindt er dan ook circulaire hotels, educatieve plekken als Ökostation, Solar Info Center en Waldhaus (boshuis), veilige fietsroutes en een boerenmarkt met lokale producten zoals fruit en de befaamde ‘Lange Rote’ worst. Nieuwe energie is een speerpunt en publieke gebouwen zoals het station, de universiteitsbibliotheek en het gemeentehuis maken op slimme gebruik van zonne-energie. Een geheimtip is een persoonlijke rondleiding in Quartier Vauban, een verkeersluwe buurt waar duurzaam wonen en leven centraal staat.

Stadskunst in de zon

Met ruim 1800 zonuren per jaar is Freiburg een van de zonnigste steden van Duitsland. Een goede reden om naar buiten te gaan om de vele publiek kunstobjecten in de stad te bekijken. In het centrum van Freiburg vind je stadskunst in alle vormen, van provocerende beeldhouwkunst en kleurrijke graffiti, tot in de omgeving opgaande elementen zoals de bekende Krokodil.

Overzie het Zwarte Woud in Achertal

Achertal is een vallei in het noordelijk deel van het Zwarte Woud. De route langs rustgevende bossen, de wijngaarden van Kappelrodeck en het molendorp Ottenhöfen brengt je naar de Hornisgrinde: het hoogte punt van het woud op 1164 meter hoogte. Onderweg kun je zwemmen, een proeverij van (brande)wijn bijwonen, een distilleerderij bezoeken of een wandeltocht met gids ondernemen. In Achertal proef je lokale specialiteiten en trek je je daarna terug op de binnenplaats van een traditioneel Gasthaus.

Auszeit in Baden Baden

Baden Baden werd 2000 jaar geleden opgericht als plek om lichaam en geest in harmonie te brengen. De helende krachten van lucht, zon en water maken het dé plek voor Auszeit, een typisch Duits oplaadmoment. Kuuroorden met genezend water uit bronnen van ruim 2000 meter onder het aardoppervlak, schone lucht, de Salina zeezoutgrot, groene stadsparken en mooie tuinen. Dompel jezelf net als de Romeinen onder in het historische in 1877 gebouwde Friedrichsbad vol fresco’s en koepels waar ook schrijver Mark Twain te gast was. Of kies voor de een dagje spa in moderne Caracalla Spa met thermale baden, stoombaden, (buiten)zwembaden, whirlpools en sauna’s.

Gastronomische heling

Om het gevoel van Auszeit compleet te maken, vind je in Baden Baden gastronomie waar de ziel blij van wordt. Van restaurants met Michellinsterren tot kleine tavernes en koffiehuizen. Een uitblinker is Confiserie Rumpelmayer waar je zoete en hartige lekkernijen zoals linzentaart, Kurgartenkastanjes, Roulettkugeln met truffel en Gugelhupf (tulband) vindt. Rebland, op zes kilometer van het stadscentrum, is het op een na grootste Rieslinggebied van Duitsland en een speeltuin voor wijnliefhebbers.

Privé-paradijs, toen én nu

Mainau is een eiland met exotische planten in het Constancemeer (ook wel Bodenmeer). Dit natuurlijke paradijs van 45 hectare werd gecreëerd door Lennart Count Bernadotte en is een plek voor ontspanning. Een geheimtip is een wandeling over het eiland in de vroege morgen: je hebt de botanische tuinen, een barok paleis dat omringd is door citrusbomen en een arboretum met een 150 jaar oude verzameling van bomen, dan helemaal voor jezelf.

Hohenzollern Paleis

In Sigmaringen verwelkomt familie Hohenzollern je in hun kasteel om de levendige geschiedenis van de Duitse adel te leren kennen. Het paleis dateert uit 1077 en was met de schuine daken, ronde raamopeningen en uiteenlopende torens en poorten destijds al een architectonisch hoogtepunt. Een wandeling met gids langs duizend jaar geschiedenis geeft meer inzicht in de architectonische veranderingen door de eeuwen heen en laten historie vanuit een ander perspectief zien.

Baden-Württemberg

Baden-Württemberg ziet zichzelf als ‘The Sunny Side of Germany.’ Sprookjesachtige kastelen, innovatieve steden, ruige maar ook idyllische natuur en een walhalla voor foodies. Mediterrane invloeden zijn er volop vanwege de zuidelijke ligging en de dorpen en steden zijn omringd door bossen, meren en bergen.

Voor meer informatie zie www.visitbawu.com.

Psst, geheime tips voor Baden-Württemberg 11

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.