100 jaar Spido: Hoe belangrijk is deze rederij voor Rotterdam?

Een beeld uit de expositie over 100 jaar Spido in Rotterdam. Foto: Maritiem Museum

In het Maritiem Museum Rotterdam is de jubileumtentoonstelling ‘Venster op de Haven’ geopend. Bezoekers maken in de expositie kennis met rederij Spido die 100 jaar bestaat. Dit Rotterdamse fenomeen, dat ooit is begonnen als pendeldienst voor zeelieden, biedt zijn passagiers al een eeuw een blik op de steeds veranderende haven van Rotterdam. De expositie is te bezoeken t/m met september 2020.

Kleurrijke personages

In de tentoonstelling kijken bezoekers letterlijk door vensters naar de steeds veranderende haven van Rotterdam. Ze reizen van de twintiger jaren naar de periode van de wederopbouw en via de ‘hippe’ jaren ’60 naar de toekomst. Bezoekers ontdekken verhalen aan de hand van historische en moderne filmbeelden en unieke objecten uit de collecties van het Maritiem Museum en Spido.

Ze ontmoeten kleurrijke personages zoals kapitein Ferwerda die al 45 jaar voor Spido vaart en Selma Droogleever die, net als haar moeder en grootmoeder, duizenden passagiers met haar camera vastlegde op de loopplank naar het schip. Voor de een zal de tentoonstelling een feest van herkenning zijn, voor de ander een kijkje achter de schermen van een Rotterdams icoon dat zijn koers de afgelopen eeuw steeds weer heeft aangepast aan nieuwe omstandigheden en veranderde behoeften van de passagiers.

Maritiem Museum

In het Maritiem Museum Rotterdam ontdek je de enorme invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Ga mee op reis door ons maritieme heden en verleden in eigentijdse tentoonstellingen voor grote én kleine avonturiers. Luister naar verhalen, bewonder topstukken uit onze vooraanstaande collectie of doe mee aan een van de vele activiteiten. Het museum ligt in de oudste en grootste museumhaven van Nederland waar je op historische schepen en kranen beleeft hoe de wereldhaven Rotterdam op déze plek begon.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.