Bataviadag toont noodzaak om de Batavia te redden

Beelden van de kuiperij (tonnen maken) tijdens een eerdere editie van Bataviadag. Foto: PR

Tijdens de Bataviadag op zaterdag 29 juni 2019 verandert de werf in Batavialand in een 17e-eeuws decor: een levendige havenplaats waar ambachtslieden hun vaardigheden laten zien, zeemansliederen over de kade klinken en verhalen worden verteld. De dag opent met de start van de campagne ‘Breng de Batavia aan Land’.

Vanaf 10:00 uur start de bedrijvigheid. Op de kade staat een visroker; nettenboeters, tingieters en mandenvlechters prijzen hun waren aan. Livemuziek klinkt binnen en buiten. Op verschillende plekken zijn verhalenvertellers die het publiek meenemen in het harde leven van de 17e eeuw. Een tochtje met een sloep biedt de mogelijkheid om de Batavia vanaf het water te bewonderen. Jong en oud kan meedoen met tal van activiteiten zoals touwslaan, nagels smeden of zwaardvechten. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen onder begeleiding klimmen in de want van de Batavia.

Scheepsbouwmeester

Om 10:30 uur is de kick-off van de campagne ‘Steun ons maritiem verleden… Breng de Batavia aan Land’. Op de steiger opent scheepsbouwmeester Willem Vos samen met wethouder Ed Rentenaar en directeur Jan Vriezen een mini-expositie over dit historische zeilschip en geeft daarmee het startschot voor de campagne. De Batavia moet hoognodig het water uit om groot onderhoud te plegen en de alsmaar vorderende verrotting van het hout te stoppen.

Je kunt dus op 29 juni de 17e eeuw zien, proeven, ruiken en meebeleven tijdens de Bataviadag. Van 10:00 tot 17:00 uur in Batavialand, Oostvaardersdijk 01-13, 8242 PA Lelystad. Voor meer informatie https://www.batavialand.nl/bataviadag en online tickets: www.batavialand.nl/events.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.