Ga op gastronomisch avontuur in het Zweedse Jämtland Härjedalen

Zo’n formaat knäckebröd vind je toch alleen in Zweden. Foto: Elkedagvakantie

Jämtland Härjedalen, gelegen in centraal Zweden, is de ideale plek om de keuken uit Noord-Scandinavië te proberen. Prachtige natuur, heerlijke geuren, smaken en texturen, een groot aanbod van biologische producten in combinatie met creatieve chefs, waaronder de bekende Michelin-chef Magnus Nilsson die tot december 2019 het bekende tweesterrenrestaurant Fäviken runt, maken deze regio een walhalla voor culinaire liefhebbers.

De afgelopen jaren heeft de regio Jämtland Härjedalen diverse culinaire prijzen gewonnen. Östersunden omgeving is zelfs uitgeroepen tot 1 van de UNESCO’s Cities of Gastronomy. Proef de vernieuwende gerechten die worden gecreëerd door de celebrity chefs die gebruik maken van de ambachtelijke lokale kennis van de mensen uit deze regio.

De smaak van de Sami bij Hävvi 
Duurzaam, biologisch en minimale food waste zijn de laatste culinaire trends. Dit is oud nieuws voor de inheemse bewoners van Zweden, de Sami. De Sami leven al honderden jaren, zo niet duizenden jaren in balans met de natuur. Duurzaamheid is hun ‘natural way of living’. Elaine Åsp runt Hävvi Restaurant in het afgelegen dorp Glen, zij heeft de Sami keuken op de Zweedse gastronomie kaart gezet. Haar restaurant ligt letterlijk in the middle of nowhere in een Sami dorp gelegen in de bergen van Oviken. Hoewel Elaine zelf geen Sami is, is ze wel getrouwd met een inheemse en heeft ze de Sami keuken in haar hart gesloten. Bij Hävvi kan de authentieke Sami keuken geproefd worden, niet alleen staat rendier op de kaart maar alles wat voor komt in de bossen, meren en bergen uit de omgeving.

Lokale kaas: Oviken Ost
Dit is een ambachtelijk zuivelproduct uit de plaats Oviken. Sinds 2002 worden de handgemaakte kazen gemaakt van ongepaturiseerde schapenmelk. De schapen grazen in de weide van de familie Åkermo die de boerderij bezit sinds 1350. Dankzij de vruchtbare grond en de natuurlijke omgeving heeft landbouw al sinds de middeleeuwen een belangrijke bijdrage geleverd aan de regio van Oviken Ost. Het echtpaar Kristina (dierenarts) en Robert (landbouw ingenieur) gaven hun carrière op om met hun gezamenlijke interesse in dieren en landbouw een uniek product te maken. Het was een droom van hen om kaas te maken van schapenmelk, maar ze konden niet de juiste schapen vinden. Van 1995 tot 1999 zijn ze zelf begonnen met het fokken van het perfecte melk schaap, wat een heerlijk ambachtelijke kaas oplevert met een unieke smaak.

Boscocktails bij Jazzkökket
Emil Åreng is een bartender van wereldniveau. Hij gelooft dat als je dicht bij de natuur leeft, je gebruik kunt maken van de geuren en smaken van het bos, en dit zelfs kunt verwerken in cocktails. Bessen, mos en bladeren inspireren hem en deze ingrediënten kunnen goed gemixt worden met cognac of gin. Emil Åreng traint bartenders van Jazzkökket, een bijzonder restaurant in Östersund. Dit restaurant maakt alleen gebruik van dieren die vrij hebben rondgelopen, vis die vrij heeft rondgezwommen in koud water en groentes uit open velden. Jazzkökket noemt het soulfood en dat vormt samen met de unieke boscocktails een harmonieus geheel.

Ontdek Jämtland Härjedalen met eigen ogen
Jämtland Härjedalen is goed bereikbaar via de dagelijkse verbinding van KLM tussen Amsterdam Schiphol Airport en Trondheim Vaernes Airport. In de ochtend, middag en avond biedt KLM een rechtstreekse vlucht aan met een reistijd van 2 uur en 10 minuten. Vanaf Trondheim Vaernes Airport kun je verder met de trein of auto en bereik je Jämtland Härjedalen binnen 2 uur.

Kom meer te weten over Jämtland Härjedalen via www.adventuresweden.com

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.