Hoe ‘la Graciosa’ zomaar het achtste Canarische eiland werd

De initiatiefnemer Miguel Ángel Páez voor de nieuwe status voor het eiland. Foto: PR

La Graciosa ofwel ‘de bevallige’ is het geheime Canarische eiland op maar 7 Kilometer van Lanzarote vandaan, het is 29 km2 groot en is met slechts 750 inwoners, het kleinste onderdeel van de Canarische archipel. Het eilandje werd tot een jaar geleden beheerd door Lanzarote. Een jaar geleden kreeg het zelfbestuur en werd het officieel het achtste Canarische eiland.

Sinds 1880 wordt la Graciosa onafgebroken bewoond. De eerste bewoners verdienden hun geld in de visfabriek. ‘Kolonisten’ uit Lanzarote vestigden zich in die tijd op La Graciosa. In 1986 werd het eiland uitgeroepen tot beschermd natuurpark en marine reservaat maar op deze status kwamen tegelijkertijd veel toeristen af. Langzaam zagen de bewoners het zo eigen karakter van het eiland veranderen. Omdat het eiland geen bestuurlijke macht had konden de bewoners de onwenselijke neven-effecten van de stroom van toeristen niet reguleren. En zo ontstond het idee om van La Graciosa een officieel eiland te maken

Campagne voeren op Graciosa

De campagne om de eiland status te verkrijgen begon als een gek idee van 1 activist, Miguel Ángel Páez, “Ik ben begonnen met een online petitie en heb toen beetje bij beetje, de lokale bewoners overgehaald om mee te doen aan dit gekke idee.” Dus wat begon in 2013 als een soort lokale grap, werd later besproken in de wandelgangen van de overheid in Madrid. De petitie werd ook buiten de eilandsgrenzen bekend en wist uiteindelijke 11.000 handtekeningen te verzamelen. Eind 2018 kregen de Gracianos wat ze wilden, ze werden een echt Canarisch eiland

Zeven kilometer

Op maar zeven kilometer ligt een hele andere wereld op zeilafstand. Luis Romero, derde generatie van de familie die in de jaren zestig voor het eerst de bootroute startte tussen La Graciosa en Lanzarote, prepareert een kleine maar krachtige zeilboot die de ruige 7 km lange reis zal maken. “Wanneer de golven groter worden dan 6 meter, kunnen we niet uitvaren”, zegt hij. Dit gebeurt echter zelden.
De Romeros hebben tussen Lanzarote en La Graciosa gevaren sinds hun grootvader Jorge de post en enkele passagiers in een kleine zeilboot heeft vervoerd. In 1970 was dat de enige manier om er te komen.

Zelfbestuur Graciosa

De bewoners van La Graciosa, die door de geschiedenis heen isolatie, wind en stormen hebben moeten doorstaan, hebben het onwaarschijnlijke bereikt. Nu ze hun ambitie van zelfbestuur hebben bereikt is de tijd aangebroken om hun eigen identiteit naar voren te schuiven. De bewoners dromen van een duurzaam en natuurlijk paradijs. Ondertussen biedt het eiland voor de bezoeker een ruig en fascinerend landschap van afgelegen stranden omringd door zwart vulkanisch gesteente, zandduinen, wandelingen langs de kust en de eindeloze allure van de Atlantische Oceaan. Dit alles moet te voet, per fiets of in een taxi-jeep worden verkend, omdat La Graciosa geen centimeter asfalt heeft. La Graciosa, het achtste Canarische eiland en het nieuwste stukje land dat deel uitmaakt van Europa.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.