Klaar voor een bijzonder verblijf: brugwachtershuisje nr 18 in Amsterdam

Sinds de zomer van 2019 zijn er weer twee nieuwe brugwachtershuisjes in Amsterdam in gebruik genomen als hotelkamer. Daarmee zijn nu 18 van de in totaal 28 brugwachtershuisjes gereed voor toeristen. Een van de nieuwe locaties is Korjewantsbrug, waarmee je midden in het centrum van de stad kunt overnachten op een hele bijzondere plek. Een overnachting hier kan vanaf 320 euro per nacht.

De brugwachtershuisjes zijn onderdeel van SWEETS hotel. Dat is een vernieuwend hotel concept waarbij voormalige brugwachtershuisjes van Amsterdam worden omgetoverd tot hotelsuites. Sinds deze maand zijn twee iconische Amsterdamse brugwachtershuisjes, ‘Hortusbrug’ en ‘Kortjewantsbrug’, officieel hotelkamers van SWEETS hotel.

De bijzondere hotelkamer in het brugwachtershuisje bij de Kortjewantsbrug. Het interieur is ook helemaal rond. Foto: PR/Sweets

De opvallende, centraal gelegen brugwachtershuisjes Hortusbrug en Kortjewantsbrug zijn geliefd bij vele Amsterdammers en spreken enorm tot de verbeelding: “Hoe zou het zijn om hier te slapen?”, vraagt menigeen zich af. Naast deze twee nieuwe brugwachtershuisjes kan men langs de Nieuwe Herengracht ook in brugwachtershuisje Scharrebiersluis overnachten.

Kortjewantsbrug

Tegenover het Scheepvaartmuseum en VOC-schip ‘De Amsterdam’ rijst een cilindrische toren boven het water uit. Met ramen rondom geeft brugwachtershuisje Kortjewantsbrug een adembenemend uitzicht van 360 graden over een onverwachts groot deel van Amsterdam: architectuurcentrum ARCAM (René van Zuuk, 2002), NEMO (Renzo Piano, 1997), de Oosterkerk (1671), Molen de Gooyer (1725), de Schreierstoren (1487) en brugwachtershuisje 203. Scharrebiersluis (1906). Brugwachtershuisje Kortjewantsbrug, ontworpen in 1967 door Dic Slebos, heeft twee verdiepingen met bovenin de slaapkamer. Het bijzondere ontwerp is als uitgangspunt gebruikt voor het interieur, waar alles rond is – zelfs het bed.

Het ronde interieur van de Kortjewantsbrug. Foto: PR/Sweets

Hortusbrug

Pal naast de Hortus Botanicus staat een modernistisch brugwachtershuisje dat eigenwijs contrasteert met zijn historische omgeving: aan de ene kant 17de-eeuwse grachtenpanden, aan de andere kant de 375 jaar oude Hortus Botanicus met zijn ‘Drieklimatenkas’, in 1993 ontworpen door Zwarts & Jansma Architects. Brugwachtershuisje Hortusbrug – in 1956 ontworpen door Dirk Sterenberg – is duidelijk geïnspireerd op Gerrit Rietveld, De Stijl en Bauhaus. SWEETS hotel laat dit terugkomen in het interieur, met onder andere de Rood-blauwe Stoel van Rietveld. In samenwerking met de Hortus Botanicus krijgt iedere gast die in brugwachtershuisje Hortusbrug logeert gratis toegang tot de botanische tuinen.

Brugwachtershuisje Sweets hotel

SWEETS hotel is een innovatief concept voor iedereen die Amsterdam wil ervaren vanaf een brug, met de stad als lobby. De brugwachtershuisjes zijn de perfecte uitvalsbasis om verborgen schatten in een vaak onbekende buurt te ontdekken. 28 unieke brugwachtershuisjes, door water met elkaar verbonden, vormen samen een ode aan Amsterdam en onderstrepen het belang van water in deze handelsstad. SWEETS hotel is een initiatief en co-creatie van de Amsterdamse architecten Space&Matter (o.a. bekend van De Ceuvel in Amsterdam), projectontwikkelaar Grayfield en Seven New Things (Suzanne Oxenaar en Otto Nan, oprichters van o.a. Lloyd Hotel & Culturele Ambassade – ’s werelds eerste 1 tot 5 sterrenhotel – en Hotel The Exchange).

Bijzonder belevenis

Het oudste brugwachtershuisje dateert uit 1673. Daarnaast zijn er voorbeelden van de Amsterdamse School tot aan hedendaagse architectuur uit 2009. Sweets hotel benadrukt dit bijzondere industriële erfgoed door het exterieur van de huisjes te behouden en het interieur te transformeren tot bijzondere hotelkamers voor twee volwassenen. De brugwachtershuisjes zijn de perfecte uitvalsbasis om de verborgen schatten in een vaak onbekende buurt in Amsterdam te ontdekken, zo meldden de initiatiefnemers bij de start van het project in 2018. De huisjes waren sinds 2017 niet meer in gebruik voor hun oorspronkelijke functie, omdat de bediening van de bruggen op afstand mogelijk werd.

Netflix kijken

In alle brugwachtershuisjes staat vanzelfsprekend een dubbel bed. Allemaal hebben ze ook een badkamer, een koelkast, een safe, verwarming en airco. En de gasten kunnen tijdens hun verblijf een tablet gebruiken met daarop niet alleen Netflix, maar ook tips voor lokale adresjes, aansluiting op een bluetooth-luidspreker, wifi en zelfs enkele gezelschapsspellen, zo blijkt uit deze reportage van De Tijd.

De brugkamers zijn te boeken via www.sweetshotel.amsterdam. Prijzen vanaf €240 voor Hortusbrug en vanaf €320 voor Kortjewantsbrug.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.