Zo kun je je huis onbezorgd achterlaten

Onbezorgd met je gezin op vakantie. Foto: PR

Hoewel we graag energie besparen en geen gedoe willen bij terugkomst van vakantie, denken weinig Nederlanders voor vertrek aan de apparatuur in hun woning. Zo denkt slechts 43% eraan om de stekkers uit de stopcontacten te trekken. 73% laat de gastoevoer naar het gasfornuis open staan en 82% laat het ventilatiesysteem draaien wanneer zij op vakantie gaan.

50% heeft geen idee welke apparaten storing kunnen veroorzaken tijdens de vakantie of bij terugkomst. 57% zou het handig vinden om een vakantiechecklist te hebben voor hun apparatuur. Dit is de uitkomst van een bewonersonderzoek van Feenstra.

Zorgeloos op vakantie en een zorgenvrije terugkeer. Er zijn drie zaken waarop je moet letten:

  1. check je apparatuur
  2. laat je woning brandveilig achter
  3. geef dieven geen aanleiding.

Loskoppelen

Frank Sebrechts, expert bij Feenstra: “Apparaten die niet nodig zijn als je op vakantie bent, kun je het beste loskoppelen van het stopcontact. Dat scheelt sluipverbruik en het kan schade voorkomen bij bijvoorbeeld blikseminslag of stroomuitval. We zien altijd een piek in storingsmeldingen wanneer het stookseizoen weer begint. De cv-ketel heeft gedurende de zomermaanden weinig te doen, en als je op vakantie bent wordt er ook geen warm water gebruikt. Door bij terugkomst de waterdruk te checken voorkom je storingen.”

Voor dieven is de vakantieperiode zeer lucratief. De makkelijkste prooi is een woning die duidelijk onbewoond en niet is beveiligd is.

De vijf belangrijkste tips van Feenstra:

1. Verwarmingsketel of warmtepomp
Tip: zet de thermostaat op een lage stand, bv 15Cº, en zet de comfortstand voor warm water uit. Zo voorkom je dat het verwarmingstoestel onnodig water warm houdt voor de keuken en badkamer en bespaar je energie. Check bij terugkomst de waterdruk van het verwarmingssysteem en vul bij indien nodig. Op die manier ben je voorbereid op het stookseizoen en voorkom je onnodige storing aan de cv-ketel.

2. Ventilatiesysteem schoonmaken en op spaarstand
Tip: maak ventilatieroosters stofvrij en zet het ventilatiesysteem op stand 1 (spaarstand).

3. Stekker uit stopcontact
Elektrische apparaten zijn een belangrijke oorzaak van brand in woningen (bron: brandweer.nl). Tip: trek alle stekkers uit het stopcontact van apparaten die niet nodig zijn zoals computer, televisie, koffiezetapparaat, waterkoker, lampen, wasmachine, wasdroger, vaatwasmachine. Maak de koelkast en vriezer leeg en zet deze uit voor je op vakantie gaat. Is dat te lastig, zorg dan dat de warmte achter de koelkast goed weg kan en maak de achterkant stofvrij.

Sebrechts: “Kortsluiting ontstaat doordat elektrische draden tegen elkaar aankomen, bijvoorbeeld doordat een kabel of apparaat beschadigd is geraakt. De stroomsterkte wordt dan te groot en de draden te warm. Dit in combinatie met veel stof maakt dat er brand in je woning kan ontstaan. Daarnaast: door de stekkers uit het stopcontact te halen, voorkom je sluipverbruik van stroom. Al gauw goed voor 100 euro per jaar.”

4. Maak het inbrekers niet te makkelijk
Tip: naast deugdelijke sloten op ramen en deuren zijn er veel foefjes om inbrekers om de tuin te leiden. Denk aan tijdschakelaars voor verlichting en alarmsystemen. Zo maakt de woning een bewoonde indruk. Zorg ook dat de brievenbus niet vol met ongeopende post ligt. Meer weten, klik hier.

5. Zorg dat de buren je kunnen bereiken bij onraad
Tip: geef je contactgegevens aan buren die tijdens jouw vakantie thuis zijn, je buren hebben het vaak als eerste in de gaten als er iets niet pluis is.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.