England’s Creative Coast, da’s kunstig!

Een van de werken die je tegen kunt komen langs de Engelse kust. Foto/ontwerp: Antony-Gormley

Het kustlandschap in het zuidoosten van Engeland is het decor en de inspiratie voor het nieuwe project England’s Creative Coast. Dit culturele project is een samenwerking tussen kunstinstanties en galerieën, onder leiding van Turner Contemporary (een van de deelnemende kunstinstanties) en Visit Kent (het verkeersbureau van de regio). Onderdeel van het project zijn onder andere ‘Waterfronts’ – zeven nieuwe locatiegebonden kunstwerken van hedendaagse kunstenaars – en ’s werelds eerste kunst GeoTour.

Daarnaast is het in 2019 tijdens de uitreiking van de Turner Prize in Margate (een stadje in deze Engelse regio) mogelijk om in de huizen van lokale kunstenaars te verblijven en is het mogelijk om via de website van England’s Creative Coast je eigen reisroute samen te stellen en te kiezen uit culturele ervaringen en verschillende aanbiedingen van accommodaties.

Kunst in Sussex

Het is niet vreemd dat het project in het leven is geroepen. De prachtige kustlijn van Sussex, Kent en Essex is de thuisbasis voor een aantal kenmerkende galerieën en kunstevenementen in het Verenigd Koninkrijk. In de afgelopen twintig jaar is de regio getuige geweest van een belangrijke opleving in de kunstwereld. Daardoor is niet alleen de kust aantrekkelijk om te bezoeken, maar ook zeker de kunst. 

Met verbeterde spoorverbindingen is reizen vanuit Londen en van plaats naar plaats langs de kust eenvoudiger en sneller geworden.  England’s Creative Coast viert dit succes, en bouwt er op voort door kunstinstanties voor het eerst samen te laten werken in een project dat kunst verbindt met de kustlijn.

Waterfronts: zeven nieuwe kunstwerken
England’s Creative Coast heeft Tamsin Dillon aangewezen om een reeks van zeven, speciaal in opdracht gemaakte, kunstwerken samen te stellen, die gezamenlijk de naam Waterfronts dragen. Ze zijn allemaal gemaakt met een specifieke plaats langs de kust in gedachte:

  • Michael Rakowitz in samenwerking met Turner Contemporary in Margate 
  • Mariana Castillo Deball in samenwerking met Towner Eastbourne 
  • Holly Hendry in samenwerking met De La Warr Pavilion in Bexhill-on-sea 
  • Andreas Angelidakis in samenwerking met Hastings Contemporary
  • Pilar Quinteros in samenwerking met Creative Folkestone als onderdeel van Folkestone Triennial 2020
  • Jasleen Kaur in samenwerking met de in Southend gevestigde instantie, Metal

De kunstenaars verkennen de grens tussen land en water, en nemen hun eigen kennis, ideeën en interesses mee om na te denken over de problemen waarmee deze specifieke locaties worden geconfronteerd. De kunstwerken bestaan uit beeldhouwkunst, landtekeningen, schilderkunst en audiovisuele werken.

Het eerste kunstwerk, van Michael Rakowitz, zal in het voorjaar van 2020 worden gelanceerd in Margate. De anderen volgen in de zomer van 2020.

’s Werelds eerste kunst GeoTour
Met behulp van geocaching, de digitale treasure hunt technologie die gebruik maakt van gps, worden mensen uit elk van de zeven locaties uitgenodigd om hun persoonlijke verhalen te delen over hoe het is om in die specifieke kustplaats te wonen. Een groep mensen van iedere locatie werkt samen met een partnerinstantie om nieuwe caches (doosjes met beloningen die verborgen zijn in het landschap) te creëren die bezoekers zullen leiden langs een ‘Geotour’ van de regio.

Art Homes
Het project wordt dit najaar al afgetrapt met ‘Art Homes’. Dit is een initiatief waarbij gasten kunnen overnachten in het huis van een lokale kunstenaar. Hier kunnen ze verschillende kunstwerken bekijken of kopen, deelnemen aan door de kunstenaars aangeboden activiteiten of dineren met lokale creatievelingen.

Omdat deze culturele accommodaties ingaan op de groeiende vraag om meer mensen te ontvangen in het gebied, zal deze pilot worden gekoppeld aan de 2019 Turner Prize in Margate. De resultaten van de pilot zullen toekomstige Art Homes langs England’s Creative Coast helpen om een creatieve beleving voor bezoekers te bieden.

Stel je eigen reisroute samen of boek via House of Britain
Om nieuwe reizigers zo goed mogelijk van dienst te zijn is de website www.englandscreativecoast.com gelanceerd, waarmee bezoekers hun eigen reizen kunnen samenstellen door middel van het kiezen van activiteiten en accommodaties die passen bij hun reiswensen. Toch liever alles laten regelen door een (maatwerk) specialist? De Nederlandse touroperator House of Britain stelde speciaal voor het nieuwe avontuur 3 verschillende pakketten samen naar Kent, Sussex en Essex. Bij alle reizen is de ferry-overtocht en de accommodatie inbegrepen. 

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.