Rueda, 10 redenen om deze wijnt(r)ip niet te missen

Hou je van stedentripjes en van wijn? Dan is de Rueda wijnstreek in Spanje een absolute place-to-taste. Rueda is een historische wijnstreek in Spanje ten noordwesten van Madrid. Het gebied is voornamelijk bekend door zijn witte wijn gemaakt van de Verdejo druif. Nederlands is de grootste exportmarkt voor deze witte wijn. Hier zijn 10 goede redenen om eens af te reizen naar deze regio:

#1 Topwijnen: wat Rioja voor rood is, is Rueda voor wit. Zowel in Spanje als wereldwijd staat de wijnstreek bekend om de frisse en fruitige Spaanse witte wijnen.

#2 Verdejo: alle roem van de streek is te danken aan de verdejo druif. Het geeft de wijnen hun unieke karakter en rijke aroma’s. Proef het zelf in een van de vele wijnhuizen.

#3 D.O. Rueda: de streek kreeg in 1980 de D.O. status toegewezen. Meer dan 40 wijnhuizen produceren er wijnen van topkwaliteit.

#4 Klimaat: Het kan er snikheet zijn in de zomer. Daarom worden de druiven vaak ’s nachts geplukt. Het einde van de zomer en het najaar zijn ideale momenten voor een wijntrip naar Rueda. Met een beetje geluk belandt je midden in de druivenoogst!

#5 Ligging: Op nog geen anderhalf uur rijden van Madrid (er gaat ook een trein) en daarom perfect te combineren met een citytrip.

#6 Cultuur: Salamanca, Valladolid, Segovia, Ávila… te veel leuke historische steden waar je ondergedompeld wordt in de Spaanse cultuur.

#7 Geschiedenis: In het klooster van het dorp Rueda is in de 15e eeuw het Verdrag van Tordesillas tussen Spanje en Portugal getekend. De Nieuwe Wereld (lees = Zuid-Amerika) werd toen verdeeld tussen de twee koninkrijken. Nu begrijp je ook waarom ze in Brazilië Portugees spreken en in Mexico Spaans.

#8 Wijnhuizen: Volg de Ruta del Vino de Rueda om een goede indruk te krijgen van het gebied en om de Rueda wijnen te proeven. Maar liefst 25 wijnhuizen maken deel uit van deze route. Van eeuwenoude bodegas met een Middeleeuwse oorsprong tot high-end wijnhuizen die voorlopen op innovatie en duurzaamheid.

#9 Tapas: behalve het proeven van Rueda wijnen, is de streek ook rijk aan lokale gerechten. Denk aan geroosterde lam, de linzen van La Armuña of de kikkererwten van Fuentesaúco.

#10 Fiesta: Ga je in de oktober? Dan kun je de Rueda Grape Harvest Festival niet missen. In het tweede weekend van oktober staat het dorp Rueda helemaal in het teken van de druivenoogst.

Meer over Rueda

Op www.rutadelvinoderueda.com kun je alles vinden voor een smakelijk tripje naar Rueda. Meer info over de wijnen vind je op www.myfavourite-rueda.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.