Smelt het ijs van IJsland?

Je weet dat de focus van de mens altijd gericht is op waar zijn aandacht ligt. Dus als je van plan bent om een Mini als auto te kopen, zie je opeens heel veel Mini’s rijden. Zo is het ook een beetje met onze trip naar IJsland. Die staat voor binnenkort op de kalender en dan kijk je opeens met andere ogen naar alle berichten die daar vandaan komen.

Zo was deze week het smelten van de gletsjer Okjökull op IJsland in het nieuws. De gletsjer bestond aanvankelijk op sommige plekken uit een 50 meter dikke ijslaag. En hij bedekte een terrein van 15 vierkante kilometer. Daar is nu, anno 2019, echter minder dan één vierkante kilometer van over. De dikte van het ijs is ook geslonken tot maximaal 15 meter. Formeel is het daarmee geen gletsjer meer. Reden voor de IJslanders om op de bewuste plek een plaquette te plaatsen, waarbij aandacht gevraagd wordt voor de opwarming van de aarde door de mens.

Het is, zoals uit de video ook blijkt, een flinke tocht om in de ruige streek te komen op de plaats waar ooit de gletsjer was. Het is dus maar te vraag of wij bij onze vakantie ook naar die memorabele plaats gaan, maar het maakt wel dat je eenmaal daar met andere ogen naar alle natuur te kijken. Wat het is om er wel naar toe te gaan blijkt uit dit reisverslag: A Day Trip to a Dead Glacier: Okjökull

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.