Zoetermeer is paar dagen zombie-city

Het logo van Zoetermeer om de Halloween-activiteiten te promoten. Foto: PR

Halloween wordt steeds uitbundiger gevierd in Nederland. En daar wil Zoetermeer van profiteren. De stad profileert zich al enige jaren als ‘dé Halloweenstad van Nederland’. Ook dit jaar zijn er verschillende activiteiten die bezoekers de stuipen op het lijf moeten jagen.

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt uit onderzoek van Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland – en online horrormagazine De Nachtvlinders. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest. Het wordt gevierd met speciale decoratie in en rond het huis, het kijken naar horrorfilms of -series, drukbezochte speciale Halloweenevents of door zich te verkleden.

Trick or treat

Iets minder dan de helft van de Halloweenvierders gaat naar een feest of event buiten de deur. Ongeveer 14% nodigt mensen thuis uit of organiseert een Halloween event voor de eigen straat of wijk. Daarbij wordt ook vaak aan Trick or Treat gedaan. Zo’n 16% gaat langs de deuren om snoep op te halen.

De meerderheid van de Halloweenvierders gaat verkleed. Zo’n 55% zegt speciaal voor deze gelegenheid een kostuum aan te trekken. De klassieke thema’s zijn daarbij het meest populair. Zo tovert een-derde zichzelf om tot typische Halloweenkarakters als skelet, mummie, spook of zombie. Ook fantasykarakters of figuren uit sprookjes en legendes als heks, trol, fee en weerwolf doen het goed. Ruim een kwart kiest voor die categorie. Vooral de vrouwen verkleden zich graag als deze categorie waarbij heks verreweg het meest populair is.

Horrorfilms

Karakters uit horrorfilms of horrorseries zoals bijvoorbeeld Saw, Annabelle, Jason Voorhees uit Friday the 13th, Michael Myers uit Halloween, Freddy Krueger uit Nightmare on Elm Street of A Clockwork Orange staan met 20% op de derde plaats waarbij vooral mannen deze categorie kiezen. Categorieën als sciencefiction en games, of kostuums als sexy verpleegster, superheld of stripfiguren zijn minder populair.

Halloweenstad

Zoetermeer is volgens eigen zeggen dé Halloweenstad van Nederland. Het weekend van 25, 26 en 27 oktober 2019 verandert het Stadshart in een groot Halloweenspektakel met een Halloween Walk langs verschillende scare zones, een Haunted Park, Trick or Treats, diverse theatervoorstellingen en street acts en Halloween Circus el Fantasma met de zinderende show Casa de Locos. Het evenement trekt gemiddeld zo’n 120.000 Halloweenfans uit heel Nederland en zelfs van daarbuiten. Kijk voor meer informatie op de website van het Stadshart:

https://www.stadshart.nl/news-detail/Halloween

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.