Expositie: Boeken vol met bijzondere beesten

Expositie: Boeken vol met bijzondere beesten 9
Idee voor het weekend? Naar de expositie over boeken met bijzondere dieren in de Koninklijke bibliotheek in Den Haag. Foto: Visboek van Adriaen Coenen / Koninklijke Bibliotheek Den Haag

Dieren zijn het thema van de Expositie Topstukken, die tot 25 januari 2020 te zien is in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Met veertig verschillende boeken laat het museum zien hoe mensen al eeuwenlang geboeid zijn door dieren. Ze zijn te zien op middeleeuwse miniaturen, in zoölogische boeken, vriendenboeken en natuurlijk in kinderboeken.

Paarden zijn dieren die vaak afgebeeld worden, zoals in producties van Werkman. Werkman groeide als kind van een veearts op met paarden. Zijn vader had zijn praktijk in Noordwest Groningen en had zelf paarden voor zijn koetsje waarmee hij zijn huisbezoeken deed.

Vissen

In de negentiende eeuw werden technieken ontwikkeld waardoor illustraties haarscherp en natuurgetrouw konden worden gedrukt in grote oplagen. De chromolithografie was daarvan een voorbeeld. Daardoor hoefden illustraties niet meer met de hand te worden ingekleurd, maar kon men de kleuren in verschillende lagen over elkaar drukken. Van de 12.000 vissen uit het kabinet van Pieter Bleeker maakte L. Speyler tekeningen die gedrukt werden door Emrik & Binger (1862-1878). Ze geven een indruk van de enorme biodiversiteit in de Indonesische wateren. De getekende vissen waren overigens dood voordat ze getekend werden.

Honden

Honden zijn al duizenden jaren de trouwe kameraden van mensen. Op zogenaamde centsprenten (midden 19e eeuw) wordt het dier als voorbeeld aan kinderen getoond: daarop wacht het dier geduldig op de bevelen van zijn meester. Het kind moet net zo goed luisteren en geduldig wachten op de orders van zijn leraar als de hond, zo was het idee. De halsband laat zien dat de hond letterlijk aan de spreekwoordelijke leiband loopt.

Insecten

De Amsterdamse apotheker Albertus Seba was een verzamelaar van bijzondere natuurhistorische objecten: stenen, schelpen, opgezette dieren, planten, rupsen, vlinders en insecten. Hij ordende zijn verzameling op artistieke wijze in kasten en laden. In 1725 besloot hij zijn verzameling op papier vast te laten leggen. Dat werden vier dikke delen die tussen 1734-1765 gepubliceerd werden. De laatste twee delen verschenen pas na zijn dood. Hij heeft dus zelf nooit kunnen zien hoe fantastisch de insecten uit zijn verzameling weergegeven zijn

De Expositie Topstukken is te vinden op de eerste verdieping in het gebouw van de KB en is gratis te bezoeken op:
Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag: 12.00 – 17.00 uur
Zondag: gesloten

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.