Idee: Groene wintervakantie in Zwitserland

Idee: Groene wintervakantie in Zwitserland 9
Met de trein door Zwitserland, dat kun je zo beleven. Foto: MySwitzerland

Het zal je niet ontgaan zijn dat de Alpen de afgelopen periode zijn getrakteerd op een flinke pak sneeuw. Diverse Zwitserse skigebieden hebben hun liften en pistes hierdoor eerder kunnen openen dan verwacht. Actuele informatie over sneeuwhoogtes is te vinden op Snow.MySwitzerland.com.

De bergen zijn op dit moment dus al mooi witgekleurd. Dat je ondanks dat een ‘groene wintervakantie’ kunt hebben in het Alpen-land heeft natuurlijk alles te maken met de duurzame reismogelijkheden in de Zwitserse winter.

Duurzaam reizen is een actueel thema en ook in de winter zijn er legio mogelijkheden om zo verantwoord mogelijk van de vakantie te genieten. Zwitserland Toerisme zet vijf voorbeelden van duurzaamheid in de Zwitserse skigebieden op een rij, van autovrije vakantieplaatsen tot treinreizen en van piste-opruimacties tot ’s werelds eerste skilift op zonne-energie. Daarnaast aandacht voor enkele bijzonder duurzame accommodaties in de bergen.

Prijs voor hotel

Een speciale vermelding krijgt Valsana Hotel & Appartements in Arosa, dat op 23 november 2019 de prijs voor World’s Best Green Ski Hotel 2019 heeft gewonnen bij de uitreiking van de World Ski Awards in het Oostenrijkse Kitzbühel.

Autovrije vakantieplaatsen

Een wintervakantie zonder verkeersdrukte, lawaai en uitlaatgassen: elf Zwitserse vakantieplaatsen zijn volledig autovrij. Daaronder vallen ook klassieke wintersportdorpen als Wengen, Mürren, Bettmeralp, Saas-Fee en Zermatt. Sommige bestemmingen zijn slechts per kabelbaan te bereiken, andere per trein of kabelspoor. Gasten in Saas-Fee parkeren de auto aan de rand van het dorp. Een overzicht staat op MySwitzerland.com/autovrij.

Met de trein door Zwitserland

Met de trein reizen is niet alleen ontspannend maar ook erg duurzaam. Maar liefst 90% van de energie die aan het Zwitserse spoorwegnet wordt geleverd, is afkomstig van hernieuwbare bronnen. Dankzij het uitgebreide spoorwegnet komen reizigers praktisch overal en op tijd. De trein sluit meestal ook naadloos aan op de bus. Het all-in-one-ticket Swiss Travel Pass is voor buitenlandse gasten de sleutel tot het openbaarvervoersnet van Zwitserland. Meer informatie op MySwitzerland.com/rail

Zwitserse jeugdherbergen

De ‘Swiss Youth Hostels’ bevinden zich vaak op toplocaties in de Alpen, zoals in Gstaad, Grindelwald, Crans-Montana en Davos. De 52 jeugdherbergen staan voor kwaliteit, betaalbaarheid en voor sociaal verantwoord en duurzaam toerisme. Op gebied van afvalverwerking, watervoorziening en elektriciteitsverbruik hanteren ze een strikt beleid, waardoor de ecologische voetafdruk van gasten klein is. De Zwitserse jeugdherbergen stellen dat een overnachting in een hostel tien keer milieuvriendelijker is dan een overnachting in een vijfsterrenhotel. Meer informatie op Youthhostel.ch

Skilift op zonne-energie in Graubünden

In het Safiendal bevindt zich de eerste skilift ter wereld die met zonne-energie wordt aangedreven. De 450 meter lange sleeplift transporteert enerzijds wintersporters en produceert daarbij tegelijkertijd zonne-energie. De solarinstallatie produceert jaarlijks ongeveer 90.000 kWh. Voor het draaien van de skilift zijn ca. 22.000 kWh nodig. De overproductie wordt aan de EW Tenna verkocht, zodat geïnteresseerde en milieubewuste mensen solarstroom uit het Safiendal kunnen afnemen. Meer informatie op MySwitzerland.com

Landelijke piste-opruimactie

Als de sneeuw gesmolten is en de skipistes veranderen in wandel- en fietspaden, komen er vaak afvalresten tevoorschijn. De Zwitserse Summit Foundation is in 2019 gestart met de ‘Clean-up Tour’. Het vormt de eerste landelijke opruimactie in de bergen. Honderden vrijwilligers gaan de skipistes langs om de achtergebleven rommel op te ruimen, zodat de plaatselijke flora en fauna geen last hebben van de troep en de wandelpaden er verzorgd uitzien. Tussen mei en augustus 2020 worden de pistes opgeruimd van 20 skigebieden, verspreid over heel Zwitserland. Meer informatie op cleanuptour.ch

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.