In Valencia vermaken toeristen zich nu nóg buiten

Je kunt rond Valencia ook avontuurlijke fietstochten maken. Foto: PR

De futuristische architectuur in València gaat samen met heel veel natuur. In en rondom de stad. In de nieuwe UNESCO-biosfeerreservaten Alto Turia en Valle del Cabriel, maar ook in de stadsparken en tuinen. Hierbij herfstige tips om dit wandelend, op de fiets of per raft te ontdekken.

De natuur in de regio València is bijzonder. Niet voor niets zijn dit jaar twee natuurgebieden uitgeroepen tot UNESCO-biosfeerreservaat. Alto Turia is er een van. Dit verlengstuk van de negen kilometer lange tuinen Jardines del Turia is een ongerept natuurgebied met slaperige dorpjes, hoge bergpieken en de Turia-rivier die diepe kloven doorsnijdt. Valle del Cabriel is het andere biosfeerreservaat dat in 2019 door UNESCO erkend is. Vanwege de variëteit in het landschap bestaande uit bergen, rotsformaties, watervallen, zoutmoerassen en snelstromende rivieren bij Las Hoces del Cabriel, dé plek om te raften op een half uur rijden van de stad.

Stadse natuur

Ook in de stad vind je volop natuur. Vooral door de talloze stadsparken en tuinen waaronder de eerdergenoemde Jardines del Turia, aangelegd in de voormalige rivierbedding van de Turia-rivier. Deze groene long doorkruist het centrum en rijgt fietspaden, hardlooproutes, fonteinen, waterpartijen en speeltuinen aaneen. Het park nodigt ook in het najaar uit tot wandelen en hardlopen via de beborde route Circuito 5K. Een ander zeer fraai, minder bekend, park is Jardin de Monforte. Een echte aanrader, die je, verstopt achter een muur, bij Calle Monforte vindt met veel groen, marmeren beelden, bougainville, fonteinen en sinaasappelbomen.

Ga hiken

Een stadswandeling door het historische centrum van València is altijd een goed idee. Maar wie zich liever omringt met rust, bomen, vogels en rijstvelden verlaat de drukte. Om bijvoorbeeld richting het kustdorp El Saler te gaan dat bij natuurpark Albufera ligt. Daar kies je uit meerdere wandelingen zoals het rondje El Saler-Devesa-Casal d’Esplai met een lengte van 12 km. Een andere tip is la Sierra de los Bosques waar je een stevig rondje (enige fitheid gewenst) wandelt van ongeveer vijf uur. Met uitzichten over onder meer de bergtop Peña María, de Júcar canyon (de Grand Canyon van Spanje!) en de Sierra Calderona.

Met een mountainbike op pad

València telt zo’n 160 km aan fietspaden en is daarmee – zeker voor Spaanse begrippen – een echte fietsstad. Vanuit het stadscentrum liggen 18 fietsroutes tussen de 10 en 45 kilometer aan je voeten door natuurparken en langs de Middellandse Zee. Maar een oude spoorbaan per mountainbike bedwingen kan ook. De Vía Xurra is een van de Vías Verdes waarmee je vanaf Valencia 15 kilometer lang de sinaasappelboomgaarden rondom de stad ontdekt. Bonus: in het weekend reist de fiets gratis mee in de metro van València.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.