Rijeka (Wie?) wordt Europese Culturele hoofdstad in 2020

Carnaval in het Kroatische Rijeka. Foto: Rijeka2020

Nog maar een tiental dagen en dan is het zover… Dan is de Kroatische stad Rijeka een jaar lang de Culturele Hoofdstad van Europa. Ter ere van deze prachtige titel zullen er maar liefst 600 evenementen plaatsvinden, waarvan het programma recent bekend is gemaakt. De hoofdthema’s water, werk en migratie komen terug in alle festiviteiten: van tentoonstellingen en opera’s tot voorstellingen en conferenties en van concerten en festivals tot kunst en ontmoetingen met locals.

Met een veelzijdig en gevarieerd programma, een uitzicht op de Adriatische kust, een historisch stadscentrum en de combinatie van rijke geschiedenis met hedendaagse kunst, muziek en entertainment belooft Rijeka volgend jaar de ‘place to be’ te zijn voor iedere reiziger.

Opening

Op 1 februari 2020 vindt er een speciaal programma plaats als introductie voor het jaar vol festiviteiten. Water, werk en migratie in de ‘Port of Diversity’ is het centrale thema van het openingsprogramma, dat georganiseerd wordt in het symbolisch en historische centrum van de stad; de haven. Verwacht veel artistieke installaties gemaakt van maritieme materialen en verschillende audio- en visuele sensaties.

Bijzondere carnavals parade

Het Rijeka Carnaval is een van de oudste tradities in de regio en is het volgens eigen zeggen op twee na grootste carnaval ter wereld. Volgend jaar wordt dit spectaculaire event vergezeld door talrijke buitenlandse carnavalsgroepen en topartiesten uit de Europese culturele hoofdsteden, wat een speciale versie van deze traditionele internationale carnavalsoptocht oplevert. Verwacht volgens de organisatoren ‘een parade vol met humor en originaliteit, kleurrijk vuurwerk, honderden dansers, duizenden maskers en talloze toeschouwers uit binnen- en buitenland’. Deze bijzondere parade vindt plaats op 23 februari 2020 in de binnenstad van Rijeka.

Kroatisch Nationaal Theater

Voor ieder wat wils, zo kan het programma in het Kroatische Nationale Theater Ivan pl. Zajc bestempeld worden. Dit grote theater stamt uit 1880 en wordt nog steeds gebruikt voor theatervoorstellingen, opera en ballet. Ter ere van Rijeka’s titel als Culturele Hoofdstad 2020 vinden hier volgend jaar uiteraard ook vele bijzondere festiviteiten plaats.

Zo zijn er in februari verschillende galaconcerten van wereldberoemde ensembles, maar ook van groots opkomend jong talent, en vinden er in diezelfde maand verschillende opera’s plaats, waaronder één van de geweldigste opera’s ooit volgens kenners: Tristan en Isolde.

In maart kunnen theaterliefhebbers hun hart ophalen met verschillende soorten voorstellingen. Voor de liefhebbers van dans is er in april het festival ‘Spring Forward’, waar moderne dans centraal staat. Ook kunstliefhebbers mogen een bezoek aan het historische theater zeker niet overslaan, want hier kunnen ze leren over de eeuwenoude theatertradities van de regio én getuige zijn van de architectonische kracht van het gebouw.

Over Rijeka

De Kroatische badplaats herbergt een aantal historische en culturele juweeltjes. Met een aantal prachtige kunstgaleries, restaurants, trendy bars en een schitterende kustlijn is er zeker voor ieder wat wils in de Kvarner Baai. Een historische must-see van Rijeka is onder andere de levendige en bruisende centrale markt; perfect voor reizigers die graag een selectie van lokale lekkernijen willen proeven.

Ook de 17e-eeuwse symbolische stadstoren, geschilderd in opvallend pastelgeel en ‘De Hellende Toren’, die 40 centimeter helt en al sinds de Middeleeuwen zo staat, zijn zeker een bezoek waard. De hoofdstraat van Rijeka, Korzo, ligt in het hart van de stad. Daar is een een voetgangersgebied ingesteld, zodat bezoekers de vele winkels, restaurants en cafés kunnen verkennen.

Uitzicht vanaf heuveltoppen

De stad Trsat net buiten Rijeka, die sinds de 13e eeuw bestaat en ooit een strategisch gelegen vesting was, fungeert nu als populaire toeristische attractie. Deze heuvelburcht biedt een prachtig uitzicht op de Kvarner Baai en is de thuisbasis van de Onze Lieve Vrouw kerk van Trsat, een perfecte uitje voor geschiedenisliefhebbers die meer willen weten over de culturele betekenis van de stad en daarbij ook nog eens de beste uitzichten willen ervaren.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.