BTHVN2020 – Wat betekent dit? – Het is een feestje van Beethoven!

Beethoven-Haus Bonn, Fotograaf David Ertl

In 2020 wordt in Bonn het 250e geboortejaar van de Duitse componist Ludwig van Beethoven groots gevierd, met onder andere concerten, festivals en exposities. Vanwege dit jubileum staat Bonn in Lonely Planet’s top 5 met steden die je in 2020 moet bezoeken. Het Beethoven-Haus in Bonn, het huis waarin de wereldberoemde componist op 16 december 1770 werd geboren, wordt precies 249 jaar later officieel heropend. Dit is de start van het komende jubileumjaar: BTHVN2020.

Het Beethoven-Haus bezit de grootste en meest veelzijdige collectie over de componist ter wereld. De nieuwe permanente tentoonstelling is ontworpen door het Zwitserse architectenbureau Holzer Kobler, in samenwerking met 2xGoldstein, Studio TheGreenEyl en Lichtvision Design.

Nieuw concept

“Eerder werd het leven van Beethoven in de permanente tentoonstelling chronologisch gepresenteerd. Nu hebben we voor een nieuw concept gekozen, waarin bezoekers kunnen kennismaken met de verschillende thema’s in Beethovens leven, zoals zijn vriendenkring of Beethoven als kunstenaar en persoon met fysieke beperkingen. We proberen altijd een verwijzing te maken naar de eigen ervaringen, zodat bezoekers Beethoven niet alleen als een historisch persoon zien”, licht museumdirecteur Nicole Kämpken toe.

Beethovens Bonn

Onconventioneel vormgegeven zijn de drie kamers, die zich in het achterhuis bevinden: het oorspronkelijke woonhuis van de familie Beethoven. Door middel van een diorama op de begane grond krijgen bezoekers een levendige indruk van Beethovens Bonn, aan het eind van de 18e eeuw.

In de geluidskamer op de bovenverdieping zijn vijf belangrijke vroege werken van de componist te horen en op zolder is de ouderslaapkamer voor het eerst ook toegankelijk voor bezoekers.

Wisselende thematentoonstellingen

Vanaf 16 december 2019 worden, naast de nieuwe permanente tentoonstelling, ook de andere museumzalen opengesteld. In het huis ernaast is een concertzaal gecreëerd. Omdat de museumwinkel en kassa naar de andere kant van de straat verhuizen, krijgt het museum voor het eerst een ruimte voor wisselende thematentoonstellingen. In de nieuwe museumwinkel bevindt zich nu ook een klein café. Op de bovenverdieping is een seminarruimte, waar bezoekers via tablets andere objecten uit de collectie van het Beethoven-Haus kunnen bekijken.

Meer informatie over het Beethoven-jubileumjaar in Bonn is te vinden op www.bthvn2020.de en de website van het Beethoven-Haus: www.beethoven.de.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.