Slot van VPRO-reisprogramma: Wat zijn de dromen van Chinezen?

Ruben Terlou in de laatste aflevering van zijn serie over China. Foto: VPRO

Chinese dromen, de reisserie van Ruben Terlou, gaat over de dromen van de Chinezen; dromen over de toekomst van hun land, de liefde en hun kinderen. In de laatste aflevering (zondag 8 december, 20.25 uur, NPO 2) reist Ruben van China naar Taiwan. Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat de huidige Volksrepubliek China werd opgericht en de communisten de nationalisten naar Taiwan verjaagden.

Ruben gaat op zoek naar verhalen van mensen in beide landen die de beladen geschiedenis hebben meegemaakt. Waarom vinden de Chinezen van nu dat Taiwan bij China hoort? Hoe willen de Taiwanezen dat hun toekomst eruit ziet? Zijn ze bang dat hun leven drastisch gaat veranderen?

Vloeiend Mandarijn

Net als in de eerdere series van Ruben Terlou staat in Chinese dromen het leven van de gewone Chinees centraal. In vloeiend Mandarijn voert hij persoonlijke gesprekken met de Chinezen die hij onderweg tegenkomt en toont hij de menselijke en kwetsbare kant van een volk dat zo ver van ons af lijkt te staan.

Vanwege zijn jarenlange ervaring en goede relaties in China heeft Ruben Terlou toegang weten te krijgen tot bijzondere situaties en mensen die hij al jaren hoopte vast te leggen. Daarom toont Chinese dromen – juist in deze tijd van de handelsoorlog en stijgend wantrouwen jegens China – opnieuw een verrassend menselijk beeld van deze vaak onbegrepen grootmacht.

Meer informatie: vpro.nl/chinesedromen
Of via social media met #chinesedromen

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.