Stap in de voetstappen van Van Gogh in Den Haag

De presentatie van het boek in Den Haag. Foto: vincentvangoghexperience.com

Het boek ‘De Haagse streken van Vincent van Gogh’ (NL) is gepresenteerd in het Buitenmuseum in Den Haag. Het boek is uitgegeven door Hofcultuur ter ere van150 jaar Van Gogh in Den Haag. Brieven, kunstwerken en locaties worden in het boek met elkaar verbonden en maken het mogelijk in de hedendaagse tijd het spoor van de wereldberoemde artiest door de streek te volgen.

Na een speech door Bart Carpentier Alting, bestuurslid van de Vincent van Gogh werd door de auteur Wimmie Hofstra het eerste exemplaar overhandigd aan de achterkleindochters van Theo van Gogh, Jantine en Josien van Gogh. Johan van Gogh, de kleinzoon van Vincents broer Theo, schreef het voorwoord in dit boek.

Achtergrond

Dit boek brengt een ode aan de zes jaar dat Van Gogh in Den Haag werkte en woonde. Lezers zwerven door de stad en haar omgeving, zoals Van Gogh dat 150 jaar geleden ook heeft gedaan.

’Gij zult dat wel met mij eens zijn dat den Haag een zeer eigenaardige plaats is. Het is eigentlijk ’t centrum van de kunstwereld in Holland en tegelijk zijn de omstreken gevarieerd en zeer mooi, zoo dat men er altijd werken kan.’

Vincent van Gogh (1853-1890) is één van de opvallendste en geniaalste kunstenaars uit de negentiende eeuw. In 2019 is het 150 jaar geleden dat hij zich in Den Haag vestigde. Nergens in zijn volwassen leven woonde en werkte hij langer dan in Den Haag (1869-1873 en 1881-1883). Het Haagse verhaal is boeiend en nog vrijwel onbekend. Van Gogh is Den Haag en haar kunstenaars schatplichtig voor zijn artistieke en culturele ontwikkeling. Geen enkele kunstenaar geeft het schrijnende standsverschil, de industrialisatie en uitbreiding van de stad zo treffend weer als Van Gogh. Inspiratie vond hij niet alleen in de stad, maar ook in Scheveningen en de landelijke omgeving van Rijswijk, Voorburg en Leidschendam.

Onderzoek gedaan

Het boek is het resultaat van uitgebreid onderzoek dat in de afgelopen jaren door kunsthistorica Wimmie Hofstra, MA is gedaan. Nieuwe locaties en inzichten zijn in het boek verwerkt. Daarnaast vertelt het veel over de ontwikkeling van Van Gogh als beginnend kunstenaar en de atelierpraktijk in de negentiende eeuw. Aan de hand van de locaties wordt het verhaal van Vincent van Gogh verteld. Brieven, kunstwerken en locaties worden met elkaar verbonden. De lezer kan de catalogusnummers los lezen, maar kan ook wandelend, varend of op de fiets van locatie naar locatie reizen.

Specificaties

De Haagse streken van Vincent van Gogh
Auteur: Feikje Wimmie Hofstra
Prijs: 29,50 euro
Formaat: 210 x 297 mm. staand A4 (rugdikte 18 mm)
Illustrator: Coen Schoonhoven
Vertaling Engelse versie: Trudi van der Tak
Drukkerij: De Bink bv
Pagina’s: 224
Eerste druk: 2019
ISBN:9789083035604

Ook in het Engels:
Van Gogh in The Hague
ISBN: 9789083035611

Te bestellen en te koop in diverse boekwinkels persen online:
https://hofcultuur.nl
https://vincentvangoghexperience.com

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.