Winterpaleis ’t Loo duurt nog even


Dompel je onder in een sprookjesachtige, theatrale wereld vol feestelijk gedekte tafels! Ontdek alles over het reilen en zeilen achter de schermen bij het organiseren van een koninklijk diner en schaats een rondje op de ijsbaan. Winterpaleis Het Loo in Apeldoorn is in deze kerstvakantie van 2019 een cultureel, culinair én verrassend kerstvakantie-uitje voor het hele gezin.

Het is raadzaam om je warm aan te kleden, want de presentatie op de Aanspanplaats is overdekt, maar niet (geheel) verwarmd. Het Winterpaleis is geopend t/m 5 januari 2020. Op Nieuwjaarsdag is het paleis gesloten. Wegens verbouwing is het niet mogelijk om het hele paleis te bezoeken. Dat kan pas in 2021 weer. Het paleis is gesloten vanwege renovatie en uitbreiding.

BuitenGewoon Open 2020

Maar de tuinen en stallen van Paleis Het Loo in Apeldoorn zijn wel weer geopend van 31 maart t/m 30 september 2020 van di t/m zo van 10.00 – 17.00 uur. In schoolvakanties ook op maandag geopend. Een volledig bezoek duurt circa 2 uur.

Meer dan 300 jaar woonden en werkten de Oranjes op Paleis Het Loo. Het was een echt ‘buiten’ en werd gebruikt als jacht- en vakantieverblijf. De Oranjes ontvingen er hun gasten voor vertier en zaken. Daarom werd er ook veel aandacht besteed aan de tuinen en stallen. De paarden hadden een vorstelijk onderkomen in de stallen, vlakbij de Koetshuizen met de rijtuigen, auto’s en sledes. In de paleistuinen werd geflaneerd en de exotische bloemen en planten bewonderd.

Napoleon

De tuinen van Paleis Het Loo veranderden nogal eens van vorm. In de Franse tijd woonde Lodewijk Napoleon op Het Loo. Hij liet de tuinen bedekken met een grote laag zand en maakte er een Engels landschapspark van. Later zijn de tuinen weer teruggebracht in de stijl van de barokke Hollandse tuin naar het originele ontwerp uit de tijd van Koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart II, de grondleggers en eerste bewoners van Paleis Het Loo. Een symmetrische tuin met veel parterres, indrukwekkende fonteinen en historische beplanting.

Wie even z’n best doet kan in de tuinen bij Paleis Het Loo, dit andere ‘paleisje’ ontdekken. Het is nog steeds als vakantiewoning in gebruik bij de koninklijke familie en daardoor nooit toegankelijk voor het publiek. Foto: Elkedagvakantie

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.