Bijzonder: Kapel van Kasteel de Haar open voor publiek

Kasteel De Haar met bijgebouwen. Foto: Elkedagvakantie

Aan de voet van Kasteel de Haar in de provincie Utrecht ligt de bijbehorende, eeuwenoude Kapel als een laatste tastbare herinnering aan het oude dorpje Haarzuilens. Van 26 t/m 29 januari 2020 kun je tussen 12:00-15:00 uur een exclusief kijkje nemen in dit, doorgaans voor publiek gesloten, monument. De zaalgidsen vertellen dan over de roemrijke geschiedenis van het monument.

De kapel wordt gekenmerkt door sereniteit en elegante eenvoud. De glas-in-loodramen, de middeleeuwse heiligenbeelden en de kleurige beschilderingen zorgen voor een bijzondere sfeer. Van het bestaan van de Kapel wordt voor het eerst rond 1420 melding gemaakt.

Meesterarchitect

Baron Etienne van Zuylen van Nijevelt besluit rond 1890 niet alleen zijn voorvaderlijk kasteel te laten herbouwen, maar tegelijkertijd ook de Kapel als slotkapel te laten restaureren. Meesterarchitect Pierre Cuypers laat eerst de resten van Kapel en toren consolideren totdat in 1894 het daadwerkelijke herstel wordt gestart. Het koor en het schip worden vrijwel vanaf de grond opgebouwd, terwijl in het transept nog oud muurwerk verwerkt wordt. Het geheel wordt in neogotische stijl uitgevoerd. De restauratie van de Kapel wordt in 1899 afgerond.

In 2019 werd de Kapel een aantal dagen exclusief opengesteld voor publiek. Wegens groot succes, krijg je van zondag 26 t/m woensdag 29 januari nogmaals de kans om tijdens een kasteel- of parkbezoek de Kapel bezoeken, zonder meerkosten.

Kasteel De Haar is op zich ook al bijzonder om eens te bezoeken: Wat je kunt laten bouwen als je rijk bent… Foto: Elkedagvakantie

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.