Airbnb verloot sabbatical op Bahama’s

Airbnb heeft de handen ineengeslagen met The Bahamas National Trust: een lokale non-gouvernementele organisatie (ngo) die verantwoordelijk is voor de bescherming van 32 nationale natuurparken in het land. Het accommodatieplatform organiseert een Sabbatical op de Bahama’s voor vijf deelnemers en biedt hen een unieke kans om de dagelijkse sleur even te ontvluchten en een poosje in een ecologische oase te leven. 

De vijf deelnemers krijgen de 700 eilanden en 2400 zogeheten cays (zand-/koraalplaten) met hun kristalheldere water van een heel andere kant te zien. Samen met de lokale inwoners gaan ze aan de slag om ooit bruisende bedrijfstakken nieuw leven in te blazen en de natuurlijke hulpbronnen te behouden in een land dat sterk afhankelijk is van het geld dat bezoekers daar komen uitgeven.

Deze bedrijfstakken hebben namelijk te kampen met allerlei problemen die door veranderingen in het ecosysteem en een teruglopende bevolking worden veroorzaakt. Ze spelen echter een cruciale rol bij het faciliteren van een zelfvoorzienende autonomie voor de zogeheten familie-eilanden, zoals deze door de lokale bevolking worden genoemd om de hechte band tussen de honderden losse eilanden aan te geven.

Verantwoorde visserij

De afgelopen jaren hebben diverse Bahamanen zich sterk gemaakt voor een duurzamere toekomst voor hun land, bijvoorbeeld door traditionele praktijken te herintroduceren in de landbouw, de ethisch verantwoorde visserij en het beheer van de koraalriffen. De Sabbatical op de Bahama’s is in samenwerking met The Bahamas National Trust opgezet om deze lokale inspanningen te versterken.

De deelnemers gaan een handje meehelpen om de opkomende bedrijfstakken te ondersteunen, verschillende nationale natuurparken te beschermen en de leiders van lokale gemeenschappen terzijde te staan bij hun initiatieven op het gebied van duurzaamheid.

Na orkaan

“Nog niet alle regio’s zijn hersteld die door orkaan Dorian zijn verwoest, maar het overgrote deel van de Bahama’s is weer zover om bezoekers te ontvangen”, vertelt Eric Carey, Executive Director van The Bahamas National Trust. “Deze samenwerking met Airbnb is een geweldige kans om onze cultuur en bronnen verder te behouden en de rest van de wereld kennis te laten maken met ons veelzijdige land en onze manier van leven.”

Ervaar de lokale cultuur

De deelnemers worden in april en mei 2020 ondergebracht op de drie prachtige eilanden Andros, Exumas en Eleuthera, die niet door de storm zijn getroffen. Daar mogen ze de lokale cultuur van dichtbij ervaren en werken ze aan diverse projecten in belangrijke natuurgebieden.

  • Op Andros, waar het op twee na grootste rifsysteem ter wereld te vinden is, zetten de deelnemers samen met onderwater- en reisfotograaf Katie Storr een herstelprogramma voor koraalriffen op in het North Marine Park. Dit houdt in dat er een nieuwe kwekerij wordt gebouwd voor het opkweken van koraal, dat later weer wordt uitgezet in de getroffen gebieden in die regio.  De deelnemers gaan onder meer ook onderwaterzinkgaten verkennen en sponzen oogsten.
  • Exuma staat bekend om de kristalheldere wateren met een rijke visstand en ander zeeleven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het allereerste nationale natuurpark van het land daar te vinden is. Vrijduiker André Musgrove wil samen met de deelnemers het ecosysteem van het Exuma Cays Land & Sea Park kopiëren naar andere wateren in de buurt waar de gewone koraalduivel de leefomgeving heeft verstoord. Door de populatie gewone koraalduivels zorgvuldig in te perken hoopt het team de kust weer vrij te maken voor andere rifvriendelijke soorten. Andere activiteiten zijn het behoud van schelpen, boten bouwen volgens traditionele methoden en zeilen.
  • Eleuthera is een smal, langgerekt eiland met roze zandstranden, waar veel natuurschoon te bewonderen valt. Denk aan het Leon Levy Native Plant Reserve, dat ook dienst doet als onderzoekscentrum voor traditionele geneeskunde. Onder leiding van hovenier Omar Mcklewhite buigen de deelnemers zich over vermeerderingstechnieken voor inheemse bomen en zetten ze een theekwekerij op. Ze gaan op Eleuthera ook inheemse soorten onderzoeken, op traditionele wijze ananas telen en zeezout oogsten.

Na deze twee maanden hebben de deelnemers samen met leiders van de lokale gemeenschap vaste programma’s opgezet om deze strategieën blijvend in te voeren met het oog op een langdurige economische impact voor toekomstige generaties. Verder hebben ze nieuwe Experiences voor bezoekers van deze eilanden samengesteld waar de lokale gemeenschap direct van kan profiteren, maar die ook een duurzame toekomst veiligstellen.

Toerisme promoten

“Het is een hele eer om samen te werken met The Bahamas National Trust en een steentje bij te dragen aan de wederopbouw van dit land, waar het toerisme een belangrijke aanjager van de economie is”, zegt Chris Lehane, Senior Vice President of Global Policy and Communications bij Airbnb. “Het blijft ook niet bij deze ene sabbatical. We hebben met het ministerie van Toerisme een memorandum van overeenstemming afgesloten om het toerisme naar de Bahama’s ook hierna te blijven promoten via Airbnb. Dit is een bijzondere plek op aarde. Iedereen die hier wel eens is geweest, heeft de lucht, de zon, de stranden, het eten en vooral de mensen voorgoed in zijn hart gesloten.”

Zo meld je je aan

Om je aan te melden ga je naar airbnb.nl/sabbatical en vul je het aanmeldingsformulier in. Lees de selectievoorwaarden op de website goed door voordat je je aanmeldt.

Kandidaten moeten minimaal 18 jaar zijn en in april en mei 2020 twee maanden vrijwilligerswerk kunnen doen voor de ngo The Bahamas National Trust op de Bahama’s. Hun Engels moet goed genoeg zijn om gesprekken te kunnen voeren. Kandidaten moeten ook aantonen dat zij voldoende gemotiveerd zijn om zich in te zetten voor het leven op de eilanden.

De Sabbatical op de Bahama’s is een project van The Bahamas National Trust, dat wordt gesteund door het ministerie van Toerisme van de Bahama’s en wordt gesponsord door Airbnb. De definitieve selectie van de vijf deelnemers wordt op 25 maart 2020 bekendgemaakt.

Leven op de Bahama’s. Foto: Airbnb

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.