Frankrijk onthult nu vast de laatste reisnieuwtjes op de Fiets- en Wandelbeurs

Frankrijk onthult nu vast de laatste reisnieuwtjes op de Fiets- en Wandelbeurs 8
Fietsen over de Via Rhôna

Waar delen fiets- en wandelliefhebbers hun mooiste routes? ’s Avonds bij het kampvuur of in de kroeg? Frankrijk doet dat in ieder geval dit weekend tijdens de jaarlijkse Fiets- en Wandeljaarbeurs in Utrecht. Er staan bij die beurs 40 exposanten uit Frankrijk.

  • Kijk onderop dit verhaal voor meer tips over de beurs

Nieuws komt onder meer van Corsica, waar de GT20 voor fietsers is wat de GR20 is voor wandelaars: een magnifieke route van noord naar zuid via adembenemende landschappen en rustige wegen. Bucketlistmateriaal bij uitstek. Ook is veel informatie te vinden over fietsroutes door Unesco-werelderfgoed, zoals in de Auvergne de Via Allier rond de Puy de Dôme. Een andere parel is de Via Fluvia van de Loire naar de Rhône, die een overstap mogelijk maakt naar de Dolce Via in de Ardèche.

Nieuwe pelgrimsroute

Ook wandelliefhebbers kunnen in de Jaarbeurs hun hart ophalen, met informatie over bijvoorbeeld de Grande Traversée du Vercors, het Hugenotenpad van de Drôme tot de Zwitserse grens en de Tour du Mont Blanc. Ook voor hen is er veel nieuws van Corsica, waar de nieuwe pelgrimsroute Via Sancti Martini – van Patrimonio naar Bastia – zijn voltooiing begint te naderen. De ruim 40 Franse exposanten staan op de stands 3D40, 3D48 EN 3D50. Een lezing van reisjournalist Bert Sitters, over Franse fietsroutes, staan gepland op zaterdag, van 12.00 tot 13.00 uur.

Meer info over de aanwezige exposanten uit Frankrijk op de beurs is hier te vinden.

Wandelen in Duitsland

De eigenlijke kracht van een Top Trails in Duitsland is de natuur. Bij de ene Top Trail zijn het de fantastische vergezichten, bij de andere zijn het de grillige rotsformaties die hun stempel drukken op het landschap. Sommige plekken hebben een mystieke uitstraling en eeuwenoude verhalen doen er de ronde. En soms is de natuur zo puur dat je het water uit de bron onderweg gewoon kunt drinken. Ontdek de natuurlijke schoonheid van de Top Trails, 14 schitterende langeafstandswandelroutes door heel Duitsland.

Heb je interesse om kennis te maken met een van de Top Trails? Kom langs op de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht van 28 februari t/m 1 maart 2020. Top Trails is te vinden in hal 3, stand C82.  

Portugal

Wandelend en fietsend op ontdekkingsreis? Dan valt er in Portugal nog heel veel te zien! Portugal groeit nog altijd in populariteit. Het is het streven om het publiek in Nederland te informeren over de diversiteit die het land aan fiets- en wandeltochten te bieden heeft. Dat gebeurt dan bij de Portugal stand (3.C.60) op de Fiets en Wandelbeurs (Jaarbeurs Utrecht: 28, 29 februari en 01 maart 2020).

Meerdere lezingen

Opnieuw presenteert de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht een omvangrijk lezing- en workshopprogramma boordevol inspiratie voor het nieuwe seizoen. Met dit keer veel aandacht voor bestemmingen en routes ‘om de hoek’.

Ruim 160 lezingen en workshops staan er op de rol; keuze genoeg dus. De aandacht voor bestemmingen en routes in Nederland of net over de grens is geen toeval. Het past bij de slogan van het event ‘Laten we groen doen!’ en de trend van het toegroeien naar een meer duurzame lifestyle.

Themaland Duitsland

Duitsland, themaland van de beurs, staat volop in de schijnwerpers in Zaal 6. Robert van Weperen neemt de bezoekers in zijn lezing mee op een fietstocht langs de Duitse Donau. Of volg Rutger Burgers op zijn voetreis dwars door Duitsland. Ook de Oranjeroute en de Romeinse Limes staan op het programma in de Duitslandzaal.

Tjerk Ridder en Kees Lucassen

Theatermaker Tjerk Ridder liep samen met zijn ezel Lodewijk de nieuwe Europese culturele route ‘het Martinuspad’ van Parijs naar Groningen rond het thema delen en solidariteit. Het was de opmaat voor een voorstelling vol muziek, verhalen en conference. Een bekende in het programma is reisjournalist Kees Lucassen. In één lezing neemt hij je drie keer mee op reis: op de fiets van Eindhoven naar Parijs, van Praag naar Dresden én van het Oostenrijkse Nauders naar het Italiaanse Verona, via het Gardameer. Hij maakte deze trips met zijn toen 14-jarige zoon Jelle: een echte vader-zoon-experience dus.

Herman Vuijsje en Bregje Schipper

Auteur Herman Vuijsje wandelde samen met schilder Jan Groenhart van Knokke naar Borkum, het eerste Duitse Waddeneiland. Met daartussenin: strand, strand en strand alleen, het totale strand van Nederland. Een tocht met voldoende ruimte voor verlangens, fantasieën en opborrelende vragen. Bregje Schipper reisde naar Portugal voor een voettocht over de Camino Portugués en beantwoordt veel vragen die bij zo’n pelgrimsreis naar voren komen. Hoe pak je zo’n camino aan? Hoe bereid je je voor? En is het gevaarlijk voor een vrouw alleen?

Mini Expedities en Frank van Rijn

Met hun gezin gingen Claar Talsma en Joanne Wissink op ontdekkingsreis door Nederland. Op de fiets, te voet en in de kano, op zoek naar jungle, onbewoonde eilanden en berggebieden. Jawel, want ook dicht bij huis kun je op expeditie gaan. Ze vertellen hoe je zo’n Mini Expeditie aanpakt en wat leuke plekken zijn. Frank van Rijn, de bekendste Nederlandse fietsreiziger, is er ook dit jaar bij en neemt je mee naar 1986, het jaar waarin hij met zijn stalen Gazelle dwars door de Sahara fietste. Een echt solo-avontuur onder meedogenloze omstandigheden.

Workshops

Eten uit je rugzak, fotograferen in de bergen, fietsvakantie voorbereiden, tenten en branders… tal van praktische onderwerpen passeren de revue in het workshopprogramma. Het paviljoen Mountain Xperience richt zich specifiek op bergwandelen, de Rugzaklopers geven vooral tips over kamperen en outdoorexpert Gijs Loning heeft een eigen workshopprogramma in de Op Pad-tent in de SNP stand. Ook in Zaal 5 en Zaal 8 komen tal van praktische onderwerpen aan bod zoals ultralight backpacking en filmen en monteren met je smartphone.

Kijk voor het programma op: www.fietsenwandelbeurs.nl.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.