Riksbyggen’s Solar Egg krijgt plek bij Icehotel in Sweden

Het Solar Egg in de bossen van Zweden. Foto: Jean Baptiste Béranger

IJs en warmte – twee contrasten ontmoeten elkaar wanneer Riksbyggen’s wereldberoemde sauna Solar Egg van Bigert & Bergström aankomt op de wereldwijde toeristische bestemming Icehotel in Jukkasjärvi. Met de inhuldiging op maandag 2 maart 2020 willen beide partijen zich richten op de opwarming van de aarde.

Van maart tot mei 2020 kunnen bezoekers van het unieke Icehotel in Jukkasjärvi een sauna nemen in het bekroonde Solar Egg, gemaakt door het kunstenaarsduo Bigert & Bergström voor Riksbyggen. De samenwerking tussen de kunstenaars en het hotel richt zich op klimaatverandering en de rol van de mens in de stijgende temperatuur van de wereld en het effect ervan in het Noordpoolgebied.

Smeltend ijs

 “We richten ons steeds meer op ons klimaat en het is uiterst belangrijk om aan te geven hoe snel de gletsjers in het Noordpoolgebied smelten, niet in het minst in Kebnekaise,” zeggen kunstenaars Mats Bigert en Lars Bergström.

Sinds het kunstwerk en de sauna voor het eerst werden gebouwd in Kiruna in het voorjaar van 2017, is Solar Egg een fenomeen geworden om de eerste Riksbyggen-bouw van 250 huizen in Malmfälten te vieren. Solar Egg heeft Parijs, de VS en Kopenhagen bezocht. In Zweden is het ei getoond op Artipelag in Stockholm en Björkliden in Lapland, Gällivare, Kiruna en Rättvik in Dalarna.

Weerspiegeling

“We zijn blij om Solar Egg te lenen aan schilderachtige locaties of opwindende stedelijke omgevingen die vervolgens worden weerspiegeld in de gevel van het ei en gesprekken tot stand brengen die duurzame ontwikkeling stimuleren. We willen een bijdrage leveren aan de nieuwe Kiruna, zowel door nieuwe woningen te bouwen als door Kiruna op de kaart te zetten in de toeristische sector ”, zegt Johanna Frelin, CEO van Riksbyggen.

Bezoekers kunnen hun eigen saunabeleving in Solar Egg boeken via de website van Icehotel, www.icehotel.com. Luca Roncoroni, creatief directeur van het Icehotel, voorziet in bezoekers van de nodige faciliteiten.

 “Deze winter viert Icehotel zijn 30e verjaardag, en het voelt vooral belangrijk om Solar Egg hier te verwelkomen. Het klimaatprobleem is een centraal punt in ons dagelijks werk en van vitaal belang voor ons bestaan ​​- Icehotel is opgebouwd uit kristalhelder ijs uit de rivier de Torne, een materiaal dat weer in de rivier smelt ”, vervolgt Luca.

Openingstijden

Solar Egg wordt ingehuldigd op maandag 2 maart 2020 in Icehotel in Jukkasjärvi, onder andere door Johanna Frelin, CEO Riksbyggen. Openingstijden zijn van dinsdag tot en met donderdag van 12.00 tot 14.00 uur en van 15.00 tot 17.00 uur. Vrijdag en zaterdag 19-9 uur. De boeking van de sauna is op 18 februari geopend.

Over Solar Egg

Het internationaal erkende kunstenaarsduo Mats Bigert en Lars Bergström heeft verschillende grote tentoonstellingen gehad in Europa, China en de VS. Solar Egg, 5×4 meter hoog, heeft een schaal van verguld roestvrij staal dat de stad en de omliggende natuur weerspiegelt. De zelfdragende schaal bestaat uit 69 gouden platen die afneembaar zijn, waardoor de constructie mobiel is. Binnenin wordt het ei verwarmd door een houtgestookte brander in de vorm van een hart.

Over Icehotel Jukkasjärvi

Elk voorjaar brengt het hotel vers ijs voor de hotelkamers van volgend jaar en laat ontwerpers en kunstenaars van over de hele wereld het interieur ontwerpen met ijs. De sauna Solar Egg van Bigert & Bergström staat aan de oever van de rivier naast het hotel. Sinds de kleine kunstgalerij, die de voorloper en inspiratie was voor het Icehotel, werd gebouwd in 1989, is het dertig jaar lang elke winter opnieuw geboren in het oude Jukkasjärvi, 200 km ten noorden van de poolcirkel. Het was het begin van deze reis die de wereld introduceerde aan de rivier de Torne en de rivier de Torne aan de wereld. In 2016 is een permanente faciliteit geopend die bezoekers het hele jaar door de mogelijkheid biedt om te slapen, omringd door sneeuw- en ijskunst – met behulp van zonne-energie.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.