Zijn Nederlanders romantischer dan Italianen?

Valentijnsdag – you hate it or love it. Maar dat het een dag is die geheel in het teken van liefde staat, is een ding dat zeker is. Benieuwd hoe het gesteld is met de Nederlandse eetgewoonten in vergelijking met andere Europese landen op 14 februari? TheFork, een reserveringsplatform voor restaurants deed onderzoek* naar het eetgedrag van Europeanen op Valentijnsdag en zette ze voor je op een rijtje.

Een diner in een restaurant blijft een belangrijk onderdeel van Valentijnsdag. Dit is dé dag van het jaar waarop mensen romantisch willen tafelen en ook de meeste restaurantreserveringen plaatsen. In Nederland wordt er voor Valentijnsdag 3 keer zo vaak een tafel gereserveerd ten opzichte van alle andere dagen in februari. Daarmee scoren wij Nederlanders niet slecht. Alleen in Italië worden minder reserveringen geplaatst om uit eten te gaan op deze liefdevolle dag. Samen met Portugal (3,8 keer zoveel reserveringen op Valentijnsdag), Frankrijk (3,6 keer het aantal reserveringen) en Switzerland (3 keer zo veel reserveringen) houden wij van romantisch tafelen.

Just the two of us versus Galentine

Uit eten gaan tijdens Valentijnsdag is niet alleen bestemd voor stellen. Integendeel, zelfs 4% van de Europeanen reserveert een tafeltje voor 1 of 3 personen. Nederland is koploper wat betreft het reserveren voor 1 of 3 personen met zelfs 5,4%. Zeggen wij genoeg met ‘Galentine’?

Italians do it better 

Italianen en de Italiaanse keuken staan symbool voor Cupido, zo vinden veel Europeanen. Restaurants die Italiaanse gerechten reserveren staan in de top 3 van meest gereserveerde keukens. Vooral in Frankrijk, Portugal, Zwitserland en natuurlijk onder de Italianen zelf. In Nederland staat de Internationale keuken voor deze bijzondere avond op nummer 1, gevolgd door de Franse en Italiaanse keuken.


Waar je op deze dag (of op een andere liefdevol moment in het jaar) zeker een reservering kunt plaatsen? TheFork zet de toppers aan romantische restaurants in Nederland voor je op een rijtje: 


1. Brasserie Koenraad, Utrecht

Heerlijk dineren voor de open haard, wat is er nou romantischer dan dat? Hiervoor ben je bij Brasserie Koenraad aan het juiste adres. Daar wordt iedereen gegarandeerd warm van. 


2. Stadsvilla Sonsbeek, Arnhem

Wil je een keer uitpakken met Valentijn? Dan moet je in Arnhem naar de “Hartjesberg”. Wat daar precies te vinden is? De Stadsvilla in Park Sonsbeek staat bovenop de Hartjesberg. Met uitzicht over het park en de stad Arnhem is dit the place to be op 14 februari. Ga voor een romantisch a la carte diner met een grand dessert voor 2 personen om samen de avond af te sluiten. 

3. Brasserie DenK, Santpoort

Wat is er nou romantischer dan dineren op landgoed Duin en Kruidberg? Na een wandeling in de bosrijke omgeving kun je genieten van een diner met een prachtig uitzicht over het landgoed: meer heb je niet nodig om er een geslaagde Valentijnsdag van te maken.

4. Zalmhuis, Rotterdam

Gegarandeerd ergens eten waar je nog nooit kunt zijn geweest? Dan is er het Zalmhuis in Rotterdam. Fun fact, Zalmhuis Rotterdam gaat namelijk precies op Valentijnsdag open, dus vier deze dag in stijl met uitzicht over de IJssel en de Maas. 


5. Restaurant DLC, Amersfoort 

Wil je je Valentijn verrassen met iets speciaals? Dineren in een kas is zeker het ultieme date plekje. En daarbij extra leuk;  wat er geserveerd wordt, komt uit de koude grond maar wordt met warme liefde geserveerd!


6. De Luwte, Amsterdam

Aan de Leliegracht in Amsterdam vind je restaurant de Luwte. Verras je date met een avondje uit en vergeet niet het ‘Flexible chocolate’ dessert te proberen.  Je weet wat ze zeggen; de liefde gaat door de maag. 


7. Callao Cevicheria, Den Haag 

De Peruviaanse keuken is hot and happening. Ken je je date nog niet zo goed? Neem hem of haar dan mee naar Callao Cevicheria. Onder het genot van heerlijke cocktails en door het delen van verschillende gerechten van het tasting menu leer je elkaar gegarandeerd goed kennen. 

8. Shanghai Papa, Rotterdam

Dim Summen is shared dining op zijn best en niets romantischer dan gerechtjes delen op Valentijnsdag. Naast dim sum zijn er verschillende gerechten uit de Chinese keuken die je kunt bestellen. Yummie!


9. Samabe, Haarlem

Geen tijd om voor je liefde een ticket naar Bali te boeken? Geen zorgen, wij brengen Bali dichter bij huis. Samabe is een nieuwe Indonesische hotspot in Haarlem die gerechten serveert vanuit de Balinese keuken.


10. Zarzo, Eindhoven

Deze parel in Eindhoven is dé perfecte locatie voor een romantisch diner. Met een uitstekende wijnkaart en heerlijke gerechten met een Spaanse twist is dit de perfecte locatie voor jouw valentijnsdate.


11. JACK, Rotterdam

Wil je een feestelijke Valentijnsdag hebben, dan ga je naar JACK in Rotterdam. Waarom? Daar kun je na het diner swingen met je date op de dansvloer. Is er iets romantischer dan schuifelen op lekkere muziek onder het genot van een cocktail? We don’t think so. Bestel wat lekkere gerechten om te delen en je avond is compleet.

*Studie gebaseerd op data van TheFork, februari 2019/2020

Over TheFork

TheFork, een TripAdvisor®-merk, is Europa’s toonaangevende online restaurantreserveringsplatform, met wereldwijd een netwerk van 80.000 restaurants en 29 miljoen maandelijkse bezoekers. Het platform opereert als “LaFourchette” in Frankrijk en Zwitserland, “ElTenedor” in Spanje, “TheFork” in Nederland, Italië, België, Portugal, Brazilië, Zweden, Denemarken, Australië en Latijns Amerika. Daarnaast is het ook actief in het Engels als “TheFork.com” en als ‘Restorando in andere Latijns-Amerikaanse landen.

TheFork helpt restaurateurs om gasten te bereiken en inspireert consumenten om Nederland culinair te verkennen via TheFork app en website. Dagelijks helpt TheFork bezoekers het ideale restaurant te vinden voor ieder moment. Evenals op TripAdvisor, kunnen gebruikers eenvoudig een restaurant selecteren op basis van hun voorkeuren (bijvoorbeeld locatie, type keuken en gemiddelde prijs), gebruikersbeoordelingen raadplegen, beschikbaarheid in realtime controleren en direct online reserveren.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.