Corona-travel-update 10: Corendon annuleert alle reizen tot 1 juni 2020

Corona-travel-update 10: Corendon annuleert alle reizen tot 1 juni 2020 9

Hier onder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden.

Meldpunt voor Nederlanders die vast zitten in buitenland

Nederlandse reizigers in het buitenland die door de Corona crisis niet in staat zijn om zelf hun terugkeer te regelen, worden daarbij gesteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Verbond van Verzekeraars, de reisbrancheorganisatie ANVR en diverse andere partners uit de reiswereld.
Reisbranche, verzekeraars en de Rijksoverheid hebben een convenant gesloten waarin een essentiële rol is weggelegd voor elk van de partijen. De website waarop reizigers zich vanaf vandaag kunnen melden is: www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Alarmcentrales zullen vervolgens het noodzakelijke (lucht)transport voor de terugkeer coordineren en organiseren. Frank Oostdam, voorzitter ANVR: ‘Ondanks de zware en moeilijke periode waarin de reisbranche verkeert, pakken wij onze verantwoordelijkheid, om ervoor te zorgen dat geen Nederlanders achterblijven.’ Voor de regeling bijzondere bijstand buitenland wordt door de drie partijen een bedrag van maximaal tien miljoen euro vrijgemaakt. Als uitgangspunt geldt dat reizigers binnen Europa zelf 300 euro en buiten Europa 900 euro bijdragen aan hun terugreis. Voor meer informatie over de reisadviezen en specifieke vragen per land, ga naar: www.nederlandwereldwijd.nl

Corendon schrapt 80.000 reizen

Corendon heeft gisteren besloten om al haar vakanties met vertrek tot 1 juni 2020 te annuleren. Dit besluit is het gevolg van het actuele reisadvies van de Nederlandse overheid, waarbij niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland voorlopig worden afgeraden. Bovendien zijn op vrijwel alle vakantiebestemmingen vergaande maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te beperken. Hierdoor kunnen vakantiegangers er niet meer terecht, ook omdat luchthavens, hotels en restaurants gesloten zijn. Naar verwachting gaat deze situatie nog geruime tijd duren. Daarom wil Corendon voor haar klanten duidelijkheid scheppen. Het gaat om ongeveer 80.000 vakanties bovenop de ruim 40.000 die al eerder werden geannuleerd.

Inspirerende films voor de leunstoelreiziger

Nu op reis gaan voorlopig geen optie meer is en we aan huis geketend zijn, zoeken we naar meer mogelijkheden om ons thuis te vermaken. Je bucketlist afvinken is voorlopig verleden tijd maar uiteraard kan men thuis ook het vakantiegevoel deels beleven door het lezen van een goed boek, een film kijken of een regionaal gerecht te bereiden. Ook je smaakpapillen en ruikorgaan kunnen je in luttele seconden duurzaam verplaatsen naar een vakantiebestemming of exotisch oord. Hieronder een bloemlezing van films en gerechten van enkele van onze klanten.

Het Spaanse eiland Formentera
Wie de drukte van Ibiza wil ontsnappen, zal zich op het eiland Formentera thuisvoelen. Het kleine eiland met de azuurblauwe zee en witte stranden is een oase van rust in vergelijking met het drukke Ibiza. Wil je even wegzwijmelen in dit idyllische bestemming, kijk dan naar de Spaanse film ‘Lucía y el sexo’ uit 2001 van regisseur Julio Médem of naar ‘Formentera Lady’ van Pau Durà uit 2018. Een zeer karakteristiek gerecht van het eiland is de boerensalade ‘Ensalada Payesa’. Voor het recept klik hier voor de gastronomie folder.

Düsseldorf
Met een enorme aanbod aan musea, galerieën, winkels, architectuur, fietspaden, parken en een levendige uitgaanswijken is Düsseldorf zeker een aantrekkelijke dichtbij stedentrip. De spannende Netflix thriller serie ‘Paranoid’ uit 2016 speelt grotendeels in Düsseldorf en de stad figureert ook in de film ‘Cloud Atlas’ van regisseur Tom Tykwer uit 2012 met Halle Berry en Tom Hanks. Veel detectives van de Düsseldorfse schrijver Horst Eckert spelen in zijn stad. Een typisch lokaal gerecht proeven, zet dan je tanden in een ‘Rheinischer Sauerbraten’, een stoofpotgerecht van rundvlees. Klik hier hoe het gerecht te bereiden.

Slovenië
De actiefilm ‘Death Train’ – ook bekend onder de naam Detonator – uit 1993 heeft Pierce Brosnan in de hoofdrol en is geregisseerd door David Jackson is gefilm in Slovenië en Kroatië. De ‘Kronieken van Narnia : Prins Caspian’ is een film uit 2008 onder regie van Andrew Adamson. Deze Disney film is deels geschoten in de Soca vallei waar de Soca rivier met prachtig helder water door stroomt. Zoetekauwen likken hun vingers af bij ‘potica’ – het populairste gebakje in Slovenië met onder meer walnoten. Klik hier voor een recept.

Finland
Een mooie natuurfilm is ‘Aïlo het dappere rendier’ van regiseur Guillaume Maidatchevsky waar een baby rendier door het landschap van Lapland gevolgd wordt. De winter- en landschap scenes van David Lean’s klassieker ‘Doctor Zhivago’ zijn geschoten in Joensuu in Finland en Helsinki werd onder meer als filmset gebruikt in Warren Beatty’s Reds en Michael Apteds thriller ‘Gorky Park’ uit 1983.

Klik hier voor meer info over Finse gerechten.

CATA – Midden Amerika
Ook veel grote filmproducties en internationale series zijn opgenomen in Centaal-Amerikaanse landen. De Spaanse Netflix serie La Casa de Papel is deels opgenomen in Panama en wel op de mooie San Blas eilanden archipel, ook bekend onder de naam Guna Yala.

Een klassieker van Steven Spielberg – de dinorsaurus film Jurassic Park  (1993) – speelt gedeeltijk op een ficitef eiland dat in het boek van Michael Crichton Isla Nubar genoemd wordt. In werkelijkheid vonden deze opnamen plaats op het onbewoonde eiland Isla del Coco ten west van Costa Rica.

De Amerikaanse sciencefiction film ‘After Earth’ van James Lassiter met in de hoofdrol Will Smith is deels opgenomen in het dorpje La Fortuna en de Arenal vulkaan, gelegen in de jungle van Costa Rica.

Wie heeft het niet gezien? De trilogie van ‘The Godfather’ van Francis Coppola, deel twee is gedeeltelijk in de Dominicaanse Repbliek opgenomen. In het boek speelt dat gedeelte zich af op Cuba maar dat was uiteraard niet toegangelijk voor een Amerikaans productieteam dus werd uitgeweken naar Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek, in 1990 in de UNESCO Werelderfgoedlijst opgenomen. Het eiland was ook de filmlocatie voor ‘Fast & Furious 4’.

Guatemala schittert in films als ‘The New Adventures of Tarzan’ (1935 – Edward Kull) en de provincie Izabal fungeert als filmset voor ‘Terminator: Dark Fate’ (2019 – Tim Miller).

De tropische eilandengroep Roatán voor de kust van Honduras zijn net een ansichtkaart en dat is wellicht de reden geweest voor de regisseur Juan Carlos Franconi van ‘Un lugar en el Caribe’ om dit stukje paradijs op aarde te benutten om scenes op te nemen.

In het kort

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.