Corona-travel-update 13: Coronavoucher komt en Qatar blijft vliegen

Hier onder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden.

Qatar Airways vliegt door

,,Qatar Airways blijft operationeel in deze moeilijke tijden. De luchtvaartmaatschappij is in staat om een groot aantal vluchten te blijven uitvoeren en gestrande passagiers bij hun geliefden terug te brengen, dankzij haar ultramoderne vloot uitgerust met geavanceerde luchtfiltersystemen en een strikte controle van de bioveiligheid van haar personeel”, zo meldt de maatschappij

De inzet van de maatschappij om mensen naar huis te brengen werd op 24 maart verhoogd met: 
–    10.000 extra stoelen toegevoegd aan het netwerk 
–    chartervluchten vanuit Azië naar Europa en de Verenigde Staten 
–    extra vluchten vanuit Doha naar Parijs, Perth en Dublin 
–    een verhoging van de capaciteit naar Frankfurt, London Heathrow en Perth door het inzetten van een Airbus A380 op deze routes.

Bezettingsgraad

De cijfers van de afgelopen week laten een bezettingsgraad zien van meer dan 80% voor vluchten naar het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland, met een daling tot 36% voor retourvluchten uit deze landen, wat de grote vraag naar repatriëring van Europeanen aantoont.

Qatar Airways heeft de afgelopen zeven dagen meer dan 100.000 passagiers naar huis gebracht. 72% van de passagiers die op 24 maart werden vervoerd, waren terugkerende passagiers.

Overleg ambassades

In samenwerking met ambassades over de hele wereld heeft Qatar Airways regelmatige vluchten naar Europa uitgevoerd vanuit bestemmingen als Phnom Penh, Denpasar, Manila en Kuala Lumpur. Meer dan 5.000 passagiers zijn de afgelopen week met deze vluchten naar huis gebracht. Dit aantal zal naar verwachting de komende week meer dan verdrievoudigen.

Bovendien verhoogt Qatar Airways vanaf 29 maart de capaciteit vanuit Australië om Europese passagiers te helpen terugkeren naar huis. De luchtvaartmaatschappij voegt 48.000 extra stoelen toe en voert volgende vluchten uit:
–    Eén vlucht per dag vanaf Brisbane (Boeing 777-300ER) – een primeur voor Qatar Airways, aangezien het voor het eerst Brisbane aanvliegt.
–    Twee vluchten per dag vanuit Perth (Airbus A380 en Boeing 777-300ER) 
–    Twee vluchten per dag vanaf Melbourne (Airbus A350-1000 en Boeing 777-300ER)
–    Drie vluchten per dag vanuit Sydney (Airbus A350-1000 en Boeing 777-300ER)

Dagelijkse vluchten

In de komende periode vliegt Qatar Airways verder vanuit Amsterdam met dagelijkse vluchten zoals voorheen. De dagelijkse vluchten tussen Brussel en Doha werden tijdelijk teruggebracht naar vier vluchten per week. Gezien de situatie dagelijks evolueert, is het mogelijk dat de luchtvaartmaatschappij haar vluchtschema dient aan te passen.

Qatar Airways voert momenteel vluchten uit naar 75 bestemmingen*. Dit aantal zal waarschijnlijk afnemen naarmate landen strengere in- of uitreisbeperkingen invoeren.

*Het volledige vluchtaanbod is te vinden op de website van de maatschappij:
https://www.qatarairways.com/en/travel-alerts/COVID-19-update.html

Invoering van corona-voucher

Reisbrancheorganisatie ANVR is blij geannuleerde reizigers te laten weten dat én het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat én Autoriteit Consument & Markt achter het initiatief van ANVR en SGR staan om in deze, ook voor de reissector, bizarre tijd te werken met de Corona-voucher.
 ANVR en SGR zijn, toen het Corona-virus zich rap verspreidde over de aardbol en reizen massaal moesten worden geannuleerd, met een creatieve oplossing gekomen; voor reisondernemingen en reizigers. Veel reisondernemers worden geconfronteerd met het omboeken van geplande reizen, maar helaas ook met het annuleren van reizen. Ook zijn enkele nog druk bezig om Nederlanders uit het buitenland te repatriëren.

Pakketreizen

Om reisondernemingen te helpen, zodat zij niet direct in financiële problemen komen bij het terugbetalen van de vooruitbetaalde reissom van reiziger waar hij recht op heeft, is de Corona-voucher in het leven geroepen. Frank Oostdam, voorzitter ANVR: “We merken dat reizigers van wie hun pakketreis helaas geannuleerd moet worden, over het algemeen positief en begripvol op deze voucher reageren. Daarmee houdt het bedrijf voldoende in kas om te proberen deze crisis te overleven en de reiziger kan met deze voucher, die onder SGR-garantie valt, in betere tijden zijn vakantie alsnog boeken. Wij zijn dan ook blij dat Economische Zaken en Klimaat, en ACM in deze voor iedereen onwerkelijke tijd het belang inzien van deze voucher.”

Staatssecretaris: Doe mee

Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat laat via Twitter weten: “Ik roep consumenten (daarom) op om vouchers te accepteren die reisorganisaties nu aanbieden voor pakketreizen, zoals de zogenoemde Coronavoucher van ANVR en SGR. Zo voorkomen we dat bedrijven en organisaties omvallen: we moeten dit met elkaar doen. En als het echt niet anders kan kun je alsnog je geld terugkrijgen.”  
“Ook toezichthouder ACM heeft naar de regeling gekeken en er zijn verduidelijkingen afgesproken. De ACM is begripvol over de voucher regeling en volgt de ontwikkelingen op de voet. De ACM zal niet aarzelen in te grijpen als de rechten van consumenten onvoldoende worden gerespecteerd.”, aldus ACM gisteren op haar website.

En als de reiziger uiteindelijk toch geen gebruik wil maken van de Corona-voucher, die een SGR-geldigheid heeft van 1 jaar na afgifte, dan heeft de reisondernemer -van wie hij de voucher heeft ontvangen- altijd de plicht de volledige waarde van de voucher te betalen aan de reiziger, maar niet eerder dan na 6 maanden van uitgifte. Kan je er om persoonlijke redenen geen gebruik van maken, dan hebben ANVR-reisondernemers aangegeven soepel met de regeling om te gaan.  

In het kort

Nog wat muzikale ondersteuning nodig om de dagen thuis hier te komen? Hier, alsjeblieft:

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.