Corona-travel-update 7: Hoe komen deze reizigers thuis?

Hier onder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden.

  • Fins vreugde-advies
  • Virtueel door Europese musea
  • Haal Zwitserland in huis
  • Week van het Bier verplaatst
  • Nieuws: Deze mensen zitten nog vast in het buitenland

Dit adviseert Finland in tijden van crisis

Driemaal scheepsrecht, gisteren is Finland uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld in het World Happiness Report 2020 van de Verenigde Naties. Ook in 2019 en 2018 viel deze eer te beurt aan het land. In totaal werden 156 landen aan de hand van zes criteria onderzocht hoe gelukkig de inwoners zijn. Het zal geen verbazing wekken dat hoofdstad Helsinki de eerste plaats inneemt als gelukkigste stad ter wereld. Vraag aan een Fin wat hem gelukkig maakt en natuur valt onder het rijtje antwoorden. 70% van het landoppervlakte van Finland is bos, de schone lucht, weidsheid en stilte vallen ook bij toeristen in goede smaak. Denemarken is het tweede gelukkigste land ter wereld, gevold door Zwitserland, IJsland, Noorwegen en Nederland. Belgie staat op de 20ste plek. Nadere info op https://worldhappiness.report/ed/2020/#read

Visit Finland –het Fins verkeersbureau – geeft mensen die vanwege het coronavirus noodgedwongen thuis moeten blijven wat tips om je gemoedstoestand wat op te fleuren. Nadere info op www.visitfinland.com.

TIP 1 – Neem thuis een koude douche
(in plaats van een duik in zee nemen)

Finnen houden enorm van zowel zwemmen in de winter als de sauna induiken. Het geheim van een plons ijskoud water is dat het de aanmaak van de gelukshormonen endorfine, serotonine en dopamine, natuurlijke oppeppers om je stress weg te nemen.  Iedereen ervaart dat gelukzalige gevoel en de warmte dat door je lijf giert wanneer je uit het ijskoude water komt. Dus een uitstekend moment in de huidige omstandigheden is een heerlijke koude doucht nemen na het opstaan. Even doorzetten, je moet wel een paar minuten onder de koude stralen blijven staan, wij Finnen noemen dat ‘Sisu’ dat zich vertaalt als doorzettingsvermogen en volharding. Daarna even een paar keer de koude waterstralen afwisselen met warme en je voelt je herboren.  

Nadere info over de Finse ‘Sisu’ mentaliteit: https://finland.fi/arts-culture/sisu-within-finnish-key-life-love-success/

Meer informatie over zwemmen in de wintermaanden:
https://www.visitfinland.com/article/a-refreshing-dip-icy-waters/

TIP 2 – Ga thuis lezen
(in plaats van de naar bieb)

Finnen zijn ook verzot op lezen. Het land telt ontelbaar veel bibliotheken en de Oodi bibliotheek in Helsinki die afgelopen jaar opende, is uitgeroepen tot de beste bibliotheek van de hele wereld. In 2016 riep de UN Finland uit tot het meest belezen land – de 5,5 miljoen Finnen lenen zo’n 68 miljoen boeken per jaar. Een begrip in Finland zijn de boeken en stripverhalen van de Finse auteur Toven Jansson waarin Moemins de hoofdpersonages zijn, een soort trollen die op nijlpaarden lijken  Moemins zijn vandaag de dag een wezenlijk onderdeel van de Finse cultuur en een enorme inspiratiebron voor kinderen en volwassenen. Lees een Nederlandse vertaling, veel leuker en relaxter dan de hele dag het coronanieuws volgen.

Meer info over Moemins:
https://www.visitfinland.com/article/long-live-the-moomins/

Leuke  Moomins gezegden: https://www.moomin.com/en/quotes/

TIP 3 – Beleef een mooi wandelpad in de natuur thuis op de bank
(in plaats van een wandeling door the bos)

De Fins ziel en de magie van bossen zijn met elkaar verbonden. De kleur groen heeft een bewezen kalmerend effect op lichaam en geest: het geruis van bladeren en het ruisen van bomen klinken als een componist die muziek maakt. Heel veel Finnen hebben een buitenhuis in de bossen, waar ze zich juist niet alleen en eenzaam voelen maar vredig en beschermd. 

Het is wetenschappelijk aangetoond dat al na 15 minuten wandelen in het bos je polsslag omlaag gaat en je je relaxter voelt – wat een heerlijke simpleem mnaier om je stressniveau te verlagen. Dus neem even plaats op je bank of stoel, sluit je ogen en ga op een denkbeeldige wandeling door een Finse bos.  

Op Spotify kun je relaxte geluiden streamen van Fins Lapland: https://www.lapland.fi/visit/sound-of-lapland/scapes/

Meer info over het therapeutisch effect van bossen: 
https://finlandnaturally.com/experiences/nature/finnish-forest/can-you-believe-this-is-how-15-minutes-in-a-forest-affects-you/

TIP 4 – Haal de Finse keuken naar je eigen keuken: bak een Fins kaneelbroodje
(omdat je nu even niet naar een Finse koffieshop kunt gaan)

Het Finse woord Korvapuusti betekent zoiets als “een draai om je oren” maar in Finland is het de naam van een heel populair zoet kaneelbroodje. Net als Nederlanders en Belgen zijn ook Finnen verslaafd aan koffie – zo’n 10 kilo per persoon per jaar – en daar past een kaneelbroodje perfect bij: zo goed dat  de Finse taal er zelfs een woord voor heeft – ‘pullakahvit’ dat letterlijk ‘broodje koffie’ betekent. Men maakt het thuis, bestelt het in een coffeeshop, of deelt het op werk met collega’s. 
Voor veel Finnen is het nuttigen van dit kaneelbroodje een van de hoogtepunten van de dag en ze maken zich niet zo druk over de calorieën – prima comfort food dus. Hier vind je een heerlijk recept om jouw smaakpapillen in deze lastige tijden even te vertroetelen: https://www.youtube.com/watch?v=8ynuFYeEJMc

En voor je volgende city trip naar Helsinki vind je hier een lijst van overheerlijke adressen:
https://www.myhelsinki.fi/en/eat-and-drink/caf%C3%A9s/where-can-you-find-the-best-cinnamon-buns-in-helsinki

TIP 5 – Teleporteer je gedachten online
(in plaats van een museum te bezoeken)

De kunst en cultuur scene in Finland is omvangrijk, er zijn meer dan 55 musea en talrijke galerieën. De sterke band van Finnen met natuur vindt zijn weerslag in hun cultuur. Finnen gebruiken kunst om een rusteloze geest te kalmeren en hun gedachten te teleporteren naar stressvrije plekken. Log thuis eens in op de website van een Fins museum om te ervaren hoe kunst een hulpmiddel kan zijn tot geluk. Kijk eens bijvoorbeeld naar de site of the Instagram pagina van het beeldend museum Amos Rex in Helsinki dat onlangs nog het prestigieuze Leading Culture Destination award won in de categorie New Cultural Destination of The Year- Europe.  https://www.instagram.com/amoskonst/?hl=sv

Wil je even op reis naar Fins Lapland, log dan in op de site van bijvoorbeeld het Rovaniemi Art Museum met accent op hedendaagse Finse kunst. Ook het Arktikum museum in Rovaniemi  is een online bezoekje waard. https://cumulus.rovaniemi.fi/rovtaide/ en https://www.arktikum.fi/en/

Het Atheneum Kunstmuseum in Helsinki is het toonaangevende museum in Finland met ruim 20.000 schilderijen, sculpturen en tekeningen waaronder meer meer dan 450 werken van de Finse kunstenaar Akseli Gallen-Kallela. Neem eens een kijkje:
https://artsandculture.google.com/partner/ateneum-art-museum

Nog meer inspiratie willen opdoen over Finse kunst, bezoek dan Visit Taiko, ‘s werelds grootste online galerie en marktplaats voor uniek Finse kunst: https://en.taiko.art

Virtuele rondleidingen door 10 geweldige Europese musea

Moest jij je reisplannen annuleren, je dagelijkse routine reorganiseren en thuis blijven? Om claustrofobische trekjes tegen te gaan, die voor velen van ons zullen inslaan als gevolg van het thuis opgesloten gevoel. Waarom zou je niet nieuwsgierig blijven en plekken verkennen die je nog nooit hebt kunnen bezoeken? Holidu, heeft een lijst samengesteld van de tien populairste musea en kunstgalerieën in Europa, die allemaal vanuit het comfort van je huiskamer te bezichtigen zijn. Trek je comfortabele kleren aan, neem plaats op de bank en dompel je onder in de cultuur van deze tien geweldige musea!

Le musée du Louvre, Parijs

We beginnen onze online reis in de stad van de liefde! Ook al heeft Parijs de afgelopen jaren zijn status als meest bezochte stad ter wereld verloren, de musea blijven immens populair. Het Louvre is het grootste kunst- en antiek museum ter wereld, met wereldberoemde stukken zoals de Mona Lisa of de Victory of Samothrace en is eigenlijk het meest populaire museum in Europa op Instagram. Met meer dan 4 miljoen posts! louvre.fr

The State Hermitage Museum, Sint-Petersburg

Vervolgens “vliegen” we virtueel, over Europa naar het oosten en landen we in Sint-Petersburg. Voor al bijna twee eeuwen is dit de keizerlijke hoofdstad van Rusland, dat ook de thuisbasis is van het grootste museum ter wereld in termen van exposities. De collectie van The State Hermitage omvat meer dan drie miljoen kunstwerken en artefacten van wereldcultuur, die allemaal virtueel te bekijken zijn op hun uitgebreide online platform. hermitagemuseum.org

British Museum, Londen

Londen is een cultureel centrum dat wacht om virtueel verkend te worden, en wat is een betere manier om de geschiedenis in te duiken, dan gebruik te maken van de middelen die het British Museum aanbiedt. Dit museum, dat ouder is dan de Verenigde Staten zelf, bevat een van de belangrijkste collecties ter wereld en illustreert de evolutie van de mens van het begin tot het heden. Scroll door de eeuwen heen en ontdek kunst, geschiedenis, religie, conflicten en meer. britishmuseum.withgoogle.com

Rijksmuseum, Amsterdam

Stap op de virtuele veerboot en we vertrekken naar Amsterdam, waar we het Rijksmuseum bezoeken. Als je er al in het echt bent geweest, is het nu tijd om ook online een kijkje te nemen. Het is een belangrijk museum in ons land, zowel wat betreft het aantal bezoekers als het aantal tentoongestelde werken. Het is gewijd aan de schone kunst, ambacht en geschiedenis van het land. google.com/partner/rijksmuseum

Musée d’Orsay, Parijs

De tweede keer dat we afreizen naar de Franse hoofdstad brengt ons naar het Musée d’Orsay, een museum dat de grootste collectie impressionistische en post-impressionistische werken ter wereld bezit. De online collectie biedt jou de kans om je ogen te laten vallen op een verscheidenheid aan werken. Van olieverfschilderijen en werken op doek, tot thema’s rond het impressionisme en de Franse geschiedenis. google.com/partner/musee-dorsay-paris

Musei Vaticani, Vaticaanstad

Geen enkele reis van kunstliefhebbers door Europa is compleet zonder een bezoek aan ‘Musei Vaticani’. De Vaticaanse Musea, gelegen in Vaticaanstad, een stadstaat in het hart van de Italiaanse hoofdstad Rome, herbergt een grote collectie van openbare kunst en beeldhouwkunst. Die door de eeuwen heen door de rooms-katholieke kerk werd verzameld. museivaticani.va

Musée d’art moderne de la Ville de Paris, Parijs

Het is niet verwonderlijk dat Parijs ons drie prachtige musea biedt om te ontdekken! Het Musée d’Art Moderne in Parijs, kortweg MAM Parijs, bezit een collectie moderne en hedendaagse kunst uit de 20e en 21e eeuw. Blader door de online archieven om de werken van de meest prominente kunstenaars te bekijken, zoals Henri Matisse, Robert Delaunay en vele anderen. mam.paris.fr

Tate Britain, Londen

Als Britse kunst jouw soort ding is, dan is Tate Britain het ideale kunstmuseum voor jou, en je hebt geluk! Het online portaal biedt virtuele rondleidingen door de zalen met een chronologische weergave van de grootste Britse kunstenaars aller tijden. Klik je gemakkelijk door de collectie heen in de volgorde van decennium, zodat je een duidelijk overzicht krijgt van de Britse kunst van 1545 tot nu. tate.org.uk

Van Gogh Museum, Amsterdam

Terug naar ons eigen mooie land. We bezoeken het kunstmuseum dat is vernoemd naar een van de beroemdste en meest invloedrijke figuren uit de geschiedenis van de westerse kunst – Vincent van Gogh. Dit museum is gewijd aan de werken van van Gogh en heeft een geweldige online sectie, die je toegang geeft tot bronnen zoals het leven en de werken van van Gogh. Met grote verscheidenheid aan kindvriendelijke middelen om ook jongeren te vermaken en te onderwijzen! vangoghmuseum.nl

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid 

Tot slot sluiten we onze culturele Europese tour af in Madrid. De prachtige hoofdstad van Spanje. Het Museo Reina Sofía is het nationale museum voor moderne kunst van Spanje in de 20e eeuw, vernoemd naar en gewijd aan koningin Sofía. De online website biedt een breed scala aan online content, waaronder een multimedia-gedeelte met honderden video’s en audio-stukken. Die je visuele- en audiotours geven van de tentoonstellingen vanuit het museum. museoreinasofia.es

En dit nog

REISVERHALEN VOORLEZEN? – Om het binnenblijven een beetje aangenamer te maken voor de jongere thuisblijvers in Nederland en België, opent bol.com een speciale digitale boekenclub. Kinderen kunnen zowel ebooks lezen als verhalen luisteren die door bekende gezichten worden voorgelezen. Iedere week komen er nieuwe ebooks en luisterboeken bij en iedere ochtend om 09.00 uur verschijnen nieuwe de video’s, precies op tijd voor de opening van het digitale thuiskantoor van ouders. Annet Scheermeijer, director boeken bij bol.com‘Voor ons allemaal is het dagelijks leven nu op z’n kop gezet. Kinderen kunnen niet naar school, waar mogelijk blijft iedereen thuiswerken en we vermijden sociale contacten. Het minste dat wij als bol.com kunnen doen is het thuiswerken voor ouders wat makkelijker maken en kinderen tegelijkertijd een waardevolle invulling van hun tijd bieden.’ De boeken van de digitale boekenclub zijn voor 0,01 eurocent per stuk te lezen en beluisteren.

ZWITSERLAND IN HUIS – Omdat het reizen naar Zwitserland momenteel aan banden is gelegd, hier vijf tips om Zwitserland in huis te halen, om te blijven dromen en om inspiratie op te doen voor als we wél weer mogen reizen. 1. Haal de Zwitserse smaken in huis 2. Virtuele Grand Train Tour of Switzerland 3. Geniet van Zwitserse bergpanorama’s 4. Virtueel bezoek aan Zwitserse musea 5. Maak je eigen Zwitserse kunstwerkje

WEEK VAN HET BIER VERPLAATST – De stichting Week van het Nederlandse Bier heeft besloten om de Week van het Nederlandse Bier te verzetten. De bierevenementen die plaats zouden vinden van 14 tot 24 mei worden verschoven naar 1 tot 11 oktober 2020. In deze week in het najaar zal de organisatie samen met hun partners alsnog een programma vol met biergerelateerde activiteiten aanbieden om het Nederlandse bier op de kaart te zetten. Dyann van Alderen, voorzitter van de Stichting: “In deze bizarre en onzekere tijd hebben wij het besluit genomen om de Week van het Nederlandse Bier te verplaatsen naar de eerste week van oktober. Dit doen wij met veel pijn in ons hart, maar het bestuur is van mening dat de volksgezondheid nu prioriteit nummer één is. Ook voor horecaondernemers en bierbrouwers zijn dit zware tijden en we gaan er dan ook alles aan doen om de Week van het Nederlandse Bier in oktober groots te maken en daarmee deze hardwerkende ondernemers een hart onder de riem te steken.”. Voor meer informatie over de Week van het Nederlandse Bier zie: www.weekvanhetnederlandsebier.nl

In het kort

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.