Corona-travel-update 23: Nationale Museumweek gaat door – in digitale vorm

Hier onder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden.

400 musea brengen online ode aan 75 jaar culturele vrijheid

In deze lastige tijden bieden museale collecties en eigen kunstwerken troost. Daarom gaat de Nationale Museumweek 2020 (20 tot en met 26 april) ondanks alle beperkingen door: in verantwoorde digitale vorm. Zo brengen 400 musea online een ode aan 75 jaar culturele vrijheid door middel van een digitale expositie op de Dam. En kunnen mensen thuis daar ook zelf aan deelnemen, door het delen van een eigen kunstwerk. Zo houdt iedereen toegang tot het enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is.

Het zijn vreemde tijden waarbij we thuis, achter de voordeur, in de woonkamer, op de bank in beperkte vrijheid zitten. Iedereen moet een steentje bijdragen in deze bizarre strijd tegen het coronavirus. Vanwege de gezondheid en veiligheid van alle Nederlanders zijn ook de deuren van onze musea gesloten. Maar bieden ze digitaal een hele wereld van verwondering en inspiratie. 

Mirjam Moll, directeur Museumvereniging: “Wat kan ons in bange dagen troost bieden en inspiratie? Wat kan een steun in de rug zijn? Waar vind je een schouder om even tot rust te komen? Inderdaad, dat zijn ons aller museale collecties die alle tijden hebben doorstaan. Al vijf jaar lang wordt tijdens de Museumweek aandacht besteed aan ons échte goud en laten we mensen zien wat voor een bijzonder en groots cultureel kapitaal wij in Nederland hebben. Het belang van kunst, cultuur en erfgoed lijkt juist nu groter dan ooit. Vandaar dat we doorgaan met de Nationale Museumweek! In een verantwoorde digitale variant!”  

Digitaal Gouden Pronkstuk op de Dam, Amsterdam

In voorgaande edities van de Nationale Museumweek werd er altijd een Gouden Pronkstuk onthuld. Dat gebeurt dit jaar ook. Via museumweek.nl kunnen bezoekers het digitale Gouden Pronkstuk in een 360 graden omgeving bezoeken en bewonderen. Het Gouden Pronkstuk staat virtueel op de Dam, in Amsterdam. De vier panelen waaruit het eerbetoon bestaan “omarmen” het Nationaal Monument om op die manier het bijzondere karakter van die 75 jaar culturele vrijheid te benadrukken. 

Ruim 400 pronkstukken van de musea zijn op de buitenwand van het kunstwerk te zien. Aan de binnenkant van het digitale kunstwerk komen persoonlijke pronkstukken van mensen zelf: tijdens de Museumweek worden mensen thuis opgeroepenn om hun eigen kunstwerk of datgene wat hen inspireert te delen en zo mee te bouwen aan het online Gouden Pronkstuk.

Online op ontdekkingstocht

Via museumweek.nl worden tal van digitale extra’s, tours en workshops die de meer dan 400 musea organiseren, verzameld. Hierdoor krijgen bekende en onbekende parels extra aandacht en ontstaat er een digitale museumwereld. Elke editie van de Nationale Museumweek heeft onder andere als doel om mensen te laten ontdekken wat voor een bijzondere schatten aan kunst en erfgoed Nederland heeft.

Elke dag live: #OnsEchteGoudTV

Tijdens een live-uitzending staan verschillende belangrijke onderdelen van deze speciale editie van de Nationale Museumweek centraal. Hierin staan de organisatoren stil bij het Gouden Pronkstuk, wordt er gekeken wat er te beleven is in de musea qua online aanbod en wordt er geluisterd naar persoonlijke verhalen, Tikkit Talks en interviews.

Overzicht Nationale Museumweek 2020

  • maandag 20 april: Begin digitale Nationale Museumweek 2020; Onthulling digitale Gouden Pronkstuk en eerbetoon aan 75 culturele vrijheid. Online aanbod van musea en eerste uitzending #OnsEchteGoudTV.
  • dinsdag 21 april: Tweede uitzending #OnsEchteGoudTV en online aanbod van musea.
  • woensdag 22 april: Derde uitzending #OnsEchteGoudTV en online aanbod van musea.
  • donderdag 23 april: Vierde uitzending #OnsEchteGoudTV en online aanbod van musea.
  • vrijdag 24 april: Vijfde uitzending #OnsEchteGoudTV en online aanbod van musea.
  • zaterdag 25 april: Zesde uitzending #OnsEchteGoudTV en online aanbod van musea.
  • zondag 26 april: Zevende uitzending #OnsEchteGoudTV en online aanbod van musea. Tevens afsluiting van de digitale Nationale Museumweek 2020

Voor alle laatste ontwikkelingen, activiteiten en nieuws: www.museumweek.nl

Ontdek de mooiste bestemmingen met deze reisboeken

De komende tijd moeten wij onszelf nog even binnen zien te vermaken. Misschien ben je al gewend geraakt aan de situatie dat jouw leven grotendeels binnen de vier muren van jouw woonkamer afspeelt. Gelukkig komt er ooit een einde aan deze onzekere tijd. En één ding is zeker: zodra we weer naar buiten mogen, voorzichtig een vakantie durven boeken en de mooiste plekken ter wereld weer kunnen ontdekken, zullen we dit niet meer als iets vanzelfsprekends zien.

Tot die tijd moeten we vanaf onze bank dagdromen over de mooiste bestemmingen, en met onderstaande boeken wordt dit nét iets leuker. Dus ga lekker zitten op je bank en raak geïnspireerd door onderstaande reisboeken, speciaal voor jou geselecteerd door USP Marketing PR.

De top 500 van de wereld

Wat is de allermooiste plek ter wereld? Het Metropolitan Museum of Modern Art in New York, de beroemde zebrapaden van Shibuya in Tokyo of toch het Thaise eiland Ko Tao? Het antwoord vind je in Ultieme Bestemmingen, waarin Lonely Planet de 500 mooiste bestemmingen ter wereld op een rij heeft gezet. In dit boek vind je een combinatie van populaire toeristische trekpleisters en onontdekte parels, en daarbij inspirende verhalen waardoor jouw bucketlist na het lezen van dit boek waarschijnlijk 500 bestemmingen rijker is!

Voor de echte avonturiers

Kun jij niet wachten om je backpack uit de kast te halen? Dan is het boek Backpack Bestemmingen van Roëll de Ram echt iets voor jou! Hierin worden de mooiste backpackbestemmingen uitgebreid omschreven. Van de lokale cultuur tot de beste reistijd: alles wat je moet weten komt aan bod! De tekst wordt ook nog eens ondersteunt door de mooiste afbeeldingen, waardoor jouw wanderlust nog meer wordt aangewakkerd. Ook voor de beginnende backpacker is dit boek geschikt, er wordt namelijk volop aandacht besteed aan praktische zaken als budget en inpaklijsten.

Staycation

Voor de dicht-bij-huis vakantievierders is er ook genoeg te lezen. Bijvoorbeeld de Staycation Guide van Anne de Buck, bekend van Your Little Black Book. In deze handige gids ontdek je welke restaurants, koffietentjes, conceptstores en wijnbarren in Nederland en België je zéker moet bezoeken zodra dit weer mogelijk is. Duidelijk wordt dat je niet persé lang hoeft te reizen om er een dag, weekend of weekje tussenuit te gaan!

Rust en ruimte

Na de quarantaine zal het ongetwijfeld fijn zijn om weer omringd te worden door ruimte, natuur en frisse lucht. Waar je dit het best kunt vinden lees je in Wereldplekken van National Geographic. Dit is het soort boek dat je er regelmatig bijpakt om even weg te dromen bij de mooiste afgelegen plekken ter wereld, die op wonderlijke manier zijn vastgelegd door wereldberoemde natuurfotografen. Een extra voordeel: het boek staat ook nog eens heel mooi op je koffietafel!

All by yourself

Misschien ben je er door de quarantaine achter gekomen dat in je eentje zijn zo erg nog niet is. In dat geval is een soloreis wellicht iets voor jou! Om hier informatie over in te winnen kun je het boek Solo Reizen van Liesbeth Rasker lezen. Deze doorgewinterde reizigster leert je alles over zelfstandigheid, zelfredzaamheid en omgaan met tegenslagen.  Een leerzaam boek met een inspirende boodschap: de wereld ligt aan je voeten, en daar heb je helemaal niemand voor nodig!

Druktemeter voor wandelgebieden

Druktemeter voor wandelaars

Vermijd tijdens de coronacrisis de (Paas)drukte. Kies een wandeling waar niet iedereen heen gaat. De druktemeter geeft (per provincie) tien wandelingen die de afgelopen vijf dagen het meest zijn gedownload. Hiermee hebben wandelaars een indicatie waar ze veel wandelaars kunnen treffen. Ze kunnen dan een andere wandeling of ander wandelgebied kiezen. Zo houden we het allemaal langer uit in deze moeilijke tijd. De druktemeter is gebaseerd op meer dan 1 miljoen downloads per jaar, verspreid over heel Nederland en geeft daarmee een betrouwbare indicatie. Dit is één van de tips voor  wandelen in tijden van corona.

In het kort

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.