Corona-travel-update 26: Nog vast in buitenland? Hier is je psycholoog

Corona-travel-update 26: Nog vast in buitenland? Hier is je psycholoog 8
Met de mobiele telefoon kun je psychologische hulp krijgen. Foto: PR

Hier onder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden.

Online Psychologische Hulp voor Nederlanders in het Buitenland tijdens Corona-epidemie

‘Psycholoog op Afstand’, een samenwerking van 20 Nederlandse psychologen woonachtig in het buitenland, biedt online psychologische hulp voor Nederlanders in het buitenland, vooral nu tijdens de Corona-epidemie.  

Nederlanders die in het buitenland wonen hebben gemiddeld meer psychologische klachten, aldus Niek Rosens (Gz-psycholoog en oprichter van Psycholoog op Afstand). Dit komt onder andere doordat ze hun ‘sociale vangnet’ missen, zich moeten aanpassen aan een nieuwe cultuur en te maken krijgen met nieuwe wet- en regelgevingen. 

In India

Tijdens de huidige Corona-epidemie staat deze groep nog eens extra onder druk: ze voelen zich nóg verder verwijderd van familie en vrienden in Nederland dan voorheen. Ook krijgt deze groep nu te maken met soms verwarrende regelgevingen in het buitenland, discriminatie of uiterst agressieve handhaving.

Als voorbeeld noemt Niek een client woonachtig als ‘expat’ in India. Toen hij boodschappen wilde doen jaagden 2 politieagenten hem zijn huis weer in omdat ze er vanuit gingen dat hij als Europeaan wel besmet zou zijn. Dergelijke ervaringen kunnen zeer traumatiserend zijn en nog jaren doorwerken, aldus Niek. Zodoende is het van belang dat deze groep toegang heeft tot passende hulp.

Online therapie

Psycholoog op Afstand is sinds 2015 gespecialiseerd in de ondersteuning van Nederlanders in het buitenland door middel van online therapie, coaching en relatietherapie. De gesprekken vinden plaats via (beveiligd) beeldbellen, chat of mail. Het unieke van Psycholoog op Afstand is dat het team van 20 psychologen, allen Nederlanders, verspreid over de wereld zitten: van San Francisco, Parijs tot Sydney. Hierdoor kennen zij de uitdagingen die gepaard gaan met het wonen in het buitenland uit eigen hand en vormen mogelijke obstakels als ‘verschillende tijdzones’ geen probleem. 

Moedertaal

Oprichter en Gz-psycholoog Niek Rosens merkte tijdens zijn internationale werkzaamheden dat er onder Nederlanders in het buitenland (zoals expats of emigranten) een behoefte is aan kwalitatieve psychologische hulpverlening in eigen taal. “Je praat toch liever in je moedertaal over lastige gedachten of gevoelens”, aldus Niek. Met Psycholoog op Afstand richt Niek zich op deze behoefte: alle psychologen beschikken over kwalificaties en hebben eigenhandig de uitdagingen ervaren van het wonen in het buitenland. Ook is er geen wachtrij en worden de cliënten direct gekoppeld aan een (Nederlandse) psycholoog in hun eigen tijdszone.

Sneller klachten

Sinds de Corona-epidemie merkt Niek een forse toename van aanmeldingen. Voor veel mensen is dit de spreekwoordelijke druppel geweest, door de quarantaine-maatregelen is er ook een stukje afleiding weggevallen (horeca, collega’s, borrels et cetera) waardoor klachten zich sneller op de voorgrond presenteren. Verschillende psychologen wereldwijd werken sinds Corona online, maar Psycholoog op Afstand merkt dat Nederlanders in het buitenland voor hun aanbod kiezen vanwege de ervaring die de psychologen zelf hebben met het wonen buiten Nederland. Dat is het unieke van ons concept, aldus Niek.

Volgens Niek biedt het ‘online aspect’ van de therapie vooral voordelen: de behandeling is locatie-onafhankelijk en cliënten voelen zich veelal vrijer, en minder gespannen, om open te vertellen. Een eerste kennismakingsgesprek is kosteloos, zodat mensen kunnen ervaren of online therapie bij hun past. Zie voor meer informatie: psycholoogopafstand.nl

Luister naar de stille dierentuin

Burgers’ Zoo heeft geen bezoekers. Om liefhebbers van de dierentuin tegemoet te komen hebben ze een ruim twee uur durende video online gezet. Met rustgevende geluiden van de Afrikaanse vlakte om even helemaal tot rust te komen. Luister en kijk naar de voetstappen van giraffen, gekwetter van parelhoenders en balken van zebra’s. Waan je meer dan twee uur lang op de Safari bij Burgers’ Zoo. Geen muziek alleen het geluid van de dieren.

Actie voor olifanten Thailand

World Animal Protection is een urgente actie gestart om olifanten in Thailand te helpen. De Covid-19-pandemie maakt helaas pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar olifanten in de toeristenindustrie zijn. Opvangplekken en olifantenkampen genereren geen inkomsten meer doordat er geen toeristen komen vanwege de coronacrisis. Geld voor voedsel en medische zorg raakt snel op.

De coronacrisis laat meer dan ooit zien hoe kwetsbaar olifanten in de toeristenindustrie zijn. Door de terugval in toerisme worden de dieren geconfronteerd met hongersnood en een gebrek aan medische zorg. In Thailand hebben al meer dan 85 olifantenkampen hun deuren gesloten, waardoor de dieren een onzekere toekomst tegemoet gaan. Overgebleven kampen kunnen nog maar net voor hun olifanten zorgen, maar houden dat niet lang meer vol.

2500 olifanten

Nu het toerisme wegvalt, komen zo’n 2500 olifanten in problemen. Mahouts (olifantverzorgers) worstelen om nog eten voor hun olifanten te kunnen betalen. De kans dat olifanten zullen verhongeren is reëel. Ook is er een kans dat de eigenaren zich gedwongen voelen om op een andere manier geld te verdienen – door de olifanten te laten werken in de houtkap (zeer zware arbeid) of te laten bedelen. De situatie wordt verergerd omdat dit de heetste en droogste periode is in Thailand. In sommige gebieden is er geen blad meer aan de bomen te vinden.

Voedsel, supplementen en medicijnen
De actie van World Animal Protection is erop gericht om olifantenopvangplekken en olifantenkampen te helpen met voedsel, supplementen, medicijnen en andere doorlopende kosten. Olifanten hebben dagelijks zo’n 10 procent van hun lichaamsgewicht aan voedsel nodig – dat is zo’n 400kg aan gras, bladeren, fruit en groenten die moeten worden bekostigd en vervoerd. Sommige olifanten hebben ook supplementen nodig om gezond te kunnen blijven. Als hulp uitblijft, lopen deze olifanten in gevangenschap het risico om ondervoed te raken of te verhongeren.

Verhongeren

Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde dieren bij World Animal Protection Nederland: ‘Deze olifanten zijn al slachtoffers van de handel in wilde dieren met veel dierenleed tot gevolg. Op jonge leeftijd worden ze gescheiden van hun moeder en families en nu lopen ze ook nog het risico om te verhongeren. De wereld is op slot vanwege Covid-19 en het toerisme valt weg. Wilde dieren die nooit in gevangenschap hadden moeten belandden, worden hiervan het slachtoffer. Zij hebben dit leven niet gekozen, en als mensen moeten wij verantwoordelijkheid nemen om de dieren de zorg te kunnen blijven bieden die ze nodig hebben.’

12 snelle weetjes uit de Ierse keuken

Inspiratie voor je paasweekend in huis:

Voor Ierland staat 2020 in het teken van het themajaar Taste the Island. Omdat reizen op dit moment geen optie is, brengen we graag de Ierse keuken bij je thuis. ‘Taste the Island’ biedt de mogelijkheid om je te verdiepen in een overvloed aan smaken die een uniek gevoel van plaats, cultuur en gastvrijheid oproepen. Fris, lokaal geproduceerd, ambachtelijk en seizoensgebonden – met de traditionele en unieke lokale smaken is er geen betere tijd om in het Ierse eten en drinken te duiken en de best bewaarde gastronomische geheimen ter wereld.

Om je alvast voor te bereiden op dit Ierse kookgeweld hebben we alvast de 12 feiten die je moet weten uit de Ierse keuken op een rijtje gezet:

1. Traditioneel Iers soda brood
Wist je dat het kruis bovenop het sodabrood dient om de elfjes eruit te laten?

2. Kokkels en mosselen
Bekend geworden door de dame uit Dublin, Molly Malone uit het gelijknamige liedje, die door de straten van de Ierse stad reed met een kruiwagen vol verse schaal- en weekdieren. Het standbeeld van Molly staat nog steeds bij de St. Andrew Kerk in Suffolk street in Dublin.

3. Melk
Wist je dat Ierland voldoende melk en zuiver produceert om jaarlijks 52 miljoen mensen te voeden?

4. ‘Literary stew’
Dublin Coddle (een stoofpot van bacon, aardappelen, uien en worstjes) was de favoriet van schrijver Johanthan Swift and Sean O’Casey en werd genoemd in de teksten van James Joyce.

5. Irish Stew
Irish stew is een Ierse stoofpot en een traditioneel Iers gerecht. Het is een stoofpot gemaakt van lamsvlees, schapenvlees of rundvlees, aardappelen, (winter)peen, ui en peterselie. Waar bier, bij voorkeur stout, aan toegevoegd wordt.

6. Gerookte zalm
Belvelly Smokehouse in Cork is de oudste rokerij in Ierland, waar de zalm zo lekker gerookt wordt dat hij op de verjaardag van Hare Majesteit Koningin Elizabeth II wordt geserveerd. Zalm is een van de meest gebruikte lokale vissen uit de Ierse keuken.

7. 700 ton
Dit is het jaarlijkse aantal ton wilde paling die de grootste visserij van Europa in Lough Neagh produceert. Het Noord-Ierse Lough Neagh heeft een door de EU beschermde geografische indicatie.

8. Drisheen, Crubeens and Tripe
Drisheen is een black pudding uit Cork gemaakt van koeien, schapen en varkensbloed, crubeens zijn gekookte varkenspoten en tripe is normaliter een koeienmaag, langzaam gegaard in melk met uien.

9. 12.000 stuks
Het aantal blaas dat dagelijks gebakken wordt in Waterford. Een blaa uit Waterford is een smakelijke zachte broodrol met een door de EU beschermde geografische indicatie.

10. De aardappel
De aardappel is geïntroduceerd in Ierland in de tweede helft van de 16de eeuw. Vandaag de dag wordt het gebruikt in een ‘boxty’ (een soort pannekoek), een ‘champ’ (puree met lente-ui), ‘colcannon’ (puree met kool) en ‘potatoe farls’ (een soort aardappel brood uit Noord-Ierland)

11. Heel veel boter
Op zijn hoogtepunt was de botermarkt in Cork de grootste exportmarkt van de wereld.

12. 5.000 jaar oud
De leeftijd van de oudste ‘bog boter’ ontdekt in Tullamore, County Offaly. ‘Bog butter’ verwijst naar een oude wasachtige substantie gevonden in Ierse veenmoerassen. Het is waarschijnlijk een oude methode om boter te maken en te bewaren.

Meer informatie: https://www.ireland.com/nl-nl/wat-is-er-beschikbaar/eten-en-drinken/artikelen/taste-the-island/ 

In het kort

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.