Corona-travel-update 32: Düsseldorf en Innsbruck wachten op je

Corona-travel-update 32: Düsseldorf en Innsbruck wachten op je 9
© Düsseldorf Tourismus GmbH – U. Otte

Hier onder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden.

Dromen van Düsseldorf, voor later

Voor een leuk weekendje weg naar een stad hoef je niet in het vliegtuig te stappen. Op een comfortabele reisafstand van zo’n 2,5 uur met de auto of trein arriveer je in de bruisende stad Düsseldorf met leuke wijkjes waaronder het Japanse district, vele musea en galerieën, een breed shopping aanbod, wandelen langs de Rijnpromenade en natuurlijk een Altbiertje drinken in een van de 260 kroegjes. Bekende aspecten van deze Duitse stad maar voor een volgend bezoek brengen wij graag wat andere ludieke weetjes onder je aandacht. www.duesseldorf-tourismus.de/en

16.500 gaslantaarns

Voor wie bereid is om ’s avonds omhoog te kijken, zal vaak een mooie geel-gouden gloed zien: de straatverlichting van Düsseldorf. Het is de stad met de grootste dichtheid van gaslantaarns ter wereld. Ze versieren de straten in allerlei uitvoeringen, sommige staan er al sinds 1850. In de wijk Oberkassel – waar nog prachtexemplaren staan – was er jaren geleden zelfs een petitie om de vervanging van de gaslantaarns voor moderne led versies tegen te gaan. 

De radslagen van Düsseldorf

Het is een van de oudste tradities van deze stad: de radslag. Je ziet het symbool op veel souvenirs, snoep, als prachtige deurklopper op een deur van de Sint Hubertus kerk, op putdeksels en in ere gebracht middels een mooi standbeeld op de Burgplatz. Hoewel er verschillende legendes zijn die de oorsprong verklaren, is de slag om Worringen wel de meest bekende. Düsseldorf was in 1135 louter een simpel boerendorpje maar in 1288 verwierf het stadsrechten na de Slag bij Worringen. Burgers en kinderen ware zo verrukt dat ze van vreugde radslagen gingen maken.

Electropop: Kraftwerk

Zo tussen 1978 en 1981 groeide electropop – met als basis instrument de synthesizer -uit tot een zeer populaire muziekstroom. Eén van de bands die van grote invloed is geweest, was Kraftwerk uit Düsseldorf die daar in hun eigen studio Kling Klang meesterwerkjes componeerden waaronder Autobahn. De band werd in 1970 opgericht door Ralf Hütter en Florian Schneider.

Bij de tijd blijven met de Rijntoren

Het is vanuit de verre omstreken te zien: de 240 meter hoge Rheinturm met een bij toeristen populair restaurant op 174 meter dat een fabelachtig – en draaiend -uitzicht op de stad biedt. Maar minder bekend bij vakantiegangers is het weetje dat het ’s avonds de grootste digitale klok ter wereld is: via knipperende witte stippen kun je het juiste uur, minuten en seconden aflezen.

Geeloranje voetgangersstoplichten

Düsseldorf is de enige stad in Duisland waar de voetgangersverkeerslichten drie kleuren hebben in plaats van de gebruikelijke groene en rode versie. Het middelste licht is een geeloranje balk, brandt 11 seconden en is een teken voor voetgangers die nog moment oversteken om stil te blijven staan maar voetgangers die reeds aan het oversteken zijn om door te lopen. Het wordt in deze folder (.pdf) uitgelegd.

Selfie met twee ruziënde mannen

Wie zijn de ruziënde mannen in het centrum op de kruising van Mittel en Grabenstrasse in de Oude Binnenstad? Het bronzen gietwerk draagt de naam “Die Auseinandersetzung” (de woordenwisseling) en werd in 1977/78 gemaakt door beeldhouwer Karl-Henning Seemann. Twee mannen – een dunne en een dikke – lijken in een woordenstrijd gewikkeld en veel toeristen springen tussenbeide om de gemoederen te bedaren, en om een foto te nemen waardoor het één van de meest gefotografeerde kunstwerken van de stad is.

Levensgrote figuren op reclamezuilen

De locals kennen ze maar al te goed maar toeristen stoppen verbaasd wanneer ze een van de tien opvallende figuren hoog boven hen uit zien tornen op een  reclamezuil. Een kussend paar, een vrouw met een kind op de arm of een fotograferende man… het zijn de zogenoemde ‘zuilenheiligen’, mooie sculpturen van polyester en acrylverf, gemaakt door de kunstenaar Christoph Pöggeler uit Düsseldorf. Met zijn over het centrum van de stad verspreid werk toont Pöggeler verschillende typen van de samenleving. Veel toeristen zijn zo onder de indruk van zijn werk dat ze in een paar uur alle kunstwerken willen fotograferen.

Bestel ‘Äh-zezupp’ en ‘Röggelchen’ en je krijgt…

Een biertje tijdens je stedentrip gaat er natuurlijk altijd in en ook in dat opzicht zal Düsseldorf je niet teleurstellen. Hét lokale bier is het donkere Altbier van bijvoorbeeld Diedels, Füchsen, Uerige of Schlüssel. Plaatselijk gebruik: leg een bierviltje op je glas, anders zal de ‘Köbes (de kelner) steeds een nieuwe biertje neerzetten.

Hapje eten, bestel dan eens een Rheinische Sauerbraten (Rijnlands stoofvlees), Haxe (schenkel), Flönz (bloedworst) of erwtensoep, die ze hier ‘Äh-zezupp’ noemen. Of een van de meeste bekende gerechten in Düsseldorf – een ‘Halve Hahn’ – geen halve kip, maar een handkaas met komijn en uien, waarbij een ‘Röggelchen’, een klein roggebroodje, wordt gegeten.

Inspiratie uit Innsbruck

En ook Innsbruck doet zijn best om ondanks de huidige tijd in de picture te blijven. Daar hebben ze de volgende tips om aangenaam je tijden van quarantaine door te komen.

Zet ‘figln’ nu op je bucket list

Deze lentesport is niet zo bekend maar super tof om te doen. Op kleine ski’s, die speciaal gemaakt zijn voor de zachtere voorjaarssneeuw, suis je van de piste’s af. Op de Nordkette, naast Innsbruck, is het een hit! Hier kun je vast virtueel figln.

Kleurplaat voor de kleinsten

Voor de kleine reizigers die zich thuis vervelen heeft Innsbruck een aantal kleurplaten verzameld met Tiroolse thema’s. Zoals bijvoorbeeld het bekende uitzicht aan de oevers van de Inn. De kleurplaten vind je hier. 

Innsbruck is ideaal voor kinderen

In het voorjaar van 2019 was Tikva met haar gezin in Innsbruck. Samen testten zij de kindvriendelijkheid van de stad. Conclusie: nooit meer voorbij rijden op weg naar wintersport of naar het zuiden. Innsbruck is een topbestemming met kinderen. Lees hier het hele reisverslag.

Tiroler dans tutorial

Begin de dag met een dansje! Een vrolijk begin van de dag gegarandeerd wanneer je midden op het plein onder ‘het gouden dak’ staat, tussen Tiroler dansers en muzikanten. Nu je niet naar Innsbruck kunt reizen kun je dit toch van heel dichtbij meemaken. Via deze link kun je ervaren hoe het is als je zelf het middelpunt bent van een spontane dansvoorstelling middenin de stad en alvast oefenen voor je volgende bezoek!

Instagrammable Swarovski

Denk jij dat Swarovski alleen maar gaat over kristallen beeldjes bij je oma in de vitrinekast? Think again! Vlakbij Innsbruck ligt Swarovski Kristallwelten. Een hyper modern belevingscentrum met allerlei prachtige kunstwerken en optische illusies gemaakt van het beroemde kristal. Het is een van de meest bezochte plaatsen in Oostenrijk, en na het zien van deze beelden van OostenrijkTV weet je waarom!

In het kort

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.