Corona-travel-update 35: Hotelkamers worden privé-restaurantjes

Corona-travel-update 35: Hotelkamers worden privé-restaurantjes 9

Hier onder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden.

Ga je virtueel onderdompelen in de Franse cultuur

Ondanks dat het maken van culturele uitstapjes tijdelijk niet mogelijk is, bieden een aantal Franse steden, musea en monumenten een bijzonder alternatief. Virtuele tours maken het mogelijk om toch te kunnen profiteren van de culturele hoogtepunten die Frankrijk rijk is. Waan je voor even in een bruisende stad, een artistiek museum, een mysterieuze grot of een imposante kathedraal. Laat jezelf meevoeren naar bijzondere, Franse plekken die het hart van menig cultuurliefhebber sneller zullen laten kloppen.

Het huis van Monet in Giverny 

Een absolute must voor tuin en kunstliefhebbers. Kijk in alle rust rond en bewonder het kleurrijke huis in Giverny waar van 1883 tot 1926 een van de meest beroemde schilders uit de Franse kunstgeschiedenis heeft gewoond: Claude Monet. Neem een kijkje om een indruk te krijgen van hoe de meester van het impressionisme heeft geleefd en leer meer over zijn grote inspiratiebronnen: waterlelies en bloemrijke tuinen. 

Start hier de virtuele tour door het huis van Monet: https://bit.ly/2yQ7scl

De kathedraal van Reims

De imposante kathedraal van Reims speelt al ruim 800 jaar een centrale rol in de Franse geschiedenis, mede door het feit dat dit de plek was waar de koningen van Frankrijk werden gekroond. Wereldwijd wordt het monument erkend als een belangrijk voorbeeld van de gotische kunst en sinds 1991 is de kathedraal zelfs door UNESCO als werelderfgoed geklasseerd. Stap het bouwwerk virtueel binnen en let goed op de prachtige steunberen, de glas-in-loodramen en de vele beelden die van waardevolle toevoeging zijn voor de schoonheid van de kathedraal. Vergeet daarnaast ook vooral niet om je geluid aan te zetten voor de volledige ervaring.

Start hier de virtuele tour door de kathedraal van Reims: https://bit.ly/3aZBoRa

Museum La Piscine: een unieke plek

Wat ooit een Art déco zwembad in Roubaix was, is vandaag de dag hét Museum voor Kunst en Industrie. Sinds de opening in 2001 is het een populaire bezienswaardigheid waar zowel jong als oud zich uitstekend kunnen vermaken. Op deze magische locatie vind je een grote hoeveelheid collecties toegepaste-en beeldende kunst zoals doeken, beelden en andere kunststukken. Ook is er een beeldentuin gemaakt rond een waterstraal, verwijzend naar het voormalige zwembad.

Start hier de virtuele tour door het Musée La Piscine: https://bit.ly/3e7DqRb  

De grotten van Lascaux

In september 1940 ontdekten vier tieners een grot met honderden prehistorische tekeningen van dieren. Later bleek dit een van ’s werelds beste voorbeelden van prehistorische kunst te zijn! De grot van Lascaux werd na de Tweede Wereldoorlog een populaire toeristische trekpleister maar moest in 1963 sluiten voor het publiek om beschadiging van de bijzondere muurschilderingen tegen te gaan. Desondanks is er een uitzonderlijk realistische replica gemaakt. Neem een kijkje en laat je virtueel rondleiden door een ondergrondse wereld vol mystiek.

Start hier de virtuele tour door de grotten van Lascaux: https://bit.ly/34ulD2j

Katten in de kunstgeschiedenis

The Universal Museum of Art in Parijs presenteert een tentoonstelling in virtuele realiteit en is speciaal gewijd aan een bijzonder thema: katten! Je wordt meegenomen door zalen van een privé-herenhuis, met gemodelleerde decors variërend van neoklassieke zalen tot gastvrije boudoirs. In ieder kunstwerk dat je zal tegenkomen, is ergens een kat te zien – soms op de voorgrond, soms een beetje verstopt. Het museum nodigt je uit om de meest opvallende katten uit de kunstgeschiedenis te ontdekken, gebaseerd op het idee van het Réunion des Musées Nationaux-Grand Palais.

Start hier de virtuele tour door The Universal Museum of Art: https://bit.ly/3bcs3pn 

Op citytrip naar het veelzijdige Rennes

Ga op virtuele citytrip naar de Bretonse hoofdstad Rennes! Breng een bezoek aan het Parlement van Bretagne en zijn majestueuze wandtapijten, de groene steegjes, de beroemde rozentuin van het Parc du Thabor, het Place des Lices en zijn kleurrijke markt maar ook de vakwerkhuizen en het panoramische uitzicht vanaf het dak van de Saint-Pierre-kathedraal. Dankzij de virtuele tour door Rennes kan je het allemaal bewonderen en dat gewoon vanuit huis… Nog meer ontdekken? Dat kan! Vaar met een kano over de rivier de Vilaine en ontdek de schoonheid van de stad op een unieke manier!

Start hier de virtuele tour door Rennes: https://bit.ly/3bfA3WE

Verken le Musée Départemental Breton in Quimper

Dit museum werd in 1846 opgericht en is gevestigd in het voormalige paleis van de bisschoppen van Cornouaille. De begane grond is gewijd aan de prehistorie en de oude kunst, terwijl op de eerste verdieping traditionele klederdracht, antiek meubilair, glas in lood, goud- en zilverwerk en Quimper aardewerk te zien zijn. De collectie maakt dit museum tot het belangrijkste conservatorium voor geschiedenis, etnografie en regionale kunst in Finistère.

Start hier de virtuele tour door het Musée Départemental Breton: https://bit.ly/2VspOaV

Kijk voor meer Franse inspiratie op de website France.fr. Hier vind je onder andere de leukste Franse films en series die je op Netflix kunt zien, de lekkerste Franse recepten om zelf aan de slag te gaan in de keuken en de fijnste boeken waarmee je je even helemaal in La Douce France kunt wanen.

ANVR lijdt € 1 miljard schade en vraagt dringend overheidssteun

Reisbrancheorganisatie ANVR heeft begin april een enquête gehouden onder een deel van haar leden reisondernemingen. De resultaten zijn vervolgens omgerekend naar totalen voor de reissector. Als herstel in de zomer uitblijft, kan de terugval in omzet door corona oplopen tot 80-85%; een verlies van € 8 – € 8,5 miljard. En dat terwijl de oorspronkelijke prognose voor 2020 lag op € 10 mld. omzet.

Daarnaast heeft de branche te maken met tienduizenden annuleringen en vroegtijdig afgebroken vakantie- en zakenreizen. Dit annuleringsverlies loopt met het uitblijven van herstel dan al snel op tot meer dan een € 0,5 miljard.

 Frank Oostdam, voorzitter ANVR: “Zonder steunmaatregelen van de overheid heeft dit dramatische gevolgen voor de bedrijven en werkgelegenheid van de bijna 20.000 medewerkers in onze branche. Bij de ANVR zijn zo’n 300 reisorganisaties en 1000 (zaken)reisbureaus aangesloten. De overheid heeft de reissector terecht aangewezen als één van de zwaarst getroffen sectoren en compensatiemaatregelen toegezegd. We hopen ook op een snelle invulling hiervan.”

Omzetverlies, annuleringschade, werkgelegenheid

Als de branche mag uitgaan van een voorzichtig herstel in de zomer en reizen langzaamaan weer mogelijk is, wordt door corona een terugval in omzet verwacht van 56%; een verlies van € 5,6 miljard. De altijd drukke meivakantie is namelijk ook verloren.

Naast het uitblijven van boekingen heeft de reissector ook te maken met verliezen als gevolg van het moeten annuleren van zaken- en vakantiereizen. Van de naar schatting € 2,7 miljard geboekte omzet tot 1 juni is al bijna de helft geannuleerd. Bij pakketreizen zijn reisondernemingen wettelijk verplicht bij het niet kunnen uitvoeren van de reis de klant volledig te compenseren.

Maar intussen zijn deze ondernemingen al wel financiële verplichtingen met leveranciers aangegaan en krijgen zij hun uitgaven veelal niet terug. De totale annuleringsschade tot 1 juni bedraagt al € 337 mln. Als annuleringen van de zomer daar nog bij komen, loopt dit met honderden miljoenen op.

Repatriëringskosten

In de afgelopen weken hebben reisbedrijven zo’n 125.000 reizigers tegen hoge kosten moeten repatriëren die al op reis waren. Met o.a. het terugbetalen van gederfde vakantiedagen en de door de reisonderneming extra gemaakte kosten aan personeel, repatriëring, etc. zijn dit ook kosten waar geen inkomsten tegenover staan.

Nu de reissector geheel stilligt en alle eerder verkochte reizen moeten worden geannuleerd en terugbetaald, zou om de werkgelegenheid te behouden 10 maanden NOW-regeling nodig zijn, een bedrag van zo’n € 400 miljoen. De totale financiële schade (gemiste inkomsten waar kosten tegenover staan) stijgt daarmee tot een € 1 miljard.

Zonder overheidssteun, geen reissector

Frank Oostdam, voorzitter/directeur ANVR: “Als reissector zijn wij als eerste getroffen; het begon met reizen op China. En het is niet uitgesloten dat zaken- en vakantiereizen als laatste worden opgestart. De voucherregeling geeft ons op dit moment uitstel maar is geen afstel van terugbetaling. In de sector werken nu bijna 20.000 mensen. Wij vragen daarom dringend steun van de overheid. Samen met de overheid moet de komende weken verder uitwerking worden gegeven aan passende maatregelen voor de reisbranche”.

In het kort

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.