Corona-travel-update 36: Palau in de Stille Oceaan is nog corona-vrij

Corona-travel-update 36: Palau in de Stille Oceaan is nog corona-vrij 9
Foto: Palau Afbeelding van JAY PARK via Pixabay

Hier onder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden.

Maandag start de Nationale Museumweek (20-26 april) – in digitale vorm!

De zesde Nationale Museumweek start maandag 20 april. Dit jaar vieren we – ondanks alle beperkingen van dit moment – 75 jaar culturele vrijheid. Ruim 400 musea brengen een ode aan die vrijheid door middel van een digitaal eerbetoon op de Dam (zie artist-impressies), voor iedereen te zien op www.museumweek.nl

Musea tonen daar hun mooiste pronkstukken; Ons Échte Goud. En ook mensen thuis kunnen daar zelf aan deelnemen, door het delen van een eigen kunstwerk. Zo houdt iedereen toegang tot het enorme cultureel kapitaal dat van ons allemaal is.

Online toegang tot collectie

Hoewel de ruim 400 aangesloten musea zijn gesloten voor het publiek, geven veel musea wel online toegang tot hun pronkstukken en collecties. Zo bieden museale collecties en eigen kunstwerken troost in deze lastige tijden. Gedurende de Nationale Museumweek 2020 (20 tot en met 26 april) zal maximaal aandacht worden gevraagd voor al die vormen van virtuele museumbeleving. Sahil Amar Aïssa gaat het dagelijkse video-journaal #OnsEchteGoudTV presenteren. Het programma wordt maandag tot en met zondag om 16.00 live uitgezonden via www.museumweek.nl en is daarna on demand beschikbaar. 

DAGELIJKS #OnsEchteGoudTV

Gedurende het dagelijkse live-video-journaal #OnsEchteGoudTV begint Aïssa elke dag bij het unieke virtuele eerbetoon op de Dam. Welke museale pronkstukken spreken er tot de verbeelding, welke persoonlijke verhalen en kunstwerken, die door mensen thuis zijn ingezonden, vallen op? Daarna zal er ruim aandacht zijn voor het online aanbod van musea door het hele land. In het programma komen ook mensen aan het woord die in deze dagen een heel bijzondere bijdrage leveren aan de sector bijvoorbeeld door online activiteiten over uiteenlopende collecties. 

Onderzoek: Wintersporters hebben vertrouwen in skivakantie 2020/2021

Deze week hebben de wintersportwebsites Skiinformatie.nl en Snowplaza.nl onderzoek gedaan naar de impact van het coronavirus op het plannen en boeken van de wintersportvakantie voor komend seizoen. Ruim 4.000 wintersporters werkten mee aan het online-onderzoek over het wintersport- en boekgedrag en in hoeverre de huidige coronacrisis hier invloed op heeft. De resultaten zijn positief: 96,1% is van plan in de winter van 2020/2021 op skivakantie te gaan.

Geen spijt van boeking

Wintersporters hebben vertrouwen in de skivakantie van komende winter. Slechts 3,9% geeft aan niet te gaan, waarvan 75% als reden de onzekerheid van de huidige coronacrisis vermeldt. Op dit moment heeft 32% van de ondervraagden hun geliefde wintervakantie al geboekt. Van hen geeft driekwart aan dat ze, ook met de huidige kennis over de coronacrisis, nog steeds geboekt zouden hebben. Een kleine 5% geeft aan zeker niet geboekt te hebben op dit moment en 20% twijfelt. Van annuleren van de geboekte reis wil het overgrote deel van de respondenten nog niets weten.

Coronavirus weinig invloed op keuze wintersportland

Voor de meeste mensen heeft het coronavirus geen invloed op de keuze voor het wintersportland. Op de vraag of er landen zijn waar men liever niet meer op wintersport gaat, antwoordde 81% dat ze geen enkel land zouden mijden om die reden. Wanneer corona wel invloed heeft op de keuze, geeft 13% aan liever niet naar Italië te gaan. Andere landen die wintersporters liever overslaan zijn Frankrijk (3,7%), de Verenigde Staten (3%), Spanje (2,7%) en Oostenrijk (2,9%).

Anders reizen en overnachten

Opvallend is dat veel wintersporters nadenken over een andere manier van vervoer naar de wintersport en ook wordt er naar verwachting anders overnacht. Maar liefst 34% van de wintersporters zegt eerder voor de auto te kiezen dan normaal. Vanwege het coronavirus is ongeveer de helft van de mensen geneigd minder snel te reizen met trein, bus of vliegtuig.

Ook over de accommodatie wordt anders gedacht dan voorheen. Iets meer dan een kwart van de mensen zegt minder snel te kiezen voor een hotel (27,4%) of pension (27%). De verwachting is dat appartementen (23,9%) en chalets (19,6%) sneller dan normaal geboekt worden.

Afstand houden in après-ski en restaurants

Op de vraag of wintersporters verwachten dat hun vakantie er anders uit gaat zien, antwoorden veel mensen hierin geen veranderingen te zien of vonden het nog te vroeg hierover een mening te hebben. Mensen die wel verwachten dat de wintersport anders zal zijn, gaven aan dat het ‘afstand houden’ een belangrijk thema zal zijn. Het bezoek aan de après-ski en restaurants zal hierdoor veranderen, denken de respondenten. Ook zijn er wintersporters die verwachten dat er minder personen in skiliften mogen en dat er minder vakantiegangers zullen zijn vanwege de economische crisis. 

Lees alle resultaten van het onderzoek ‘Wintersport en het coronavirus hier’ >

Bezoek online iconische romcom locaties in Engeland

De charmante reisboekenwinkel waar de karakters van Julia Roberts en Hugh Grant elkaar ontmoeten in de romantische komedie Notting Hill of de bachelorette pad van Bridget Jones om de hoek van Borough Market. Deze iconische Londense filmlocaties kun je nu ‘bezoeken’ met behulp van Google’s Arts & Culture feature.

In het kort

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.