Corona-travel-update 41: Virtueel naar Frankrijk en 9 tips voor thuisblijfvakantie

Uitzicht op de Mont St. Michel. Foto: Elkedagvakantie

Hier onder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden.

Frankrijk vanaf de bank: virtueel op stap is het nieuwe reizen

Nieuwe plekken in Frankrijk bezoeken zonder te reizen? Het kan! Laat je koffer voor de verandering eens thuis en verken Frankrijk op een geheel nieuwe manier. Laat je inspireren door de beroemde vakwerkhuizen, het adembenemende uitzicht op Le Mont-Saint-Michel of dwaal rond op zonnige pleinen in Frankrijk. Google Streetview maakt het mogelijk.

We zetten een aantal van onze favoriete plekken voor je op een rij. Vergeet daarnaast ook zeker niet om een kijkje te nemen op de website https://nl.france.fr/nl/story/vakantie-frankrijk-vanaf-de-bank zodat je – zelfs vanuit huis – gewoon kan blijven genieten van La douce France!

Avignon

Tijd om een kijkje te nemen in Avignon! Waan je niet alleen op het zonnige plein waar je vele terrasjes zal tegenkomen, maar staar ook zeker eens (zo lang als je wilt) naar het Palais de Pape – s ’werelds grootste Gotische bouwwerk. Dit imposante fort en indrukwekkende paleis werd tussen 1335 en 1364 gebouwd als symbool van de macht die het christelijk geloof en de pausen in de Middeleeuwen hadden. Vergeet daarnaast ook zeker niet om op ontdekkingstocht te gaan door de knusse straatjes in de stad of zoom zelfs door tot het beroemde Le Pont d ’Avignon.

Ontdek Avignon hier: https://bit.ly/3cvXc7s

Le Mont-Saint-Michel

Met bijna 2,5 miljoen bezoekers uit de hele wereld, is Le Mont-Saint-Michel niet alleen een van de meest bezochte toeristische trekpleisters van Frankrijk maar zelfs van Europa. Mede dankzij haar ligging op een rotsachtig eiland omgeven door een prachtige baai, is deze bijzondere bezienswaardigheid geklasseerd als UNESCO-werelderfgoed.

Ontdek Le Mont-Saint-Michel hier: https://bit.ly/3eLIUSe

Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon liggen in het noorden van de Provence Verte & Verdon. Het is de grootste canyon van Europa en biedt adembenemende landschappen. Alhoewel dit gebied normaal gesproken bekend staat als een walhalla voor watersportliefhebbers, is het ook zeker de moeite waard om eens in alle rust rond te kijken en virtueel te genieten van het azuurblauwe water.

Ontdek Gorges du Verdon hier: https://bit.ly/2VLwm4i  

Paleis van Versailles

Breng een bezoek aan een van de beroemdste monumenten van het werelderfgoed! Het complex van kastelen en paleizen was lange tijd de residentie van een aantal belangrijke koningen van Frankrijk zoals Lodewijk XIV, Lodewijk XV en Lodewijk XVI. Het paleis van Versailles zelf, waar de Grote Spiegelzaal en de Grote Appartementen van de Koning en de Koningin zich bevinden, bestaat uit een opeenvolging van elementen met een prachtige architectonische harmonie en is verdeeld over 67.000 m² voor meer dan 2.000 kamers. Het park van het Château de Versailles beslaat meer dan 800 hectare, waaronder 90 hectare aan tuinen.

Ontdek Versailles hier: https://bit.ly/2Voi1w0

Bastia

Bastia staat bekend als een schilderachtige stad aan de noordoostkust van het Franse eiland Corsica. Zodra je (virtueel) aankomt in deze voormalige hoofdstad zal je gelijk in mediterrane sferen verkeren. Hier schijnt de zon gemiddeld maar liefst 340 dagen per jaar! Daarnaast heb je er een geweldig uitzicht op de prachtige haven waar je veel plezier- en vissersboten tegen zal komen.

Ontdek Bastia hier: https://bit.ly/3cvxdNw

Strasbourg

Straatsburg is de hoofdstad van de Elzas in het oosten van Frankrijk en gelegen aan de Rijn. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Straatsburg gekozen als hoofdstad van Europa – mede dankzij haar strategische ligging en kosmopolitische sfeer. Vandaag de dag vind je hier onder andere de Raad van Europa, het Europese Hof voor de Rechten van de Mens en het Europese Parlement. In het centrum vind je bovendien de spectaculaire kathedraal, het gezellige Place Kléber en de beroemde vakwerkhuizen.

Ontdek Straatsburg hier: https://bit.ly/3askGJj

Lille

De laatste decennia is de vierde stad van het land, Lille, getransformeerd van een industrieel centrum tot een bruisend cultureel en commercieel centrum. Hoogtepunten zijn onder andere de betoverende oude stad met prachtige Franse en Vlaamse architectuur. Daarnaast mag deze metropool zich met trots World Design Capital 2020 noemen.

Ontdek Lille hier: https://bit.ly/3bvMa1N

Kijk voor meer Franse inspiratie op de website https://nl.france.fr/nl/story/vakantie-frankrijk-vanaf-de-bank.​Hier vind je onder andere de leukste Franse films en series die je op Netflix kunt zien, de lekkerste Franse recepten om zelf aan de slag te gaan in de keuken en de fijnste boeken waarmee je je even helemaal in La Douce France kunt wanen.

Kamperen in de 1,5 meter-maatschappij

Zelfvoorzienende campers, festivaltoiletten, buitendouches en de natuur als het nieuwe luxeresort. Dit is de mening van oprichter van camperdeelplatform Camptoo Martijn Peeters over hoe kamperen er uitziet in de 1,5 meter-maatschappij. 

Het kampeerseizoen is begonnen met lege campings en volle stallingen. Hoe is de kampeerder eraan toe? 

De “cabin fever” begint steeds heftiger te worden. Ik hoor dat mensen klaar zijn met dat opgesloten gevoel. Op dit moment zijn we met z’n allen vooral aan het dromen en verlekkerd naar buiten aan het kijken. Het weer is uitnodigend, maar tegelijk – de oproep is op dit moment om zoveel mogelijk thuis te blijven. De enthousiasteling die zichzelf niet kan bedwingen, gaat op pad naar de camperplaatsen en campings die geopend zijn. De veiligheidsregio’s bepalen of de campings in hun gebied open mogen of moeten sluiten. Op de plekken waar het wel is toegestaan, is een zelfvoorzienende camper of caravan een absolute must.  

Bestaat er zoiets als verantwoord kamperen?  

Als we eropuit willen, zullen we dat op een verantwoorde manier moeten doen die past binnen de nieuwe werkelijkheid. Dat betekent dat we met z’n allen moeten voorkomen dat we alsnog op een kluitje komen zitten. We hebben 416 inwoners per km2 volgens Wikipedia, maar dat betekent ook dat we allemaal 2.403 m2 om ons heen hebben. Dan is anderhalve meter afstand houden opeens helemaal niet zo lastig. Natuur is daarbij het codewoord. Landelijke gebieden worden de nieuwe resorts, daar waar mensen niet op elkaar zitten, dat wordt de nieuwe luxe.  

Hoe ziet de camping er uit in de 1,5 meter-maatschappij?  

We moeten met z’n allen nadenken hoe we de RIVM-richtlijnen ook op de camping kunnen toepassen. Ik denk aan gesloten houden van de gezamenlijke sanitaire ruimtes en voertuigen met eigen keukenblok, toilet en douche. Minimale grootte van standplaatsen, en als de plekken te klein zijn, mogelijk een plek vrijhouden tussen twee campingplaatsen. En: voorlopig alleen kamperen in eigen land, voldoende eten meenemen en alleen op vakantie met je eigen huishouden. Een zwembad in duiken zit er voorlopig nog niet in. De oplossing is de bossen in gaan. En mocht je toch een duik willen nemen, steek je voeten in een opblaasbadje voor de tent, ga het meer in of de zee.  

Hoe kunnen we het anderhalve meter kamperen vormgeven? 

Wij gaan er alles aan doen om nog beter aan te geven welke campers in ons aanbod zelfvoorzienend zijn, zodat het makkelijker is voor de gebruiker om te weten met welk kampeermiddel je kunt blijven kamperen. Maar we gaan ook faciliteren door aan te geven welke campings er open zijn en welke maatregelen die hebben genomen om kamperen veiliger te maken. We zullen ook tips geven over hoe je als verhuurder op een veilige manier een camper uitgeeft én hoe je ‘m als huurder schoon en gedesinfecteerd weer inlevert. Bovendien willen we meer inzicht geven hoe je de perfecte vakantie in eigen land viert, bijvoorbeeld door tips over routes en activiteiten in de kampeergebieden te geven. 

Over Camptoo

Camptoo is een deelplatform waar je campers en caravans rechtstreeks bij de eigenaar huurt. Het bedrijf is in 2014 opgericht en heeft als missie om in 2020 twee procent van alle campers en caravans in Europa via het platform met elkaar te delen. Sinds de lancering van het bedrijf zijn er al bijna 100.000 overnachtingen geboekt. Camptoo is samen met Picnic door The Next Web in 2018 uitgeroepen tot de twee snelst groeiende bedrijven in Nederland en was in 2017 Rising Star in de Deloitte Technology Fast 50. Camptoo koppelt niet alleen de eigenaren met de huurders, maar zorgt ook voor al het papierwerk, benodigde verzekeringen, checklist en hulp onderweg.

Boekingen Belvilla voor de zomervakantie gestegen met 40%

Nu het ‘nieuwe normaal’ en de huidige lockdowns een zomervakantie over de grens onzeker maken, ziet Belvilla het aantal boekingen van vakantiehuizen in eigen land bijna verdubbelen. Belvilla, onderdeel van OYO Vacation Homes en specialist op het gebied van vakantiehuizen, ziet een toename van 40% ten opzichte van het aantal boekingen vorig jaar rond deze tijd. En dat is flink.

Vakantieminnend Nederland viert de zomervakantie 2020 en masse lokaal. Provincies  als Gelderland en Limburg zijn in trek. Niet heel vreemd, want met een vakantiehuis in deze streken heb je alle ruimte en privacy, kan je genieten van de natuur en met de auto ben je er zo.

Grens niet over

Wereldwijd zijn er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. De grens over reizen is daarmee voorlopig een ‘no go’. Wanneer het weer wel mag, weet niemand en daarmee omarmt Nederland ons eigen kikkerlandje als de zomervakantiebestemming van dit jaar.

Na een lange periode veelal thuis te zitten, verlangen velen ernaar om er echt even tussenuit te gaan. Verblijven in een vakantiehuis waar je met eigen auto heen kunt rijden, is dan een aantrekkelijke optie. Belvilla ziet nu al een stijging van 40% in boekingen in Nederland in vergelijking met het jaar daarvoor. Een opvallende stijging, omdat de zomervakantie nog een eind weg is. De specialist op het gebied van vakantiehuizen verwacht dat nog meer mensen willen boeken en dat dit percentage dan ook nog verder zal groeien. 


Populaire provincies voor 1,5 meter vakantie

Met name in de laatste twee tot drie weken ziet Belvilla een significante stijging van boekingen voor heel Nederland. Vooral de provincies, Gelderland, Zeeland, Overijssel, Noord-Holland en Limburg zijn populair. Drukke steden en plekken hebben nu niet de voorkeur. Er ligt een grote behoefte aan een plek waar je in alle ruimte kan genieten, zonder dat men zich druk hoeft te maken over de 1,5 meter afstand.


Vooruitblik: Nederland wordt voorkeursbestemming

Als populaire vakantielanden zoals Italië, Frankrijk en Spanje weer ‘opengaan’, zal dit naar verwachting heel langzaam gaan. Hanita van der Meer, Brand PR Director bij Belvilla: “De verwachting is dat Nederlanders dit jaar liever dichter bij huis vakantie vieren. Maar ook wanneer we langzaam wel weer onze koffers mogen pakken voor een trip over de grens, zal dit met kleine stapjes gaan. Niet iedereen zal weer meteen verder weg willen of durven gaan. We zien ook dat bijvoorbeeld diverse regeringen in andere landen hun bevolking aanspoort om in hun eigen land te blijven deze zomer.” 

Een vakantiehuis biedt alle gemakken, net als thuis. Belvilla heeft een flink aantal vakantiewoningen aan de kust en in mooie natuurgebieden waar je de vakantie kunt doorbrengen en kunt genieten van een totaal andere omgeving. Veiligheid en gezondheid staat voorop: Belvilla houdt zich aan de maatregelen van de overheid en vakantiehuizen worden goed schoongemaakt.

Meer dan twee derde van wandelaars gaat tijdens coronacrisis vaker een rondje lopen vanuit huis

Uit onderzoek van Stichting Wandelnet blijkt dat 72% van de respondenten vaker een rondje loopt vanuit huis dan voor de coronacrisis. De belangrijkste redenen om te gaan wandelen nu zijn om fit en gezond te worden of te blijven, voor ontspanning en om ‘er even tussenuit’ te gaan. Bijna iedereen geeft aan nog te wandelen, slechts 2% doet dat niet meer. Voornamelijk omdat zij aangeven moeite te hebben om 1,5 meter afstand te houden of ze vinden dat anderen niet voldoende ruimte geven.

Er even tussenuit

Opvallend is dat waar gezondheid en ontspanning vaker hoog scoren in wandelonderzoek, ‘er even tussenuit’ dit keer door 64% van de respondenten is aangemerkt als belangrijke redenen om een rondje te gaan lopen. In onderzoek van Wandelnet uit 2015 gaf slechts 33% van de wandelaars aan dit een belangrijke reden te vinden. Zo gaf één van de respondenten aan: “Een rondje lopen is in deze tijd belangrijk voor mij, omdat ik na een dag thuiswerken even wat frisse wind door mijn hoofd nodig heb.”

Rondje lopen

Omdat wandelen leuk en gezond is, stimuleert Wandelnet via de online campagne #rondjelopen mensen om de schoenen aan te trekken en vanuit huis een rondje te lopen. Op www.wandelnet.nl/rondjelopen staan tips en ervaringen voor een veilige en leuke manier om een ommetje te maken. Want in beweging blijven heeft zowel fysieke als mentale voordelen. Dat men inderdaad het advies volgt om het dichtbij huis te zoeken blijkt uit het onderzoek. Het grootste deel (59%) van de wandelaars wandelt momenteel alleen in de eigen omgeving. De rest wandelt (ook) in andere gebieden. En het merendeel wandelt alleen of samen met huisgenoten.

Ruimte voor lopen

Een frisse neus halen wordt gestimuleerd en na de persconferentie van premier Rutte op 21 april meldt de Rijksoverheid: ‘moet je toch op pad; pak de fiets of ga lopen’. “Daar is letterlijk ruimte voor lopen voor nodig, zowel nu, in de anderhalvemeter-samenleving als ook voor de langere termijn. Want iedereen in Nederland heeft recht op een ommetje vanaf zijn voordeur”, aldus Ankie van Dijk, directeur Wandelnet. “We maken graag samen met partners zoals de Fietsersbond en het ministerie een plan hoe dit er uit moet zien in de anderhalvemeter-samenleving”.

Doe mee aan de Fotowedstrijd Landschapskunst

Nederland is het land van de landschapskunst, we zijn er wereldberoemd om geworden. Maar hoe ziet jouw karakteristieke Nederlandse landschap er eigenlijk uit? En wat willen we in een tijd van veranderingen meenemen naar de toekomst? Doe mee aan de ‘Fotowedstrijd Landschapskunst’ van De Groene Koepel en wie weet hangt jouw werk straks in een tentoonstelling.

Jouw meesterwerk

De meesterwerken van Jacob van Ruisdael, Jan van Goyen en Piet Mondriaan zijn in ons collectieve geheugen gegrift. Ze waren heuse artistieke sensaties en hun werken hangen in de beroemdste musea ter wereld: van het Louvre in Parijs tot The Metropolitan Museum of Art in New York. Uit al deze schilderijen komen karakteristieken naar voren die sterk de internationaal beroemde identiteit van het Nederlandse landschap bepalen. Tijdens deze fotowedstrijd krijg je de kans om jouw eigen ultieme meesterwerk van het Nederlandse landschap te verbeelden.

Een rijk cultuurlandschap

Er zijn maar weinig plekken ter wereld waar het landschap zo divers is als in Nederland. Ons cultuurlandschap is grotendeels door mensenhanden gevormd. Het is het meest tastbare, toegankelijke erfgoed dat we hebben, met een enorme vertelkracht. “Met deze fotowedstrijd krijgt iedereen de kans om zijn eigen verhaal en kijk op het landschap te delen”, vertelt Marieken Nieuwdorp, directeur van De Groene Koepel. De fotowedstrijd is een onderdeel van het project ‘Natuurlijk Cultuurrijk’. Met dit project probeert de organisatie de verborgen verhalen achter het landschap te ontsluiten.

De spelregels

Meedoen aan de wedstrijd is relatief eenvoudig. Fotografeer een plek die jou dierbaar is en die volgens jou een karakteristieke Nederlandse plek weergeeft. Je kunt dichtbij de beroemde inspiratiebronnen blijven, maar ook een geheel eigentijdse versie maken. Het is toegestaan om te fotoshoppen, een collage te maken of zelfs de foto te ‘mergen’ met een ander, zolang de basis maar jouw eigen foto blijft. Alle inzendingen worden beoordeeld door een vakjury van topprofessionals uit de Nederlandse fotografie- en kunstwereld en de landschapsarchitectuur/ruimtelijke ordening. De winnende werken krijgen o.a. een plek op de tentoonstelling op het Congres Natuurlijk Ondernemen op 29 oktober 2020. Meedoen kan t/m 19 september 2020 via de website van De Groene Koepel.

Kijk op hier voor meer informatie.

Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur

In de huidige, sterk veranderende recreatiebranche zet De Groene Koepel zich in voor de ‘groene verblijfsrecreatie’. Onder de vier kernwaarden natuurbeleving, duurzaamheid, cultuurhistorie en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) zijn binnen De Groene Koepel vertegenwoordigd: NatuurkampeerterreinenGroepsNatuurkampeerterreinenTrekkershutten en het DGK Lab.

In het kort

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.