Corona-travel-update 42: Geen GOfun deze zomer

Corona-travel-update 42: Geen GOfun deze zomer 7

Hier onder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden.

Corendon annuleert alle GOfun jongerenreizen tot eind augustus 2020

Corendon heeft besloten om alle GOfun jongerenreizen met vertrekdatum tot en met 31 augustus 2020 te annuleren. De reizen van GOfun worden gekenmerkt door grote groepen jongeren die samen vakantie vieren en feesten in drukke badplaatsen langs de Middellandse Zee. In een tijd waarin de Nederlandse overheid alle grootschalige evenementen tot 1 september annuleert, vindt Corendon het niet verantwoord om grote groepen feestende jongeren in die periode alsnog op reis te laten gaan.

Jongeren vertonen weliswaar veel minder vaak symptomen dan ouderen; maar kunnen de ziekte wel degelijk verspreiden en vormen vooral ook een risico doordat zij in aanraking komen met heel veel anderen tijdens hun vakantie. De circa 10.000 jongeren die via GOfun een vakantie hadden geboekt met vertrek tot eind augustus, worden zo snel mogelijk per mail op de hoogte gebracht. Zij krijgen een reisvoucher voor het gedeelte van de reissom dat al aan GOfun is betaald. Dit tegoed kan desgewenst ook aan vakantie via Corendon worden besteed.

Achtergrond besluit

Steven van der Heijden, CEO Corendon: “We vinden het ontzettend jammer dat we deze beslissing hebben moeten nemen. De afgelopen weken zijn ook voor jongeren een zware tijd geweest en we gunnen ze juist nu een vakantie waarin ze de teugels kunnen laten vieren. De tijd is er echter nog niet rijp voor. Deze reizen worden gekenmerkt door grote groepen jongeren die veel contact met elkaar hebben en die gezellig samen feesten tot diep in de nacht. We hebben in contacten met lokale autoriteiten op onze vakantiebestemmingen al geconstateerd dat die zich zorgen maken over deze vorm van vakantie, ook al is de betreffende bestemming tegen die tijd weer officieel open. Hier hebben we begrip voor, vandaar deze beslissing”.

Eindexamenreizen

,,De eindexamenreizen van GOfun waren al eerder afgelast en we kregen de laatste weken veel vragen van jongeren over hun geboekte zomervakanties. Enerzijds wilden zij weten of hun reis nog wel kon doorgaan op de manier zoals die oorspronkelijk was opgezet. Anderzijds wilden zij weten of de reis überhaupt wel door zou kunnen gaan. Met deze beslissing willen we daar nu al duidelijkheid over geven.”

Een virtuele rondreis door Tsjechië 

Droom even weg en ga virtueel op vakantie in Tsjechië. Vanuit huis kun je enkele prachtige Tsjechische bestemmingen ontdekken via een 360 virtuele tour. Bezoek een Tsjechisch kasteel en bewonder de omgeving en het interieur. Ga op ontdekking in de steden Karlovy Vary, Kutná Hora en Telč en maak een tour door het jongste Nationale Park van Tsjechië. Deze rondreis door Tsjechië is alvast mooie reisinspiratie voor als het reizen straks weer mogelijk is.  

Op bezoek in Karlovy Vary

www.virtualtravel.cz/karlovy-vary

De West-Boheemse stad Karlovy Vary (Karlsbad) is een ideale bestemming om de rondreis door Tsjechië te starten. De stad is bekend vanwege haar heilzame waterbronnen, waar veel medische spabehandelingen op gebaseerd zijn. Tijdens een wandeling op de Vřídelní kolonáda, een prachtige zuilengalerij, kun je de bronnen bekijken en het warme water proeven. De stad ligt in een bosrijke omgeving en er zijn enkele mooie uitzichtpunten, zoals Petrova výšina (498 m). Andere attracties in Karlovy Vary die je vanuit huis kunt bezoeken zijn het Moser museum, de Russische orthodoxe kerk van St. Pieter en Paulus, de Mlýnská kolonáda en Grand Hotel Pupp. Dit hotel fungeerde als filmlocatie voor de James Bond film Casino Royale. Maak een virtuele wandeling door de eetzaal van dit hotel en bewonder de ontvangsthal.  

Natuurpracht in Boheems Zwitserland

www.virtualtravel.cz/hrensko

Het Nationale Park Boheems Zwitserlandkun je online bezoeken. Bekijk de panoramische beelden van de Edmundkloof ook wel Tichá of Stille kloof genoemd en de Pravčická brána. Het is de grootste natuurlijke zandsteenbrug van Europa en tevens het mooiste natuurverschijnsel in Tsjechië. De virtuele tour biedt je de optie om de rotsbrug van onderen te bewonderen. Ook kun je zien hoe de omgeving eruit ziet in de zomer en winter. Verstopt bij de Pravčická brána ligt het Adelaarsnest. Een houten complex, versierd met rode daken en een bogengalerij, gebouwd om de eerste toeristen van adel te verwelkomen. 

Stedentrip Kutná Hora

https://en.czech-unesco.org/kutna-hora/virtual-tour/#page_start

In het Midden-Boheemse stadje Kutná Hora, op een uurtje rijden van Praag, valt de St. Barbarakathedraal gelijk op. Dit enorme gotische bouwwerk kun je vanuit huis bekijken, zowel de buiten- als binnenkant. Je kunt zelfs de kathedraal in de avond zien als deze verlicht is. De stad Kutná Hora werd rijk door de zilvermijnen en de kathedraal is gebouwd ter ere van St. Barbara, de beschermheilige van de mijnwerkers. Een andere kerk die je virtueel kunt bezoeken is de bekende bottenkerk in de wijk Sedlec

Rondleiding in Litomyšl

https://en.czech-unesco.org/litomysl/virtual-tour/#page_start

In het romantische stadje Litomyšl waan je in Italiaanse sferen. De virtuele rondleiding laat je het historische centrum zien met de kleurrijke huizen, de kloostertuin waar tevens de Piaristen-kerk is gelegen en chateau Litomyšl. Dit prachtige renaissance chateau met sgraffito-decoratie is UNESCO Werelderfgoed. Het is één van de mooiste monumenten in deze stijl ten noorden van de Alpen.

Bezoek aan chateau Vizovice

http://www.zamek-vizovice.pamatky3d.cz/

In het kleine dorpje Vizovice in Oost-Moravië ligt het laatbarokke chateau Vizovice. Met de virtuele tour kun je het kasteel online bewonderen net als het interieur.  De representatiezaal is de mooiste, maar ook de tuin is een online bezoekje waard. Het panoramische beeld van het kasteelpark met vijver brengt gelijk rust en kalmte in huis.

Romantisch Mikulov

www.mikulov.cz/multimedia/virtualni-prohlidky/

Het romantische stadje Mikulov ligt vlakbij de Oostenrijkse grens in de wijnstreek van Tsjechië. Het is één van de mooiste regio’s van Tsjechië en een populaire bestemming onder toeristen. De glooiende heuvels lijken op de Italiaanse regio Toscane, vandaar dat de regio ook wel Moravisch Toscane wordt genoemd. Dit keer hoef je geen lange reis te maken, maar kun je direct vanuit huis de mooie plaats Mikulov bezichtigen. Je kunt naar de top van de Heilige Heuvel gaan waar een kruisweg naartoe gaat.  Het is tevens mogelijk een kijkje te nemen bij het stadsplein, in de Dietrichstein tombe of bij het grootste wijnvat van Tsjechië gelegen in het chateau van Mikulov. 

Cultureel stedenbezoek Telč

https://en.czech-unesco.org/telc/virtual-tour/#page_start

Wandel door de straten van Telč vanaf je stoel.  Het kleine charmante stadje wordt met recht de parel van Moravië genoemd. Je kunt virtueel het pittoreske plein Náměstí Zachariáše z Hradce bewonderen met de vele huizen in pasteltinten. Het historische centrum van Telč staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst. Bezoek ook even het kasteel van Telč. Het renaissance kasteel heeft een schitterende binnenplaats en kamers, waaronder de ridderzaal. Vanaf de uitzichttoren Oslednice kun je online de omgeving bekijken. 

Familievriendelijk Lipno

www.virtualtravel.cz/lipno-nad-vltavou/vodni-nadrz-lipno

Het Lipnomeer is het grootste meer van Tsjechië en wordt daarom ook wel de zee van Tsjechië genoemd. Families komen hier graag vanwege de vele (water)activiteiten. Ook virtueel kun je een reisje maken naar Lipno. Bekijk het meer, de spannende roddelbaan en het aquapark. Ten zuiden van het Lipnomeer ligt de ruïne Vítkův hrádek waar je vanaf de uitzichttoren een prachtig panorama hebt over de omgeving. 

Meer informatie over Tsjechië www.czechtourism.com, zomer.czechtourism.com

Lahmacun, de geliefde Turkse pizza, kun je ook thuis maken en eindeloos variëren

Corona-travel-update 42: Geen GOfun deze zomer 9
Een Turkse pizaa

De Turkse pizza is over bijna heel de wereld bekend, maar de originele Turkse naam is ‘Lahmacun’. Lahmacun wordt gemaakt door gekruid gehakt te verspreiden over een dun laagje deeg, wat vervolgens wordt gebakken in een stenen oven of op een metalen plaat om het knapperig te maken. Het deeg wordt vervolgens in een wrap gerold.

Het gerecht is ook behoorlijk gezond door het dunne deeg en de toegevoegde sla, peterselie, rucola, fijngesneden uien en eventueel normale of hete peper. Lahmacun is enorm populair binnen de Turkse keuken door de heerlijke smaken, ook omdat het een redelijk betaalbare maaltijd is.

Regionale verschillen

Het gerecht is al 5000 jaar aanwezig in de Turkse keuken en volgens historische bronnen werd Lahmacun origineel gemaakt op brood, maar door de jaren heen werd het deeg dunner en de laag gehakt dikker. De gehaktmix bestaat uit lams- of rundvlees, uien, tomaten, paprika en een aantal kruiden.

Dankzij seizoensingrediënten of regionale recepten is er een enorme variatie ontstaan. Van de vier grootste steden in Zuidoost Turkije wordt in Şanlıurfa en Mardin de turkse pizza gemaakt met uien, terwijl Gaziantep knoflook gebruikt en de stad Kahramanmaraş voegt beiden toe. Een ideaal lahmacun deeg is 20 tot 25 cm in diameter en 2 tot 3 mm dik na het uitrollen. Het deeg bevat geen gist dus zal ook tijdens het bakken niet groter of dikker worden. De vegetarische variant met kaas is de laatste tijd sterk in populariteit toegenomen.

Zelf lahmacun maken

Om dit heerlijke gerecht thuis te maken heb je voor 5-6 porties het volgende nodig: 500 gram gehakt, 2 grote uien, 4 tomaten, 1 eetlepel paprikapasta, 1 eetlepel tomatenpasta, 1 theelepel pepervlokken of poeder, 1 theelepel zwarte peper en een halve bundel peterselie. Voor het deeg: 500 gram bloem, 300 ml water, 5 gram zout en een snufje suiker. Verwarm de oven voor op 250 graden.

Voor het deeg: Schenk langzaam het water bij de bloem en kneed dit vervolgens met je handen. Voeg het zout en suiker toe vlak voor het deeg volledig gevormd is. Het deeg moet vervolgens een dag (als het kan) rusten, maar 3-4 uur voldoet ook, als je in tijdnood zit. Voor de vulling: rasp de tomaten en uien en voeg deze toe aan het gehakt en roer het geheel door. Meng de tomaten- en paprikapasta erdoor en vervolgens de pepers en peterselie. De mix is wat nattig, dat is geen probleem. Verdeel het over het deeg, dat je hebt uitgerold in 5-6 porties. Verwarm de oven voor en bak de lahmacun op 250 °C ongeveer 6 tot 8 minuten. De vegetarische versie kan worden gemaakt door het gehakt te vervangen met kaas.

Tips voor optimaal genot

Om nog meer te genieten van deze huisgemaakte Turkse pizza’s hebben we nog wat extra tips. Na het bakken is het handig om het gebakken deeg op te stapelen met de gehaktmix naar elkaar gericht. Zo blijft het gehakt niet plakken aan de onderkant van een andere pizza. Als de maaltijd klaar is, maak je het geheel af met een bijpassend drankje. Ayran is een goede optie: een mix van water en yoghurt en een snufje zout en is de beste combinatie bij dit gerecht.

En als je de lahmacun nog extra wil beleggen, zijn radijzen, uien, peterselie, rucola of een salade van rode ui de beste topping. Tomaten zijn absoluut geen goede garnering want dit verslechtert de smaak, net als de meeste andere groenten. Leer de lahmacun maken tot in de perfectie en geniet van de bijzondere smaken van Turkije op je eigen authentieke manier.

Officiële Tekst Nationale Toost 2020 Bekendgemaakt

Corona-travel-update 42: Geen GOfun deze zomer 11

Zoals iedereen in Nederland inmiddels wel weet, vindt de allereerste officiële Nationale Toost plaats op Koningsdag 2020, op 27 april, om precies 16:00 uur. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander sluit hiermee Koningsdag 2020 officieel af.

De onderlinge verbondenheid in deze tijd, hoe moeilijk die ook voor velen is, blijkt veel groter te zijn dan we ooit hadden durven hopen. Dus, ondanks het verdriet en de vele zorgen, is er ook heel veel om tevreden over en trots op te zijn: We zijn er voor elkaar en we helpen waar we kunnen.

Peter Wybenga, initiator van de Nationale Toost: “En dat is mooi. Dát is hetgeen we in ieder geval voor wat mij betreft moeten leren van deze moeilijke tijd. Dat we heel flexibel zijn, maar vooral dat wanneer de nood aan de man is, we er allemaal moeten zijn vóór iedereen.”

Op Koningsdag, om 16:00 uur precies, zal dan ook een passende Nationale Toost uitgesproken worden. Want juist in deze tijd komt het er op aan elkaars gezondheid te beschermen. En om het leven te vieren.

Daarom is de officiële tekst van de Nationale Toost 2020:

“Op de gezondheid… op het leven… op ons állemaal!”

De campagne Natúúrlijk doe ik mee, met de Nationale Toost op Koningsdag om 16:00 uur is op bijzondere wijze ondersteund door een grote hoeveelheid media. Voor deze hulp is de organisator Media Meetings & Magazines hen veel dank verschuldigd.

www.nationaletoost.nl

Speel de Sawadee Quiz en win een puzzel

Elke week heeft Sawadee een nieuwe quiz voor jou in petto. Deze week staat de quiz in het teken van Oceanië. Speel nu mee en maak kans op de Ravensburger puzzel Ayers Rock Australië van 1000 stukjes. Daar ben je vast wel even zoet mee!

Programma podcast 4 mei herdenking kamp Westerbork bekend

Dit jaar geen Dodenherdenking op het voormalig terrein van kamp Westerbork. Om de belangrijke boodschappen en verhalen van kampoverlevenden en nabestaanden toch te kunnen delen, heeft Herinneringscentrum kamp Westerbork een podcast gemaakt die op 4 mei te beluisteren is. Met de podcast kan iedereen thuis in gedachten dichtbij de oorlogsslachtoffers zijn.

“We kennen een lange traditie van samenkomen en herdenken op de plek waar vroeger meer dan 100.000 Joden, Sinti en Roma verbleven en een verschrikkelijke dood tegemoet gingen. Het is erg verdrietig dat samen herdenken op het kampterrein dit jaar niet kan. Onze belangrijkste opdracht is om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken en de verhalen te blijven vertellen. We doen dat dit jaar met een podcast die o.a. bestaat uit indringende verhalen, poëzie en muziek. We hopen met deze podcast veel mensen te bereiken en te raken” aldus Gerdien Verschoor, directeur van het Herinneringscentrum.

Programma podcast

Fred Mouw overleefde als kind kamp Westerbork en zorgt voor de overdenking. Mevrouw Lies Caransa, ook kampoverlevende, verzorgt samen met haar zoon en kleinzoon de ‘drie generaties lezing’. Kinderdirecteur Sofie Schuring vertelt vanuit kinderperspectief waarom het zo belangrijk is om te blijven herdenken. Vienne Haagoort leest haar winnende gedicht voor. De muzikale bijdrage is dit jaar van Elisabeth Oets, kleindochter van kampgevangene Philip Mechanicus. De podcast wordt afgesloten met het Kaddisj en het luiden van de Westerborkklok. Daarna kan iedereen een eigen moment van twee minuten stilte nemen.

#ikherdenkthuis

Dit jaar is het stil bij het Nationaal Monument Westerbork. Het monument, dat precies 50 jaar geleden werd onthuld door Koningin Juliana, ligt er die avond verlaten bij. Gerdien Verschoor roept iedereen op om thuis te herdenken: “We volgende adviezen van de overheid om zoveel mogelijk thuis te blijven. Vandaar ook dat we iedereen oproepen niet naar het kampterrein te komen en thuis te herdenken. Ons motto is dan ook: #ikherdenkthuis.”

Podcast op verschillende manieren te beluisteren

De podcast is op 4 mei te vinden op de volgende platforms: Spotify, Soundcloud, iTunes en Stitcher. Via verschillende social media kanalen van het Herinneringscentrum wordt naar deze platforms gelinkt zodat iedereen via een zelfgekozen platform kan luisteren. Daarnaast is de podcast te beluisteren via de site van het Herinneringscentrum: www.kampwesterbork.nl.

Uitzending RTV Drenthe

Naast het beluisteren van de podcast kan men op 4 mei ’s avonds ook afstemmen op RTV Drenthe. Deze omroep komt met een tv-uitzending die bestaat uit archiefmateriaal aangevuld met toespraken van de Commissaris van de Koning mevrouw Jetta Klijnsma en Gerdien Verschoor, directeur van het Herinneringscentrum. Deze toespraken worden eerder opgenomen.

In het kort

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.