Corona-travel-update 47: Hotels gaan langzaam weer open

Genieten van een verblijf in een hotel. Foto: Elkedgvakantie
Genieten van een verblijf in een hotel. Foto: Elkedgvakantie

Hier onder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden.

Drents Museum verplaatst grote Frida Kahlo-tentoonstelling naar najaar 2021

Vanwege het coronavirus heeft het Drents Museum in Assen besloten de grote kunsttentoonstelling Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo te verplaatsen naar het najaar van 2021. De tentoonstelling gewijd aan de wereldberoemde Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo (1907-1954) die aanvankelijk gepland stond voor komend najaar, vindt nu precies één jaar later plaats met dezelfde tijdsduur: van 10 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022.
 

‘Wij stonden voor een enorm dilemma, maar het besluit is genomen’, aldus Harry Tupan, algemeen directeur Drents Museum. ‘Door de coranacrisis is de organisatie van ons omvangrijke Frida Kahlo-project voor komend najaar in troebel vaarwater beland. Veiligheid van onze bezoekers en medewerkers staat voorop. Om recht te doen aan het fantastische werk van Frida Kahlo én om toch zoveel mogelijk bezoekers op een veilige en gastvrije wijze te kunnen laten genieten, is het volgens ons niet verantwoord de tentoonstelling dit jaar te openen. Ook vanuit Mexico kwam nadrukkelijk het verzoek tot verplaatsing gezien de onzekere situatie rond corona daar. Wij zijn dan ook zeer gelukkig dat we in nauw overleg met onze belangrijke bruikleenpartners in Mexico – Museo Dolores Olmedo en Museo Frida Kahlo – en onze stakeholders in Nederland de tentoonstelling hebben kunnen doorschuiven naar volgend jaar. Zo blijft gewaarborgd dat we straks het verhaal van een van de meest geliefde kunstenaars ter wereld kunnen presenteren zoals we voor ogen hebben.’ Het Drents Museum maakt binnenkort bekend hoe de programmering voor het najaar van 2020 eruit komt te zien. 

Tickets blijven geldig

Bezoekers die al tickets hebben gekocht voor Viva la Frida! hoeven geen actie te ondernemen. Het Drents Museum zet de tickets automatisch om naar de corresponderende data van de nieuwe tentoonstellingsperiode. Op www.drentsmuseum.nl/ticket-kalenderis een overzicht van overplaatsing naar de nieuwe data te vinden. Tickethouders die zich niet kunnen vinden in de nieuwe datum of andere vragen hebben, kunnen via tickets@drentsmuseum.nl contact opnemen. Reguliere tickets voor de nieuwe tentoonstellingsperiode zijn vanaf begin juni 2020 beschikbaar.  

Viva la Frida! nu vanaf 10 oktober 2021

De tentoonstelling Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo – te zien van 10 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022 in het Drents Museum, kent een wereldprimeur. Voor het eerst komen twee majeure Frida Kahlo-collecties bij elkaar in één tentoonstelling: de topcollectie met schilderijen en tekeningen van Museo Dolores Olmedo, dat de grootste verzameling Kahlo-werken ter wereld in huis heeft, én de collectie biografische objecten van Museo Frida Kahlo (Casa Azul, het Blauwe Huis), beide uit Mexico-Stad. Met deze unieke combinatie gaat het Drents Museum het complete Frida Kahlo-verhaal vertellen. Naast sleutelstukken als het bekende Zelfportret met aapje en De gebroken zuil (Museo Dolores Olmedo) toont het museum ook Frida’s persoonlijke bezittingen, onder meer haar kleding, beschilderde korsetten en sieraden (Museo Frida Kahlo). 

Gehele museum in teken van Frida

Vanaf het najaar van 2021 staat het gehele Drents Museum in het teken van Frida Kahlo. Parallel aan Viva la Frida! presenteert het museum de tentoonstelling Beyond Frida – Contemporary Art, Fashion & Music. Deze presentatie met werk van hedendaagse internationale topkunstenaars geeft op een verrassende manier inzicht in de inspiratie die Frida Kahlo op de culturele wereld heeft uitgeoefend en nog steeds heeft. Niet alleen in de beeldende kunst, maar ook op het gebied van mode en muziek. Met onder meer werk van Rosa Loy, Yasumasa Morimura en Jean Paul Gaultier. Bovendien krijgen de bezoekers in Meet Frida een introductie op de Mexicaanse kunstenaar aan de hand van filmbeelden en circa honderd biografische foto’s afkomstig uit Museo Dolores Olmedo. Bij de tentoonstellingen over Frida Kahlo ontwikkelt het Drents Museum een uitgebreid randprogramma.

Gastvrijheid tijdens de COVID-19 crisis:a&o project ‘Emergency Beds’

Sinds de sluiting van hotels en hostels voor toeristen moeten accommodaties zichzelf opnieuw uitvinden om het bedrijf draaiende te houden, de werkgelegenheid te beschermen en tegelijkertijd een waardevolle dienst te verlenen aan hulpverleners die ver van huis werken. Daarom lanceerde het Berlijnse a&o – de grootste hostelketen van Europa – het project ‘Emergency Beds’, een initiatief met speciale prijzen die tot 75 procent onder de reguliere tarieven liggen. 

Deze worden aangeboden in alle Europese vestigingen voor groepen gasten die door deze crisis zijn getroffen.

18.000 overnachtingen

Na een maand heeft ‘Emergency Beds’ gezorgd voor 18.000 overnachtingen in alle Europese bestemmingen waar dat mogelijk was, met een vast bedrag van 25 euro per nacht (voor één- en tweepersoonskamers) voor politiemedewerkers en gezondheidsdiensten, maar ook bijvoorbeeld ook voor werknemers van bouwbedrijven, ter ondersteuning van opvangcentra voor vrouwen en daklozen, de brandweer en andere hulpvoorzieningen, of zelfs als kantooroptie voor bedrijven. Voor de vestiging in Amsterdam Zuidoost heeft a&o een overeenkomst gesloten met de gemeente en het hostel zal tot ten minste juni worden gebruikt als opvang voor daklozen.

 “18.000 overnachtingen zijn een fractie van de gebruikelijke bezetting in deze tijd van het jaar en toch in veel opzichten een belangrijk en positief signaal,” zegt Oliver Winter, oprichter en CEO van a&o, “Dit project toont de creativiteit en betrokkenheid van ons team – van vitaal belang voor een bedrijf in tijden als deze; het onderstreept ook het belang van onze industrie – ook al wordt deze in principe gedwongen om stil te staan…“

Bescherming van bedrijfsleven en werkgelegenheid

Sinds het begin van de sluiting van hotels en hostels voor toeristen in verschillende landen, is het aantal overnachtingen bij a&o tot 90 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aanbod van ‘Emergency Beds’ en de daarmee sterk gereduceerde prijzen is “geenszins een vervanging“, maar “een uitvoerbare manier en een verstandig compromis“, wat “zeer motiverend is in extreem moeilijke tijden“, aldus Winter.  

Volgende fase: voorbereiding op het herstel

Nu verschillende Europese landen kleine stappen gaan zetten in de richting van het “nieuwe normaal”, bereidt a&o ook zijn faciliteiten voor en traint zijn teams om, wanneer dat mogelijk is, weer gasten van allerlei aard te ontvangen.

In de weken dat de a&o vestigingen zijn geopend, heeft a&o plexiglas beschermkappen geïnstalleerd, gratis desinfectiestations in de gemeenschappelijke ruimtes en een gehalveerde ruimtebezetting. Ook werkt het bedrijfsteam aan een uitgebreid plan om alle reizigers te verwelkomen als ze eenmaal mogen reizen, waarbij onder andere de self check-in kiosken en de mobiele sleuteloplossingen worden uitgebreid.

Over a&o hostels

a&o is in 2000 opgericht door Oliver Winter en heeft 39 hostels in 23 steden en acht landen in Europa (Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Tsjechië, Denemarken, Italië, Polen en Hongarije). Nieuwe openingen in Kopenhagen en Boedapest zijn gepland voor 2020.

De a&o-gastenmix is divers: van backpackers tot alleenreizenden, gezinnen, schoolgroepen en verenigingen. Ook het aantal zakenreizigers en senioren neemt toe. Als grootste aanbieder van hostels in Europa groeit de keten met meer dan 15 procent per jaar. Met ongeveer 28.000 bedden en meer dan 5 miljoen overnachtingen boekte a&o een omzet van meer dan 165 miljoen euro in 2019. Sinds 2017 is de Amerikaanse investeerder TPG Real Estate eigenaar van a&o, het bedrijf wordt nog steeds gerund door de oprichters. In 2020 viert a&o haar 20e verjaardag.

Meer informatie over het ‘Emergency Beds’ project is ook beschikbaar op:

https://www.aohostels.com/en/emergency-beds/

In het kort

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.