Corona-travel-update 48: TUI en Droomparken werken samen

Magnifique Bad Hulckesteijn. Foto: Droomparken

Hier onder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden.

Reis via je smaakpapillen naar Midden-Amerika en de Dominicaanse Republiek

In deze moeilijke periode waarin iedereen dringend wordt geadviseerd om thuis te blijven, wil het verkeersbureau van Midden-Amerika en de Dominicaanse Republiek liefhebbers van lekker eten toch een beetje de vakantiesfeer van Panama, Guatemala, Belize, Costa Rica, El Salvador, Nicaragua, Honduras en de Dominicaanse Republiek thuis op je bord serveren.

CATA heeft acht recepten geselecteerd die heel makkelijk in je eigen keuken te bereiden zijn en waarmee je de smaak te pakken krijgt van deze regio. Cassave, zwarte en rode bonen, pinda’s, rijst, chili, avocado, cacao, ananas of kokos zijn typische basis ingrediënten van Midden-Amerika en de Dominicaanse keuken.

Specialiteiten zijn onder meer Chimole uit Belize; sancocho uit Panama; pupusas uit El Salvador; gebakken vis met bakbananen en augurken uit Honduras; enchiladas uit Guatemala; picadillo de papa uit Costa Rica; Nicaraguaanse baho of La Bandera uit Dominicaanse Republiek, alle eenvoudige recepten die makkelijk thuis gemaakt kunnen worden. Meer info: https://www.visitcentroamerica.com/

Chimole – Belize

De gastronomie van Belize is een explosie van smaken vanwege de invloed van de vele nationaliteiten die je er vindt. Chimole is een soort stoofpot, vergelijkbaar met een soep, van Maya-oorsprong en erg populair in dit land. Het is gemaakt met een mengsel van kruiden waaronder “Black Recado”, wat het gerecht een  rokerige smaak geeft.

Bereiding: Gooi de zaadlijsten en zaadjes van 10 rode paprika’s weg en rooster ze tot ze lichtzwart beginnen te blakeren, en laat ze dan rusten in een kom met water. Maal in een kruidenmolen wat kruidnagel, een paar pimentkorrels ((all spice), 1 eetlepel annatto zaden en een halve theelepel komijn. Meng in een blender 5 teentjes knoflook, 1 theelepel oregano, 1 eetlepel witte wijnazijn, een halve eetlepel peper, een snufje zout, de ingrediënten van een kruidenmolen en de geroosterde paprika’s. Meng alle ingrediënten tot een zwarte pasta / soep en serveer naar smaak met hardgekookte eieren.    

Enchiladas – Guatemala

Vergeleken met de klassieke enchilada uit Mexico vallen de deze Guatemalteekse op door de harmonieuze smaak die ontstaat door de combinatie van sla, bieten, uien, tomatensaus, verse peterselie, eieren en kaas. Het geheim zit hem in het correct ordenen van alle ingrediënten op de maïstortilla.
Bereiding: Begin met een slablad, waarop een groentenmengsel naar keuze geplaatst moet worden, ui en bieten mogen in ieder geval niet ontbreken. Vleesliefhebbers kunnen kleine stukjes gesneden rundvlees of kip toe te voegen en (naar smaak) een beetje tomatensaus. Leg bovenop de enchilada een in plakjes gesneden hardgekookt ei, wat harde kaas en gehakte koriander.

Pupusas – El Salvador

De ultieme streetfood uit El Salvador zijn pupusas – deze gevulde tortilla’s zijn makkelijk te bereiden en erg lekker.
Bereiding: Je hebt maïsmeel nodig, meng in een kom 150 g bloem en 75 g water mengen. Kneed het deeg en snij of maak er ronde vormen uit. Deze vullen we met een beetje kaas, bonenpasta en varkensvlees (Chicharrón). Sluit nu de gevulde deegrondjes, zet een koekenpan op het gas, vet licht in en kook elke tortilla tot het deeg aan beide kanten goed gaar is.

Gebakken vis met plakjes bakbanaan en augurken – Honduras

Het is een van de meest traditionele en meest gekookte gerechten van het land, zeer gewaardeerd om zijn sappigheid en scherpe textuur. Vooral populair in het noorden, te danken aan de overvloed van vis in het gebied en wordt meestal geserveerd met plakjes banaan, augurk, chismol specerijen en kool.

Bereiding: breng de vis (in Honduras gebruiken ze vaak mojarra, tilapia is een goed alternatief) op smaak met zout, tijm, oregano, peper naar smaak en kippenbouillon. Doe de bloem in een diepe kom en wentel de vis er in. Bak het in een pan met de hete olie aan beide kanten bruin. Snij plakjes banaan (bij voorkeur  bakbanaan) in plakjes van een halve centimeter dik en bak ze 3 minuten aan elke kant tot ze goudbruin en knapperig zijn. Leg ze op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.

De augurk kan met veel groenten gemixt worden, maar een van de meest karakteristieke is die met rode ui en kool. Giet 1 kopje water, een beetje suiker, 2 lepels witte azijn en 2 laurierblaadjes in een diepe pan. Breng aan de kook, voeg dan 2 rode uien en in reepjes gesneden kool toe (desgewenst ook chili of een pepertje) en haal de pan van het vuur, plaats hem in een andere met water en ijs zodat de ingrediënten snel afkoelen. De augurkenmix kan in de koelkast worden bewaard en blijft tot drie maanden gekoeld bewaard.

Baho – Nicaragua

Baho (vaho) is een mix van vlees, bakbanaan en cassave. Dit recept kost wel enige tijd om te maken maar vleesliefhebbers zullen hier van smikkelen.

Bereiding: Marineer 1 kg gehakt met 1 gesnipperde ui, zout, 2/3 teentjes knoflook en 1 kopje sinaasappelsap; Laat het 24 uur rusten. Snij een andere ui in partjes, 1 kg cassave en 3 bananen in dunne plakjes. Leg op de bodem en de zijkant van een (braad)pan bananenbladeren, zodat een deel van de bladeren langs de randen omhoog steekt.

Plaats de cassave en bananenplakjes om en om op de bladeren. Plaats in het midden het vlees, ongeveer 500 g in blokjes gesneden tomaten, een halve rode paprika en de andere helft groene paprika en uien. Sluit de bladeren, voeg 1 1/2 kopje water toe en kook ongeveer 2 uur op middelhoog vuur; zet dan het vuur lager en kook nog eens 2 uur. Als het water verdampt, voeg dan meer toe. Snijd in plakjes en serveer op een bananenblad. Vergeet als finishing touch niet de ‘cortido’salade, gemaakt van kool en tomatensalade op smaak gebracht met azijn en citroen- of limoensap.

Picadillo de Papa – Costa Rica

De aardappel is een wezenlijk ingrediënt van het basisdieet van veel landen in Latijns-Amerika. In Costa Rica zijn er verschillende recepten om Picadillo de Papa (aardappelen met gehakt) te maken en die zijn heel gemakkelijk te bereiden.

Bereiding: Verhit de olijfolie in een dikke pan, voeg 300 gram rundergehakt toe, 4 plakjes spek, half gehakte ui, 150 gram gehakte paprika, 2 teentjes knoflook, 1 1/2 theelepel zout en gehakte koriander toe. Kook, af en toe roerend, tot het vlees niet meer roze is. Voeg 1 kg in blokjes gesneden aardappelen toe samen met een glas water en oregano. Dek af en laat sudderen tot de aardappelen zacht zijn (ongeveer 15 minuten). Voeg nog wat koriander toe en laat het nog een paar minuten staan. Het wordt aanbevolen om het warm te serveren met tortilla’s.

Sancocho – Panama

Sancocho is een typische Panamese maaltijdsoep/bouillon waarin de hoofdrolspelers kip en aardappelen zijn.
Bereiding: Doe 1,5 kg kip in een pan en dek af met water: kook gedurende 5 minuten op hoog vuur. Zet het vuur lager en voeg 1 kg in blokjes gesneden aardappelen toe, ongeveer 400 gram cassave en laat 45 minuten sudderen. Voeg vervolgens een fijngesneden ui, een in blokjes gesneden groene paprika, koriander, een paar teentjes knoflook, een snufje zout en een snufje oregano toe. Kook opnieuw 15 minuten. Haal van het vuur, dek af en laat 10 minuten staan ​​alvorens te serveren met witte rijst.

La bandera Dominicana- Dominicaanse Republiek

Bandera betekent letterlijk vlag en is voor inwoners van de Dominicaanse Republiek een populair lunchgerecht. Dit gerecht weerspiegelt de driekleurige vlag van de Dominicaanse Republiek (wit, rood en blauw) die op tafel wordt gebracht. Wit wordt vertegenwoordigd door rijst, rood door bonen en, met enige poëtische verbeeldingskracht, vertegenwoordigt vlees (kip of gestoofd rundvlees) blauw.

Bereiding: Kruid het vlees met (ranch)kruidenmix, soep, olijven en een beetje sap, een scheutje azijn, knoflook, peper, zout, oregano, voeg de ui, paprika toe en laat een uur marineren.

Verhit in een pan de olie en voeg de suiker toe, blijf het ronddraaien tot het oplost, voeg het vlees toe en bak tot het vlees goudbruin is, voeg het sap van de marinade toe aan het vlees en een beetje water om te voorkomen dat het verbrandt. Voeg de overige ingrediënten toe (tomaat, ui en Spaanse peper). Voeg meer of minder water toe zodat er een gladde saus ontstaat. Bonen: Verwarm 4 eetlepels olie.

Voeg het varkensvlees toe en bak even mee. Voeg de oregano, ui, chili, gebakken tomaat, selderij, knoflook en kruiden toe. Roer en voeg twee eetlepels water toe. Als het water bijna is verdampt, voeg dan de blokje vleesbouillon toe. Voeg vervolgens de bonen en drie kopjes water toe. Roer regelmatig tot een romige consistentie is bereikt. Voeg tot slot zout en peper naar smaak toe. Rijst: naar wens koken.

Amsterdam City Swim 2020 gaat niet door

Vanwege het coronavirus zal de Amsterdam City Swim dit jaar niet doorgaan. Op zondag 6 september 2020 zou de zwemtocht door de Amsterdamse grachten plaatsvinden. Bestuursvoorzitter Nathalie Michielsens-Grasso: ‘Het is een heftige beslissing die ontzettend veel pijn doet. Toch willen we de handen ineenslaan om dit jaar geld op te halen voor ALS. Daarom komen we binnenkort met een coronaproof alternatief.’

De organisatie wilde de Amsterdam City Swim niet zomaar afzeggen, vertelt Michielsens-Grasso. ‘Via onze website hebben al meer dan 400 zwemmers zich ingeschreven. Zij hebben samen bijna 40.000 euro opgehaald en daar zijn we ongelooflijk trots op. Voor al deze zwemmers is het heel jammer dat de swim dit jaar niet doorgaat, maar het is bovenal heel triest voor alle mensen die aan ALS lijden. Want voor hen zwemmen we ieder jaar. Maar bij dit evenement kunnen we niet voldoen aan het houden van de anderhalve meter afstand en daarom stellen wij de veiligheid van onze deelnemers voorop.’

Alternatief online plan

Juist in deze tijd wil de organisatie van de Amsterdam City Swim de ALS-patiënten niet in de kou laten staan. Conny van der Meijden is één van hen. ‘Ik probeer corona te overleven, maar wil ook ALS overleven’, vertelt zij. ‘Voor haar en al die anderen willen we ook in deze tijd geld blijven ophalen’, reageert Michielsens-Grasso.

‘Daarom werken we, samen met Stichting ALS en Patiëntenvereniging APC, hard aan een alternatief online plan. Hopelijk met duizenden mensen tegelijk. Niet bij elkaar, maar wel verbonden in onze strijd tegen ALS. Zo willen we straks toch iets moois neerzetten en ook dit jaar zoveel mogelijk donatiegelden ophalen. Binnenkort brengen we meer naar buiten over de precieze vorm daarvan.’

Over Amsterdam City Swim

14 vrienden begonnen in 2011 een inzamelingsactie voor ALS, de dodelijke zenuw-spierziekte waar hun vriend Weert-Jan Weerts aan leed. Na die eerste keer besloten ze de actie uit te bouwen. Inmiddels is de Amsterdam City Swim een jaarlijks terugkerend evenement waaraan de afgelopen jaren bijna 20.000 deelnemers deel hebben genomen. De stichting wil zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar ALS.

TUI-klanten met voucher kunnen bij Droomparken veilig en verantwoord vakantie vieren in eigen land

TUI-klanten die een voucher hebben ontvangen vanwege een geannuleerde vakantie in het buitenland, kunnen deze nu ook gebruiken voor een vakantie in eigen land bij Droomparken. Reisorganisatie TUI en Droomparken zijn daartoe een samenwerkingsovereenkomst aangegaan. TUI gaat vakantiewoningen van Droomparken aanbieden variërend van luxe villa’s tot hippe Tiny Houses.

Omdat reizen naar het buitenland voor klanten van TUI dit jaar nog onzeker is, kunnen klanten die dat willen, de TUI-vouchers gebruiken om toch op vakantie te gaan op een veilige en verantwoorde wijze. De vijftien vakantieparken van Droomparken liggen op prachtige locaties verspreid over Nederland en voldoen aan alle richtlijnen die de overheid stelt in het kader van de COVID-19-crisis.

Garanties

Reizen naar het buitenland is op dit moment nog onzeker en klanten hebben toch de behoefte hun zomervakantie vast te leggen, met een voorkeur voor een omgeving dicht bij huis. Ook willen zij zekerheid over toepassing van de vereiste veiligheidsmaatregelen, Droomparken kan die garanderen.

Na veel annuleringen aan het begin van de Covid-19 crisis, ziet Droomparken nu dat er weer geboekt wordt voor de zomer en het najaar. Een vakantie in eigen land als veilig en vertrouwd alternatief voor het onzekere buitenland. Tot op dit moment bood TUI accommodaties aan op een aantal veelal kleinschalige parken. Door de samenwerking met Droomparken wordt dit aanbod enorm verrijkt.

Aanbod aanvullen

Andries Bruil, namens de directie van Droomparken: ‘We willen de TUI-klanten die helaas niet naar het buitenland met vakantie kunnen, een alternatief bieden om op een veilige en plezierige wijze vakantie te vieren in eigen land op een van onze mooie parken’. Arjan Kers, General Manager TUI Nederland: ‘Ik ben blij dat we het vakantieaanbod voor onze klanten deze zomer kunnen aanvullen met de prachtige Droomparken. Door onze samenwerking kunnen eventueel verstrekte vouchers ook voor een TUI-vakantie in een van de Droomparken gebruikt worden’.

Wat biedt Droomparken de TUI-klanten?

Gasten hebben bij Droomparken de keuze uit een breed aanbod van diverse typen vakantiewoningen in het luxere segment en bijzondere verblijven zoals de Tiny Houses.

  • Gasten kunnen in hun eigen vakantiewoning, met tuin en terras, met het gezin genieten van een andere omgeving en het gevoel er even uit te zijn.
  • Maaltijden kunnen eenvoudig via de website of DroomparkenApp worden besteld en worden bezorgd bij de vakantiewoningen met inachtneming van de 1,5 m richtlijn. Ook dagelijkse boodschappen kunnen op deze wijze worden besteld en afgeleverd.
  • Via de digitale kanalen in de woningen kunnen kinderen meedoen aan verschillende activiteiten. Voor kinderen is er bovendien een speciaal verrassingspakket om zich mee te vermaken in en om de woning.
  • De zwembaden en faciliteiten als wellness, mogen nog niet worden opengesteld; als alternatief kunnen gasten wandelingen of fietstochten in de omgeving maken.
  • De schoonmaak van de vakantiewoningen is uitgebreid ten opzichte van de standaard schoonmaak. Alle plekken waar mensen met hun handen aankomen worden extra zorgvuldig schoongemaakt met desinfecterende middelen om besmetting te voorkomen.

In het kort

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.