Corona-travel-update 53: En het balletje rolt… reisbureaus weer open

Corona-travel-update 53: En het balletje rolt... reisbureaus weer open 8
Een TUI-reisbureau met een plexiglas scherm. Foto: TUI

Hier onder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden.

TUI Reisbureaus vanaf vandaag weer gefaseerd open

Na zeven weken sluiting, openen op woensdag 6 mei 2020 een aantal TUI reisbureaus weer de deuren en zijn klanten op afspraak van harte welkom. In eerste instantie gaan tien reisbureaus open, uiteraard conform de geldende veiligheids- en hygiënemaatregelen, zodat er op een veilige manier gewerkt kan worden.

Nico van der Veer, Directeur Reisbureaus en Mobiele Reisagenten TUI Nederland: “Op dinsdag 17 maart jl. hebben we uit bescherming van onze klanten en medewerkers de deuren van onze 140 reisbureaus gesloten. De dienstverlening is sindsdien wel gewoon doorgegaan via email en telefoon. Maar we merken dat er behoefte is aan persoonlijk contact en face-to-face gesprekken. Daarnaast zien we dat mensen meer gewend zijn aan en vertrouwd raken met de maatregelen. Reden voor ons om vanaf vandaag onze reisbureaus gefaseerd te gaan openen”.

Maatregelen en materialen

De reisbureaus zijn voorzien van alle materialen die nodig zijn om aan de RIVM-richtlijnen te voldoen, zoals een plexiglas scherm, een paal met handgel en stoelhoezen die makkelijk zijn schoon te maken. De oppervlakte van de reisbureaus biedt bovendien de gelegenheid om 1,5 meter afstand te kunnen houden. Daarnaast is er een door RIVM goedgekeurd protocol opgesteld met gedragsregels voor zowel klant als medewerker. Er wordt gewerkt met twee medewerkers in het reisbureau en er worden maximaal twee personen tegelijkertijd ontvangen. De richtlijnen zijn buiten en in het reisbureau duidelijk zichtbaar voor de klant.

Op afspraak

Klanten kunnen via een speciaal ontwikkeld afsprakensysteem een afspraak maken met een reisbureau of een specifieke reisadviseur. Deze afspraak kan vervolgens plaatsvinden via beeldbellen of met een bezoek aan het reisbureau. Bij een bezoek aan het reisbureau worden afspraken ruim gepland zodat klantbezoeken elkaar niet overlappen en er tijd is voor schoonmaak tussen de afspraken door.

De tien reisbureaus die als eerste open gaan zijn:

– Almere
– Nieuwerkerk aan den IJssel
– Oss
– Leeuwarden
– Haarlem Houtplein
– Eindhoven Woensel
– TUI Effting Eindhoven
– Leidschendam
– Den Haag Frederik Hendriklaan
– Zutphen

De openingstijden zijn vooralsnog van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Na een korte testfase zal bekeken worden welke reisbureaus nog meer open kunnen. Dit zal uiteraard ook afhangen van de besluiten van de overheid voor de periode na 20 mei.

Vliegen na corona: 45% voelt zich weer veilig als we mondkapjes dragen 

Als we straks weer mogen vliegen, voelt maar liefst 45% van de ondervraagden zich pas veilig in een vliegtuig wanneer álle passagiers aan boord verplicht mondkapjes dragen. Dat blijkt uit onderzoek van Vliegtickets.nl onder ruim 6300 mensen.  

Als het aan de ondervraagden ligt, verandert er behoorlijk wat in de luchtvaart. Bijna een derde van de mensen (31%) wil dat ook grond- en cabinepersoneel standaard mondkapjes draagt in zowel het vliegtuig als op de grond. 42% van hen wil dat er rijen en stoelen worden vrijgelaten om afstand te kunnen houden en 39% van de ondervraagden voelt iets voor desinfecterende gel bij alle stoelen. Iets meer dan een kwart van de mensen (26%) denkt dat al dit soort maatregelen helemaal geen zin hebben.  

Gemis van vrienden

Uit het onderzoek blijkt dat het gemis van vrienden en familieleden als het vervelendste wordt ervaren tijdens de coronacrisis. Daarop volgt het niet kunnen reizen.   

De top 5 in volgorde van belang van dingen die straks hopelijk weer normaal zijn als deze crisis voorbij is:  

 1. Weer op bezoek kunnen bij vrienden en familieleden 
 2. Weer kunnen reizen 
 3. Weer naar horecagelegenheden kunnen
 4. Weer naar werk kunnen gaan  
 5. Naar grote evenementen zoals festivals kunnen 

Droombestemmingen  

Ook de ultieme droombestemming van reizigers werd onderzocht. “Opvallend is dat Spanje en de Verenigde Staten nog altijd ontzettend hoog scoren als ultieme bestemming, ondanks dat die landen heel hard getroffen zijn door de coronacrisis”, aldus Sander van Veen, Marketing Manager van Vliegtickets.nl. “Blijkbaar heeft de impact van corona op een land gelukkig nog geen invloed op het imago van een land als droombestemming.”  

De top 5 droombestemmingen  

 1. Verenigde Staten  
 2. Indonesië  
 3. Spanje 
 4. Thailand 
 5. Griekenland

Onderzoek: 63% zegt zomerse vakantie naar het buitenland af

Ruim zes op de tien Nederlanders die deze zomer reisplannen naar het buitenland hadden, blijft vanwege het coronavirus nu thuis, of gaat vakantie vieren in eigen land. De provincies Zeeland, Limburg en Gelderland staan bovenaan de wensenlijsten van vakantiegangers.

Dit blijkt uit een enquête van BungalowparkOverzicht.nl, waarbij ongeveer 1.200 Nederlandse vakantiegangers naar hun vakantieplannen voor dit jaar werd gevraagd. 

Buitenlandse vakantieplannen geannuleerd

Maar liefst 44% van de ondervraagden past de vakantiebestemming aan van het buitenland naar eigen land, terwijl 19% dit jaar zelfs helemaal een streep zet door de plannen. Bijna 22% van de vakantiegangers twijfelt nog wat te doen en 15% is nog steeds van plan om de zomervakantie in het buitenland door te brengen.

Zeeland bovenaan de bucketlist, Flevoland bungelt onderaan

Op de vraag waar men in Nederland graag vakantie zou vieren, noemt één op de zes ondervraagden Zeeland als gewenste bestemming. Ook Limburg en Gelderland prijken met respectievelijk 15,5% en 11,1% hoog op de vakantiewensenlijsten. Minder populair blijken de provincies Utrecht (2,7%) en Flevoland (2,3%), die slechts door een klein gedeelte van de respondenten genoemd worden als gewenste vakantiebestemming in eigen land.

Een overzicht van alle provincies kan gevonden worden op: https://www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/bucketlist-welke-provincie-nederlandse-reiziger-graag-bezoeken

Voorkeuren van vakantieliefhebbers verschillen sterk per regio

De meest gewilde bestemmingen verschillen sterk per regio. Zo willen inwoners van het midden en zuiden van het land graag een keer naar Zeeland of Limburg op vakantie. Mensen uit het westen van het land zouden graag Drenthe bezoeken, terwijl noorderlingen het liefst een keer naar Limburg afreizen.

Verder valt op dat Groningen, Flevoland en Utrecht in geen enkele Nederlandse regio bij de eerste vijf genoemde provincies terug te vinden zijn.

Mannen willen naar Limburg, vrouwen naar Zeeland

Ook tussen mannen en vrouwen blijken er verschillende vakantievoorkeuren te zijn, blijkt uit het onderzoek. Zo willen Nederlandse mannen het liefst Limburg ontdekken terwijl bij de vrouwen juist Zeeland bovenaan de bucketlist staat. 

Ook zijn er duidelijke verschillen qua leeftijdsgroepen. Nederlanders die tussen de 20 en 40 jaar oud zijn, willen het liefst Limburg leren kennen, terwijl dat bij Nederlanders tussen de 40 en 60 jaar oud juist geldt voor Zeeland. Nederlandse 60-plussers willen graag nog een keer naar Gelderland.

Qatar Airways kondigt aan het netwerk gefaseerd weer op te bouwen tot een eerste 52* bestemmingen tegen eind mei 

Qatar Airways kondigt aan dat het zijn netwerk met een gefaseerde aanpak opnieuw begint op te bouwen, overeenkomstig de evolutie in de vraag van passagiers en de wereldwijd verwachte versoepeling van inreisbeperkingen. De luchtvaartmaatschappij heeft tijdens de huidige crisis lijnvluchten aangehouden naar ten minste 30 bestemmingen op alle continenten en waar mogelijk, waaronder Amsterdam en Brussel.

De airline heeft in totaal meer dan 1 miljoen mensen thuis helpen brengen. Zodoende kan Qatar Airways vanuit een unieke positie de wereldwijde passagiersstromen en boekingstrends op de voet volgen en kan de maatschappij met vertrouwen de geleidelijke herinvoering van extra bestemmingen en vluchten in haar netwerk gaan plannen. 

Qatar Airways Group Chief Executive, Zijn Excellentie de heer Akbar Al Baker, zei: “Gedurende de hele crisis vormden onze passagiers het middelpunt van onze aandacht. Onze luchtvaartmaatschappij heeft hygiënische maatregelen en een commercieel beleid ingevoerd die toonaangevend zijn in de sector, waardoor onze klanten met vertrouwen kunnen boeken en reizen. We hebben een flexibel en wendbaar netwerk in stand gehouden om meer dan 1 miljoen mensen naar huis te helpen brengen via onze hypermoderne hub in Doha, en om meer dan 100.000 ton essentiële geneesmiddelen en hulpgoederen te vervoeren naar de plaatsen in de wereld waar ze nodig zijn.”

Voorspellingen korte termijn

Hoewel de situatie enorm veranderlijk is, heeft Qatar Airways een aantal uitgangspunten opgesteld vanuit zijn unieke perspectief, doordat het de afgelopen maanden als een van de weinige luchtvaartmaatschappijen wereldwijd actief is gebleven. Aangezien inreisbeperkingen voortdurend evolueren, is het een uitdaging om nauwkeurig te voorspellen hoe de toekomst voor reizen eruitziet. Het is de verwachting dat het reizen op korte afstand het eerst weer zal opleven, maar ook de handel tussen de grote wereldsteden zal geleidelijk aantrekken en na maanden van lockdown zal bezoek aan familie en vrienden toenemen.

Bestemmingen

Qatar Airways maakt optimaal gebruik van zijn veelzijdige en efficiënte vloot met vliegtuigen van diverse grootte en tracht de verwachte vraag op elke geplande route zo goed mogelijk in te vullen. Het doel is om tegen eind juni 80 bestemmingen in het schema op te nemen, waarvan 23 in Europa, vier in Noord- en Zuid-Amerika, 20 in het Midden-Oosten/Afrika en 33 in Azië en de Stille Oceaan. Tal van steden worden aangevlogen met een sterk vluchtschema van dagelijkse of meerdere frequenties.

De geleidelijke uitbreiding is in eerste instantie gericht op het versterken van de verbindingen tussen de hub van de luchtvaartmaatschappij in Doha en de wereldwijde hubs van haar partnerluchtvaartmaatschappijen over de hele wereld, zoals Londen, Chicago, Dallas en Hong Kong, en op het heropenen van tal van belangrijke zakelijke en toeristische bestemmingen zoals Madrid en Mumbai.

Momenteel voert Qatar Airways nog steeds vluchten uit naar meer dan 30 bestemmingen over de hele wereld. Eind mei wil de luchtvaartmaatschappij haar netwerk uitbreiden tot meer dan 50 bestemmingen* en vluchten naar bestemmingen als Manila, Amman en Nairobi hervatten. Nog meer bestemmingen volgen tegen eind juni.
Voor de laatste informatie over bestemmingen,
kunt u de COVID-19 update van Qatar Airways online raadplegen.

Vier het 75th Anniversary Canadian Tulip Festival online mee

Terwijl een groot deel van de wereld in lockdown zit, trekt Moedertje Natuur haar eigen plan. Zij trekt zich niets aan van social distancing en #stayhome. De lente heeft zich volop aangediend, de bomen worden groener en groener en de bloemen bloeien volop. Zo ook in Ottawa waar van 08-18 mei 2020 het jaarlijkse kleurrijke ‘Canadian Tulip Festival’ zal plaatsvinden.

Ondanks de beperkingen wegens Covid-19 gaan de festiviteiten gewoon door, maar dan in aangepaste vorm. De organisatie heeft een vol en afwisselend virtueel programma opgezet dat iedereen over de hele wereld online kan volgen.

Even wat achtergrondinformatie…

Het Canadian Tulip Festival is met meer dan een miljoen tulpen en jaarlijks meer dan 650.000 bezoekers het grootste tulpenfestival ter wereld. In 1953 is het festival gestart om jaarlijks het historische Koninklijke geschenk van tulpenbollen door de Nederlandse Koninklijke Familie aan de Canadezen te vieren als symbool van internationale vriendschap.

Het festival doet daarbij ook eer aan de gedenkwaardige rol van de Canadese troepen bij de bevrijding van Nederland en Europa én herdenkt de geboorte van onze Prinses Margriet in Ottawa tijdens de Tweede Wereldoorlog – de enige koninklijke persoon die ooit in Canada is geboren.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Canadezen meegeholpen hebben om Nederland te bevrijden. Dit geeft het festival een extra glans!

Als niet offline dan maar online

Ook in Canada is #stayhome een feit. Dit betekent dat het zoals het was dit jaar niet zal zijn. De organisatie heeft een virtuele planning gemaakt voor iedere dag – van concerten en walk-throughs door de tulpenvelden tot verschillende familie-activiteiten en meer. Ook zullen er boeketten tulpen worden gebracht naar locale zieken- en verzorgingshuizen om de zorgverleners een hart onder de riem te steken.

Ook wij kunnen vanaf hier meegenieten van de Canadese tulpen. Op de website van het festival staat de uitgebreide programmering. Highlights zijn:

 • Het nieuwe TulipTV kanaal op YouTube waar verschillende videos, tours, optredens, etcetera gepost zullen worden.
 • Alle dagen van het festival een muzikaal concert door Julian Armour
 • Leuke activiteiten voor de kids zoals kleurplaten, puzzels etc. De leukste tekeningen van tulpen zullen op de website geplaatst worden
 • Maandag 18 mei om 11.00 uur Canadese tijd (17.00 uur Nederlandse tijd) is er een online parade van foto’s die de sfeer van de jaren ’40 belichamen en die door iedereen aangeleverd kunnen worden. Reproduceer één van de meest iconische foto’s uit die tijd en maak daarbij kans om een VIP verblijf te winnen in Ottawa tijdens de 2021 Canadian Tulip Festival! Meer informatie vind je hier.

Ottawa Tourism zal het virtuele festival promoten via haar social media (TwitterFacebook en Instagram) – #tuliptogether

In het kort – nieuwsoverzicht

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.