Corona-travel-update 60: Vakantie in eigen tuin

Corona-travel-update 60: Vakantie in eigen tuin 9
De Kapitent kan zomaar in je tuin staan deze zomer. Foto: PR

Hier onder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden.

Vier vakantie in je achtertuin met een kant-en-klaar opgezette tent

Op vakantie in je achtertuin, compleet met animatieteam voor de kinderen. Door de coronacrisis gaan de zomervakanties naar het buitenland hoogstwaarschijnlijk niet door.  Deze zomer zullen veel gezinnen hun vakantie thuis gaan doorbrengen. Hoe creeer je het fijne vakantiegevoel?  Twee bedrijven TeamAnimation  en Kapitent, ondernemers met een jong gezin waren aan het brainstormen en bedachten het volgende alternatief. Thuiskamperen waarbij je op vakantie gaat in je eigen achtertuin inclusief compleet ingerichte tent én een animatieprogramma voor de kinderen. 

Ingerichte tent, wijntje en minidisco

Richard Otten, eigenaar TeamAnimation: “​Normaal gesproken werken we met onze animatieteams veel in Frankrijk en Italië, maar helaas wordt dat dit jaar echt lastig. Gelukkig mogen de campings in Nederland weer open, waardoor we onze Nederlandse klanten kunnen bedienen. Maar voor iedereen die zijn vakantieplannen nu moet omgooien, leek het ons leuk om een ludiek aanbod te maken. Een vakantie waar je lang over napraat. Je boekt bij je tent een compleet animatieteam dat de kinderen en buurkinderen vermaakt met een minidisco of schattenjacht en het lijkt nét op een echte kampeervakantie.”

Speciale website

Via thuiskamperen.nl kun je verschillende pakketten boeken, met een keuze voor jouw favoriete ingerichte tent of chalet. De tent wordt voor je opgezet en ingericht met strandstoelen, een vloerkleed, looplantaarn en comfortabele bedden. Vanaf 65 euro heb je een week lang een tweepersoonstent op je gazon staan. Wie meer wil dan alleen een tent, boekt er met gemak een compleet animatieteam bij, dat de kinderen een paar uur komt vermaken. “We werken ook nog aan een luxe pakket met daarin een leuk boek, fles wijn en een borrelplank die we gaan toevoegen” aldus Otten. Voor de ouders is het per slot van rekening ook vakantie. 

We maken er een thuisvakantie van

Maria en Michiel Jongenelis van Kapitent hadden geen zin om te wachten tot volgend jaar. Hun bedrijf levert tenten voor onder meer festivalcampings en introductiekampen. Elk jaar trekt een werkploeg van een man of dertien langs festivals als Rock Werchter en Paaspop om volledig ingerichte tenten op te zetten. ​Omdat het beeld van zoveel ongebruikte tenten in een loods de twee niet echt vrolijk stemde, bedachten ze samen met TeamAnimation het plan om mensen thuis te laten kamperen.

“Om ons heen hoorden we dat veel mensen niet meer wisten wat ze met hun zomervakantie aan moesten. Wij hadden al die ongebruikte tenten en bedachten daarom de vakantie in de achtertuin. De prijzen zijn laag, want we gunnen iedereen zo’n unieke vakantie in eigen tuin. En alles wat bij ons nog wordt geboekt deze zomer, is mooi meegenomen”, aldus Maria Jongenelis van Kapitent. 

De verschillende tenten kunnen geboekt worden via ​thuiskamperen.nl​ waarbij de tent wordt geleverd door Kapitent en de overige pakketten vanuit TeamAnimation zullen worden opgepakt.

Social distancing in het Rwandese dierenrijk

Het jaar 2020 zou het jaar van Rwanda worden. In Forbes en de Amerikaanse Vogue werd het land van de duizend heuvels bestempeld als bestemming waar je in 2020 zeker heen moet. Helaas bepaalt COVID-19 momenteel ons leven en beperkt ons allemaal ernstig. Niet alleen hier in Nederland, het treft de hele wereld en zo ook Rwanda.

Om verspreiding van het virus tegen te gaan, heeft Rwanda op 20 maart jl. alle aankomende vluchten verboden. Er werden beperkingen in heel het land doorgevoerd en de nationale parken werden gesloten. Er worden veel tests gedaan en degenen die ziek zijn worden opgenomen op de isoleerafdeling van ziekenhuizen. Op deze manier weet Rwanda het virus succesvol te isoleren met (per 13 mei) slechts 286 bevestigde besmettingen en tot dusver zonder overlijdensgevallen.

Bescherming voor dieren

Rwanda beschermt niet alleen de inwoners, maar ook alle primaten, zoals chimpansees en de reeds bedreigde berggorilla’s worden beschermd. Wetenschappelijke studies tonen aan dat berggorilla’s erg vatbaar zijn voor infecties door menselijke ziektekiemen. Besmetting met COVID-19 kan fatale gevolgen hebben voor de gorilla’s.

De regering van Rwanda besloot snel tot een tijdelijk stop van alle onderzoeks- en toeristische activiteiten in de nationale parken. Het aantal rangers dat in het park patrouilleert om de dieren te beschermen is verkleind en met grotere afstand tot de dieren.

Het personeel is getest en geïsoleerd van hun familie om het risico op infectie zo klein mogelijk te houden. Mocht het in een noodsituatie noodzakelijk zijn dat de ranger een dier moet benaderen dan is het dragen van gezichtsmaskers verplicht.

Natuurbehoud

Het Akagera National Park wordt sinds begin 2010 beheerd door African Parks, de non-profit organisatie gericht op natuurbehoud. African Parks heeft volledige verantwoordelijkheid voor het herstel en beheer op lange termijn van parken in samenwerking met de Rwanda Development Board en lokale gemeenschappen. Haar missie is om ervoor te zorgen dat het park op lange termijn ecologisch, sociaal en financieel duurzaam is.

Het park is erg bijzonder, want ondanks de kleine omvang heeft het een rijke variëteit aan diersoorten, waaronder de Big Five. Dankzij het goede werk van African Parks is het aantal dieren bijna verdrievoudigd van 5.000 stuks in 2010 naar 13.500 vorig jaar.

ANVR reageert kritisch op Europese Commissie

Reisbrancheorganisatie ANVR reageert kritisch op de aanbevelingen van de Europese Commissie. Deze reisbrancheorganisatie, waarbij zo’n 1000 reisbureaus en 300 reisorganisaties zijn aangesloten, is wel positief over het feit dat de EU achter de uitgifte van een voucher staat. De ANVR juicht het toe dat de Europese Commissie ook een effectieve bescherming wil voor de consument als deze een, tot op heden ongedekte, luchtvaartvoucher ontvangt. De ANVR vindt het jammer dat de door haar uitgegeven Reisvoucher slechts als optie wordt genoemd.

​De ANVR pleit er al langer voor dat ook voor airlines een garantiefonds in het leven wordt geroepen, waarbij -net als bij geboekte pakketreizen- de consument wordt beschermd tegen -in dit geval- faillissement van een luchtvaartmaatschappij. De ANVR is blij dat de EC de Reisvoucher als uitgangspunt heeft genomen richting andere lidstaten, maar vindt het jammer dat niet gekozen is om deze te verplichten. 

Gedekte reisvoucher

Frank Oostdam, voorzitter ANVR: “Wij vinden het als zeer zwaar getroffen sector jammer te horen dat de Europese Commissie de Reisvoucher niet verplicht stelt, maar als optie geeft. De reiziger heeft bij annulering natuurlijk recht op zijn reeds betaalde reissom, maar de branche doet dat door het uitgeven van een gedekte Reisvoucher. ANVR-reisondernemingen geven, bij de honderdduizenden annuleringen waarmee zij tijdens de coronacrisis te maken hebben, een door SGR-gedekte Reisvoucher uit, waarmee de consument op een later tijdstip alsnog een vakantie kan boeken. Alleen zo kunnen wij én de consument de bedienen én de reissector proberen overeind te houden, waar nu zo’n 20.000 banen op de tocht staan.”

,,Het is een goede zaak dat de EC erkent dat het van groot belang is dat nationale overheden  het toerisme helpen en oproept om met steunmaatregelen, garanties, leningen en belastingvoordelen de getroffen reisondernemingen te helpen deze crisis door te komen.”

Pairi Daiza heropent op 18 mei haar deuren

Deze woensdag heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist om de heropening van dierentuinen – onder voorwaarden – mogelijk te maken vanaf 18 mei. België volgt hiermee het voorbeeld van andere Europese landen. Een dag ontspannen en bijleren in Pairi Daiza wordt dus opnieuw mogelijk, zij het voor een beperkt aantal bezoekers.

Bij het uitsturen van dit persbericht is Pairi Daiza nog in blijde verwachting van alle precisies in het ministerieel besluit dat deel uitmaakt van het exitplan. Net als alle andere dierenparken die vanaf 18 mei hun deuren mogen openen is Pairi Daiza een bijzonder groot park, waar personeel gespecialiseerd is in het ontvangen van bezoekers met respect voor alle geldende maatregelen. Het voltallige personeel waakt er over dat elke Corona- norm streng nageleefd wordt.

Beperkt aantal bezoekers

Om zich te verzekeren van het volledig naleven van alle maatregelen, kiest Pairi Daiza er voor om de bezoekers slechts progressief toe te laten in het park. De eerste dagen na de heropening zal het park enkel toegankelijk zijn voor een beperkt aantal abonnees. Tijdens die eerste dagen zullen de genomen veiligheidsmaatregelen uitgebreid getest en aangepast kunnen worden. Pas nadien zullen ook reguliere dagbezoekers in het park toegelaten worden. Deze gecontroleerde en progressieve heropening moet het mogelijk maken om – met respect voor alle opgelegde maatregelen – een maximaal bezoekersaantal te bepalen. Ook al is Pairi Daiza een bijzonder groot park met 75 hectare aan oppervlakte, toch zal het maximale aantal toegelaten bezoekers ruim onder de normale bezoekerslimiet liggen. Op die manier wordt social distancing gegarandeerd.

Alleen dagbezoekers en abonnementshouders die hun bezoek aan Pairi Daiza vooraf reserveren zijn toegelaten in het park.

–  Het mondmasker wordt sterk aangeraden voor alle bezoekers ouder dan 12 jaar, en is verplicht in bepaalde zones van het park. Elke bezoeker die toegang wil tot het park, dient in het bezit te zijn van een mondmasker. Onder meer in de overdekte zones, alsook op de eilanden waar bezoekers in contact komen met doodshoofdaapjes en lemuren, is het dragen er van verplicht voor twaalfplussers.

–  De social distancing-regels die minstens anderhalve meter afstand voorschrijven tussen mensen die geen deel uitmaken van hetzelfde gezin moeten gerespecteerd worden.

–  De toegang tot het park is uitgebreid met maar liefst vijftien brede rijen aan de ingang, via een nieuwe tijdelijke toegangspoort. Ook daar wordt social distancing dus gegarandeerd.

–  Een aantal wandelpaden in het park zijn omgetoverd tot eenrichtingspaden, waardoor het kruisen van andere bezoekers onmogelijk wordt gemaakt.

–  Het aantal distributiepunten van zeep en handgel is sterk uitgebreid om te garanderen dat elke bezoeker zich op elk moment de handen kan wassen. Bovendien zijn de toiletten permanent onder toezicht van poetspersoneel dat op regelmatige basis het sanitair zal ontsmetten.

–  De restaurants van het park blijven gesloten, zoals in de rest van het land het geval is. Echter zullen in het park een groot aantal take-away-punten voorzien worden waar bezoekers voor democratische prijzen gerechten kunnen afhalen.

–  Overnachtingen in de hotels van het Pairi Daiza Resort blijven uitgesteld tot zij toegelaten zijn.

–  Een deel van de activiteiten voor bezoekers (zoals de roofvogelshow en vaste voedersessies voor de dieren) blijft voorlopig verboden. Al deze maatregelen moeten het mogelijk maken voor alle bezoekers om een rustige en veilige dag door te brengen. Alle maatregelen en voorwaarden voor de toegang tot Pairi Daiza kunnen vanaf donderdagochtend teruggevonden via de website: www.pairidaiza.eu/coronavirus

Opening van onze nieuwe wereld : ‘Land of the Cold’ De heropening van Pairi Daiza betekent dat bezoekers voor het eerst het nieuwe parkdeel ‘Land of the Cold’ zullen ontdekken. In deze ijswereld – die de grootste financiële investering betekende in de geschiedenis van Pairi Daiza – wanen bezoekers zich in het mysterieuze Hoge Noorden. Met meer dan vier hectare aan dieren, wandelpaden, gebouwen en planten over verschillende verdiepingen is dit parkdeel een architecturaal meesterwerkje. Bezoekers ontmoeten er ijsberen, walrussen, Siberische tijgers en – in de nabije toekomst – pinguïns. De meeste van deze dieren zijn bedreigd en in Pairi Daiza gehuisvest om deel uit te maken van internationale conservatieprogramma’s. Ook opent een grote audiovisuele expo die bezoekers onderdompelt in alle gevaren die de ijsberen en walrussen in hun natuurlijke omgeving bedreigt.

Dankwoord

,,Graag willen we ook alle bezoekers en abonnementshouders bedanken voor het geduld dat ze de voorbije maanden hebben getoond, maar ook voor de vele steunbetuigingen die we in deze moeilijke periode ontvangen hebben. De gedwongen sluiting van Pairi Daiza heeft zowel sociale als financiële gevolgen gehad, zo kostte het onderhoud van ons park de voorbije twee maanden 4.5 miljoen euro, zonder dat daar inkomsten tegenover stonden. Het komende seizoen kan dan ook enkel nog met verlies afgesloten worden. Verwacht wordt dat dit verlies minstens 30 miljoen euro zal bedragen”, zo laat de Belgische dierentuin weten.

Fotograaf Hans Withoos exposeert op Domein Oogenlust

Corona-travel-update 60: Vakantie in eigen tuin 11
Foto: Hans Withoos

Op gepaste afstand kunnen belangstellingen in Galerie Persoon in Eersel de werken van fotografisch kunstenaar Hans Withoos bekijken. De galerie presenteert in samenwerking met de event decorateurs van Oogenlust een overzichtstentoonstelling van Withoos. De galerie toont zestig kleurrijke fotowerken met als primeur ook zijn nieuwste creaties. De expositie ‘Photographic Paintings’ is te bezoeken van 19 mei tot en met 11 juli 2020 op Domein Oogenlust in het Brabantse Eersel.   

Hans Withoos is een romanticus en verhalenverteller met een grote fascinatie voor schoonheid in al haar aspecten. Zijn fotografische schilderijen zijn gelaagd en weerspiegelen een vervreemdende esthetiek. De tentoonstelling laat een selectie uit verschillende series zien als ‘Nocturnal Delight’, ‘Klimt’s Muses’ en ‘Lady with her Golden Toys’. In de serie ‘Withoos meets Withoos’ herinterpreteert de fotograaf de schilderkunst van zijn verre voorvader Matthias Withoos (1627-1703) en combineert stillevens en stadsgezichten met eigen, surrealistische beelden.

Hans Withoos (Son en Breugel, 1962) volgde een opleiding textielvormgeving en fotografie aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Withoos fotografeert al dertig jaar, geniet internationale bekendheid en exposeert veelvuldig. De fotograaf heeft spraakmakend werk gemaakt voor modern balletgezelschap Introdans en Stichting Orange Babies.

Het omvangrijk oeuvre van Hans Withoos is in 2017 gebundeld in het boek ‘Photographic Paintings’. In 2018 volgde een solo-expositie ‘Withoos meets Withoos’ in het Westfries Museum in Hoorn met de lancering van een gelijknamig fotoboek. Daarnaast is zijn autonome werk gepresenteerd op toonaangevende kunstbeurzen als de KunstRAI, PAN Amsterdam en Scope Miami en opgenomen in de collecties van een groot aantal private verzamelaars.  www.galeriepersoon.nl

In het kort – nieuwsoverzicht

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.