Corona-travel-update 62: Slagharen en Algarve weer open

Corona-travel-update 62: Slagharen en Algarve weer open 9
Die Schwarzwälder Kirschtorte, past bij de Schluchtensteig en Westweg: Schwarzwalder Kirschtorte: © STG STG

Hier onder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden.

Alweer trek in wandelen in Duitsland?

Inmiddels ben je wel uitgekeken op dat dagelijkse wandelrondje bij je in de buurt. Voor iedereen met heimwee naar een wandelvakantie in Duitsland hebben we een aantal recepten verzameld van typische streekgerechten die je in de restaurants langs de Top Trails kunt proeven. Van eenvoudige boerenkeuken tot culinair hoogstandjes.

Landelijke keuken

Vroeger moest de boerenbevolking het doen met wat er op de boerderij beschikbaar was of in de omringende bossen te vinden was. Aardappelen waren sinds de 19de eeuw basisvoedsel. Geen wonder dat dit knolgewas in veel traditionele gerechten een centrale rol speelt. Op de Rothaarsteig staat de hartige aardappelwafel soms op de menukaart. Heerlijk met cantharellen vers uit de bossen van het Sauerland.

Döppekooche is een oud gerecht dat typerend is voor de Eifel. Oorspronkelijk kwam dit gerecht bij arme mensen op tafel tijdens het St. Maartensfeest op 11 november, omdat zij zich geen traditionele ‘Martinsgans’ konden permitteren. Inmiddels staat het in veel restaurants langs de Eifelsteig waar regionale specialiteiten worden geserveerd op de menukaart.

Nog zo´n prachtige naam: Hackes und Knieste. Dit is typisch armeluiseten uit de Harz. ‘Hackes‘ zou gekruid varkensgehakt betekenen. ‘Knieste’ zijn kleine aardappelen waarvoor je om deze te oogsten door je knieën moet gaan. De aardappelen worden met komijnzaad in de oven gegaard. Wordt zowel met rauw gehakt als met gehaktballen in de restaurants langs de Harzer-Hexen-Stieg gegeten.

Gemaakt met ingrediënten die op elke boerderij in Westfalen voorhanden waren: Lippischer Pickert. Deze pannenkoeken werden oorspronkelijk gegeten met erg weinig suiker en rozijnen, omdat dit iets was voor de rijkeren. Meestal werden ze opgediend met spek. Tijdens je wandeling op de Hermannshöhen moet je minstens één keer Pickert hebben gegeten. Voor zoetekauwen met confiture of suikerbietenstroop; liefhebbers van iets hartigs nemen die met leverworst of rauwe ham.

Maultaschen zijn op de Schwäbische Alb niet weg te denken. Volgens een legende waren deze Zuid-Duitse ravioli dé manier van de cisterciënzer monniken van klooster Maulbronn (vandaar ook de naam Maultasche) om in de vastentijd het vlees voor Onze-Lieve-Heer te verstoppen. Wandelaars op de Albsteig kunnen ze naar hartenlust proberen.

Culinaire lekkernijen met regionale ingrediënten

Er zijn gewassen die het op de schrale heidegronden van de Lüneburger Heide juist goed doen, zoals blauwe bessen. Geen wonder dat nergens in Duitsland meer van dit heerlijke fruit wordt geteeld dan hier, langs de wandelroute Heidschnuckenweg. Bij veel boerderijen kun je van juli tot september zelf bessen plukken. Tot de komst van de aardappel werd in deze arme streek veel boekweit gegeten, verwerkt in pannenkoeken of taarten. Inmiddels zijn deze gezonde zaden weer helemaal in. Het recept Boekweitpannenkoekjes met bosbessen en citroensorbet is echt iets voor fijnproevers.

De Rheinsteig loopt dwars door de wijngaarden van de ‘Mittelrhein’ – vanwege de vele kastelen en burchten ook wel de Romantische Rijn genoemd. In dit wijnbouwgebied wordt voornamelijk Riesling verbouwd. Maar ook de rode Spätburgunder (Pinot Noir) wordt in kleinere hoeveelheden geproduceerd. Door de vulkanische bodem heeft de wijn een eigen – mineraal – karakter. Het recept Reerug met zelfgemaakte pasta en Spätburgundersaus is afkomstig van een van de restaurants langs de Rheinsteig.

Op de derde etappe van de WesterwaldSteig kom je door een groot natuurgebied waar de markante jeneverbesstruiken groeien, die wel 3 meter hoog kunnen worden en als zuilen omhoog wijzen. Als je hier wandelt, prikkelt de geur van jeneverbes in je neus. Ze vormen traditioneel een belangrijke smaakmaker in veel stoofgerechten, zoals in de runderstoofpot met jeneverbessen en jeneverbes-gremolata.

De Schwarzwalder Kirschtaart is in de hele wereld bekend, maar smaakt natuurlijk het beste in het Zwarte Woud zelf. Hoewel er stemmen opgaan dat deze machtige kersentaart helemaal niet is uitgevonden in het Zwarte Woud, is de taart naast de koekoeksklok hét symbool van de streek en je zult hem overal tijdens je wandeltocht op de Westweg of Schluchtensteig tegenkomen. De kirsch, het belangrijkste ingrediënt van de taart, wordt tenslotte hier geproduceerd. Alleen in het Zwarte Woud groeien de juist kersen voor de kirsch-brandewijn.

Verrassende variatie aan zoetwatervis

De vijvers, beken en rivieren in het Altmühltal staan garant voor een grote variatie aan vis. Verse regenboogforel, zalmforel, karpers en meerval staan op de menukaart van de regionale restaurants langs de Altmühltal-Panoramaweg. Een heerlijk gerecht is bijvoorbeeld gebraden zalmforelfilet met kruidenkorst.

Visliefhebbers komen op de Goldsteig in het Oberpfälzer Wald aan hun trekken. Een regionale specialiteit is de Oberpfälzer karper. Van Gasthof Prinzregent Luitpold in Waldsassen is het recept bruschetta met gerookte karper uit de Oberpfalzafkomstig.

Alle recepten vind je op www.toptrails.nl

Achtergrondinformatie

Top Trails of Germany is een samenwerkingsverband van de mooiste langeafstandswandelroutes van Duitsland, die sinds 2005 gezamenlijk promotie maken. Alle 14 wandelroutes zijn gecertificeerd als ‘Premiumwanderweg’ door het ‘Deutsche Wanderinstitut’ of als ‘Qualitätswanderweg’ door ‘Wanderbares Deutschland’. Dit biedt een garantie voor wandelen op perfect gemarkeerde routes door de mooiste landschappen van Duitsland. Langs de routes liggen hotels en pensions die alles bieden wat een wandelaar belangrijk vindt: van een vroeg ontbijt tot bagagevervoer. De volgende langeafstandswandelpaden zijn bij Top Trails aangesloten: Albsteig, Altmühltal-Panoramaweg, Eifelsteig, Goldsteig, Harzer-Hexen-Stieg, Heidschnuckenweg, Hermannshöhen, Kammweg Erzgebirge-Vogtland, Rheinsteig, Rothaarsteig, Schluchtensteig, Weserbergland-Weg, Westerwald-Steig, Westweg. 

Algarve hervat toerisme en verwelkomt bezoekers

De Algarve, de regio in het zuiden van Portugal, is deze zomer geopend voor toeristen en zal internationale bezoekers verwelkomen zodra reisbeperkingen zijn opgeheven. Toeristische bedrijven in de Algarve zijn goed voorbereid en dankzij de snelle invoering van het Clean & Safe keurmerk, inmiddels officieel gecertificeerd als veilig. Daarbij is het aantal besmettingen in de regio altijd zeer laag gebleven; de Algarve is hierdoor klaar om gasten van dienst te zijn en te zorgen voor een ontspannen en bovenal veilig verblijf.

João Fernandes, president van het Algarve Tourism Bureau: “Portugal heeft snel preventieve maatregelen genomen en in een vroeg stadium uitgebreide tests uitgevoerd om de verspreiding van de pandemie te beperken. Hierdoor hebben we veel minder gevallen gehad dan andere Europese landen. Bovendien is de Algarve een van de minst getroffen regio’s in Portugal, waardoor we nu in staat zijn om een geleidelijke heropening van de economische en sociale activiteiten van het land zorgvuldig te plannen”.

Tijdlijn:

  • Golfbanen, jachthavens en autoverhuurbedrijven zijn al geopend met strikte gezondheidsprotocollen;
  • Meer dan één derde van de hotels in de regio zijn al open, in juni zal naar verwachting 75% van de hotels open zijn en in juli zullen de meeste open zijn;
  • De stranden zullen in juni opengaan, met gezondheidsvoorschriften en -procedures;
  • Restaurants openen op 18 mei met 50% capaciteitsbeperkingen;
  • Waterparken openen in juni en juli.

Clean & Safe certificaat

In april heeft de Algarve, in samenwerking met Turismo de Portugal, het ‘Clean & Safe’ certificaat gelanceerd. Toeristische bedrijven die zijn gecertificeerd voldoen aan alle door de Portugese autoriteiten vastgestelde eisen op het gebied van hygiëne en veiligheid. João Fernandes: “Als gevolg van een grote inspanning van de nationale autoriteiten, de overheid en de particuliere sector in de regio om de beste maatregelen op het gebied van veiligheid op te stellen, is de Algarve klaar om haar toeristische activiteit weer op gang te brengen. De hele sector in de regio is vastbesloten om op een geleidelijke, verantwoorde en veilige manier te heropenen.

Toegang tot stranden

Regels omtrent de toegang tot stranden worden binnenkort door het Portugese milieuagentschap bekend gemaakt. Deze regels geven duidelijkheid over het gebruik van de beschikbare ruimte en garanderen tegelijkertijd de veiligheid van bezoekers en werknemers. Fernandes zegt: “De vakantiegangers kunnen zeker genieten van een mooie zonnige dag op het strand, óf een verfrissende duik in de zee nemen. De regels zullen met name van toepassing zijn op de de gebieden en medewerkers rondom de stranden, zoals parkeerplaatsen, strandtoegang, hulpposten, restaurants, bars of uitgave van parasols en ligbedden.

Opening van waterpretparken

Andere belangrijke attracties in de regio gaan ook weer open voor publiek. Zo opent Zoomarine al in juni de deuren, net als Slide & Splash. Aquashow waterpark volgt in juli. De capaciteit van de parken zal echter worden verminderd en het is verplicht maskers in gesloten ruimtes (restaurants en winkels) te dragen. De data kunnen veranderen aan de hand van de ontwikkeling van de pandemie en nieuwe aanbevelingen van experts.

Maatregelen op de luchthaven en openbaar vervoer

Op de internationale luchthaven van Faro zijn uiteraard verschillende maatregelen getroffen in overeenstemming met de gezondheidsinstanties en nationale luchtvaartautoriteit, die de bescherming van passagiers en personeel garanderen. Deze maatregelen omvatten onder meer temperatuurmeting bij aankomst, handreinigers op alle strategische punten van de terminals, het verplicht gebruik van een masker in de terminals, bewegwijzering,  en waarschuwingen voor de noodzaak van extra hygiëne en gepaste fysieke afstand. De servicebalies worden allen voorzien van afscherming (acryl en glas) en de ruimte en apparatuur wordt gereinigd met ontsmettingsmiddelen op ziekenhuisniveau en UV-apparatuur. Ook in de rest van het openbaar vervoer zijn chauffeurs afgeschermd en moet iedereen verplicht gebruik maken van mondkapjes.

João Fernandes zegt: “De prioriteit is nu om bezoekers, werknemers en bewoners in het algemeen te garanderen dat hun veiligheid onze eerste zorg is. In die zin is de Algarve zeer goed voorbereid, zoals blijkt uit de snelle toetreding van bedrijven tot het ‘Clean & Safe’-initiatief. Ondertussen zijn er in de Algarve 271 hotels, 176 toeristische amusementsbedrijven en 177 reisbureaus naar behoren gecertificeerd door dit initiatief van Turismo de Portugal, welke wereldwijd een pioniersrol heeft vervuld. We leggen ook de laatste hand aan een Algarve ‘Clean & Safe’ handboek. Dit een document is een aanvulling op het ‘Clean & Safe’ certificaat en omvat alle concrete operationele maatregelen voor de verschillende toeristische activiteiten, in overeenstemming met de regels vanuit de Portugese overheid en alle internationale richtlijnen. Deze moet aan het einde van deze week worden gepresenteerd.”

Grenzen en luchtverkeer

De heropening van de grenzen en het hervatten van het luchtverkeer zijn de belangrijkste factoren voor een volledige terugkeer van de toeristische activiteit. “Dit is een kwestie die uiteraard vele landen aangaat, niet alleen de Algarve. Alle grote toeristische bestemmingen in Europa wachten met spanning op de richtlijnen van de EU op dit gebied. De Algarve ontvangt echter positieve signalen. Verschillende internationale luchtvaartmaatschappijen en touroperators tonen grote belangstelling voor het opnieuw opstarten van hun activiteiten voor de regio, waarvan een aantal van hen al informatie op hun websites heeft staan en vakantiebestemmingen aanbiedt”, aldus Fernandes.

Het totaalaantal gevallen van Covid-19 sinds januari in de Algarve is slechts 358, minder dan de meeste andere Zuid-Europese landen.

Attractiepark Slagharen weer open vanaf 29 mei

Tijdens het feestelijke Pinksterweekend opent Dave Storm – General Manager van Attractie- & Vakantiepark Slagharen officieel voor het eerst de poort.

Gasten kunnen weer genieten van Attractie- & Vakantiepark Slagharen. Vrijdag 29 mei worden de eerste gasten van het vakantiepark verwelkomd en vanaf zaterdag 30 mei kunnen dag- en verblijfsgasten weer samen genieten van het attractie- en waterpark. Het Pinksterweekend in 2020 wordt hiermee extra feestelijk ingeluid, het staat namelijk in het teken van de verjaardag van het park, dat in 1963 tijdens Pinksteren de poort voor de allereerste keer opende. 

Het protocol ‘Veilig Samen Uit’, opgesteld door brancheverenigingen Club van Elf en de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen heeft als leidraad gediend voor een compleet heropeningsplan. De gemeente Hardenberg en de veiligheidsregio IJssellanden hebben hierop akkoord gegeven voor respectievelijk het attractie-, vakantie- en waterpark van Slagharen.  De afgelopen uitzonderlijke weken heeft het team niet stil gezeten. Er is hard gewerkt om het park voor te bereiden op het ‘nieuwe normaal’, waar plezier voorop blijft staan. Samen uit, is zeker nu een welkome afwisseling. Een belangrijke wijziging is dat al onze gasten, niet alleen de vakantieparkgasten, maar ook de daggasten worden opgeroepen het bezoek op datum online te reserveren.

92 voetbalvelden groot

Attractie- & Vakantiepark Slagharen hecht altijd al veel waarde aan samen plezier maken in een veilige en gezonde omgeving. Dit zijn belangrijke kernwaarden die vanzelfsprekend als rode draad zijn meegenomen in de plannen. Het attractie- en vakantiepark is zeer ruim opgezet met 62,7ha, wat neerkomt op 92 voetbalvelden en de gelegenheid biedt voor een fijne wandeling in het park. Om social distancing te faciliteren wordt de eerste periode gestart met 30% van de maximale parkcapaciteit. De medewerkers krijgen extra training en duidelijke informatie is beschikbaar.

“Wij staan te popelen om onze eerste gasten weer te mogen verwelkomen voor nieuwe Wild-West avonturen”, aldus Dave Storm. Op woensdag 27 mei organiseert Slagharen een testdag voor medewerkers en huisgenoten. Zaterdag 30 mei krijgen abonnementhouders samen met vakantieparkgasten als eerste toegang tot het attractiepark.

Het avontuur gaat veilig door bij Slagharen

Het protocol ‘Veilig Samen Uit’ is opgesteld door de 23 grootste dagattractieparken, waaronder Attractie- & Vakantiepark Slagharen, die zijn vertegenwoordigd in de Club van Elf en de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen. Het biedt onze gasten drie garanties, die passen bij de richtlijnen van het RIVM.  

  1. We zorgen voor 1,5 meter afstand tussen huishoudens;
  2. We zorgen voor voldoende en heldere informatie;
  3. We zorgen voor extra hygiënemaatregelen.


Voor meer informatie ga naar www.slagharen.com/veiligsamenuit

Voor de vakantiegangers die hier blijven: Luxetenten opent eerste Romanov Residence in Uden

Op vakantiepark De Pier in Uden is de eerste Romanov Residence feestelijk geopend. Deze luxe tent lodge is ontwikkeld door glampingspecialist LuxeTenten in samenwerking met topdesigners Wilfried Baeten en Pieter Laureys. Met de Romanov en de eerder gelanceerde Gotland tent lodges richt LuxeTenten zich nadrukkelijk op vakantiegangers in het luxesegment.

“De Romanov Residence zet een nieuwe standaard op het gebied van luxe kampeerovernachtingen”, zegt Ivo van der Vlis, CEO en mede-eigenaar van LuxeTenten. “Deze ontwikkeling past binnen onze groeistrategie om internationaal marktleider te worden op het gebied van luxe kampeerovernachtingen. Met de Romanov- en Gotland tent lodges willen we wereldwijd het topsegment van de glampingmarkt aanspreken. Het is onze doelstelling om beide concepten internationaal breed uit te rollen.”

Luxe in de natuur

Van der Vlis: “Wij zien dat wereldwijd een steeds grotere groep kampeerders op zoek is naar de luxe en het comfort van thuis, maar dan wel midden in de natuur. Met deze opening willen we laten zien dat dit soort luxe niet alleen is voorbehouden aan een kleine selectie vijfsterrencampings. De kampeerders lijken het met ons eens te zijn, want de Romanov Residence is reeds voor de rest van het jaar volgeboekt.”

Rems Verbossen, eigenaar van vakantiepark De Pier licht toe: “De Romanov Residence sluit perfect aan bij de visie die we voor het park hebben ontwikkeld. Wij willen onze klanten een echte natuurervaring bieden in een unieke omgeving, maar zonder concessies te doen wat betreft comfort.”

Over LuxeTenten

LuxeTenten is volgens eigen zeggen Europees marktleider in safaritenten en glamping lodges. Het bedrijf startte in 2009 met het ontwerpen en produceren van safaritenten en was daarmee één van de grondleggers van glamping. De safaritenten en luxe lodges van LuxeTenten staan in 50 landen, verspreid over meer dan duizend campings. In 2019 is het bedrijf uit Emmeloord overgenomen door Gladventure.

Ruitersportvereniging Eext verhuurt speciaal terrein vanwege corona

,,Voor 2020 hadden wij als bestuur weer grote plannen voor Concours Hippique en daarnaast stonden er ook andere activiteiten op de planning voor zowel recreatie als wedstrijdruiters. Echter gooiden de coronamaatregelen voor ons, en vele anderen, roet in het eten”, schrijft het bestuur van de ruitersportvereniging in het Drentse Eext. Het bestuur wil nu een deel van het optimaal geprepareerde complex verhuren als trainingsfaciliteit voor ruiters.

,,Aangezien het natuurlijk spijtig is als de sportbodem dit jaar niet wordt gebruikt én omdat er ontzettend veel vraag is naar trainingslocaties, vonden wij het tijd voor actie. Daarom hebben wij de bodem geprepareerd en alle professionele hindernissen ‘van stal’ gehaald. Er is door een parcoursbouwer een parcours uitgezet en aan de andere kant van het terrein is een dressuurring uitgezet (20×60, eenvoudig om te bouwen naar 20×40). De springpiste en dressuurring zijn afzonderlijk van elkaar, per halfuur, te reserveren via onze website www.psveext.nl“, schrijft het bestuur in een persbericht.

Brede mogelijkheden

Door de coronamaatregelen die momenteel gelden zijn veel ruiters en amazones beperkt in hun trainingsmogelijkheden. Veel accommodaties zijn gedeeltelijk gesloten en niet iedereen heeft de mogelijkheid om goed te trainen op de thuislocatie. Ook is het voor veel (jonge) paarden belangrijk om zo nu en dan op de trailer mee te gaan en op vreemd terrein te oefenen.

,,Om in deze behoeften te voorzien hebben wij onze locatie omgetoverd tot professionele trainingslocatie. Je kunt eenvoudig online reserveren en betalen. Je mag je eigen instructie meenemen of bijvoorbeeld de locatie gebruiken om online je proef op te nemen voor de digitale wedstrijden. Het trainen van meerdere paarden is ook geen probleem, je reserveert de piste zo lang als je nodig denkt te hebben. ‘Deze week hebben wij de inschrijving geopend en het aantal reserveringen groeit elke dag, fijn om te zien dat het succesvol is’, aldus voorzitter Marten Hilbolling.

In het kort – nieuwsoverzicht

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.