Corona-travel-update 68: Niet meer op de bonnefooi naar een waddeneiland

De veerboot vanaf Terschelling ligt klaar. Foto: Elkedagvakantie

Hieronder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden.

‘Het Oosten’ geeft een duidelijk overzicht van drukke hotspots én de alternatieven 

MarketingOost brengt toeristische locaties in beeld die de komende maanden naar verwachting veel bezoekers trekken. De organisatie werkt aan een ‘heatmap’ voor overheden en ondernemers, zodat die weten waar mogelijke knelpunten liggen. “Op die manier leiden we samen bezoekersstromen gastvrij in goede banen”, zegt directeur Evelyn Borgsteijn van MarketingOost. De organisatie werkt ook aan een dashboard voor trends en ontwikkelingen in de sector.

Volgens Borgsteijn is deze toepassing van een heatmap nieuw in de Nederlandse toeristensector. “Dit instrument geeft inzicht in de geografische spreiding van recreatie en toerisme in Overijssel. We voegen informatie samen over capaciteit van accommodaties en bijvoorbeeld natuurgebieden en fiets- en wandelroutes in de buurt. Drukke plekken kleuren op de heatmap rood. Dat zijn locaties met bijvoorbeeld veel verblijfsaccommodaties of meerdere fietsknooppunten. Een vervolgstap zou kunnen zijn dat ook toeristen straks realtime zien hoe druk het op een plek is en wat de uitwijkmogelijkheden zijn.”

Betere spreiding

De informatie is niet alleen praktisch voor gemeenten, provincie en veiligheidsregio’s, maar ook voor MarketingOost, zegt Borgsteijn. “Met onze vermarkting spelen we in op de beschikbare data. Bijvoorbeeld door heel gericht rustiger gebieden onder de aandacht te brengen en drukkere plekken juist minder te promoten. Op die manier verspreiden we de bezoekers beter over onze provincie.”

Dashboard vol trends

MarketingOost lanceert ook een dashboard voor trends en ontwikkelingen in de toeristensector. Dat toont overzichtelijk belangrijke cijfers, zoals het aantal boekingen en annuleringen bij campings en vakantieparken, de omzet van de sector en macro-economische indicatoren als consumentenvertrouwen en producentenvertrouwen. “We actualiseren voortdurend de cijfers, zodat we steeds een goed beeld hebben van de situatie in de branche. Bovendien kunnen we die vergelijken met eerdere jaren en de ontwikkelingen in de rest van Nederland. Onze campagnes stemmen we daar vervolgens op af”, legt Borgsteijn uit.

Bouwstenen voor toekomst

De beschikbare gegevens zijn belangrijke bouwstenen voor het ontwikkelen van verschillende scenario’s waaraan de Taskforce Gastvrij Overijssel werkt. MarketingOost buigt zich ook zelf intensief over de toekomst. “Net als veel andere sectoren is de coronacrisis voor de recreatie- en toerismesector een grote uitdaging. We monitoren voortdurend belangrijke factoren en indicatoren, waardoor we zo goed mogelijk op ontwikkelingen inspelen. Ook op korte termijn zijn de resultaten zichtbaar. Goed voorbeeld zijn onze scenario’s voor de 1,5 metereconomie. Daarmee inspireren we gemeentes om in de openbare ruimte maatregelen te treffen waarmee ze onze ondernemers helpen.”

MarketingOost

MarketingOost is volgens eigen zeggen de toonaangevende partij in de vrijetijdseconomie die als regisseur, adviseur en strategisch partner staat voor de belangen van de sector. Ze heeft marketingexpertise en specifieke kennis van stad en regio. De organisatie brengt de provincie nationaal en internationaal onder de aandacht van toeristen. Voor het ontwikkelen van het toeristische aanbod is het verzamelen en analyseren van smart data cruciaal. Met deze expertise is MarketingOost een onmisbare schakel tussen ondernemers, overheden en andere belanghebbenden.
Bekijk hier de heatmap en hier het dashboard.

Avonturenpark Hellendoorn opent vandaag zijn deuren weer

Avonturenpark Hellendoorn opent zijn deuren op donderdag 21 mei (vandaag). Gasten kunnen dan volgens de parkdirectie weer veilig genieten van alle avonturen die Avonturenpark Hellendoorn te bieden heeft. Op basis van de richtlijnen van het protocol ‘Veilig Samen Uit’ is het park anderhalvemeter-klaar.

René Peul van het Avonturenpark is blij met de datum: “We staan te popelen om onze gasten vanaf Hemelvaart weer te mogen verwelkomen in Hellendoorn. Wat hebben we ze gemist!”. Het Overijsselse pretpark moest noodgedwongen haar geplande opening uitstellen en lange tijd was onduidelijk wanneer de achtbanen en overige attracties weer zouden gaan draaien. Peul vervolgt: “Het waren natuurlijk geen fijne weken, maar aan de andere kant ligt het Avonturenpark er nu nog mooier bij door al het extra werk wat we tijdens de gesloten periode hebben kunnen uitvoeren. We kunnen niet wachten om dat aan onze gasten te tonen. Ook aan de nieuwe attractie Jungle Expedition hebben we nog wat extra’s kunnen toevoegen”.

Gewacht met datum

Het bekend maken van de openingsdatum heeft wat langer op zich laten wachten, maar dat was een bewuste keuze volgens Peul. “We wilden niet overhaast te werk gaan en het Avonturenpark openen zonder optimaal voorbereid te zijn en vooraf goed te testen. Samen met de veiligheidsregio en burgemeester hebben we verantwoorde stappen gezet naar een gecontroleerde opening. We zijn er klaar voor!”

Het protocol ‘Veilig Samen Uit’ is opgesteld door de 23 grootste dagattracties, waaronder Avonturenpark Hellendoorn, die zijn vertegenwoordigd in de Club van Elf. Het biedt gasten drie garanties, die passen bij de richtlijnen van het RIVM.

In deze video worden de regels uitgelegd

Portugal begint met #CantSkipHope…met plannen maken

Op 18 mei heeft Portugal weer een stap gezet in het geleidelijk openstellen van de economie en het sociale leven. De nieuwe fase, die samenviel met de Internationale Museumdag, is gestart met de opening van musea en andere culturele voorzieningen zoals monumenten, kunstgalerijen, interpretatieve centra, paleizen en kerken. Ook restaurants, cafés, patisserieën, terrassen en winkelcentra tot 400 vierkante meter konden open.

Dit is de tweede gecontroleerde fase na de opening van lokale winkeliers, boekhandels, kappers, schoonheidssalons, bibliotheken, zeilclubs, golfbanen, taxi- en autoverhuurbedrijven en enkele openbaarvervoersdiensten op 4 mei jongstleden.

Vertrouwen toegenomen

De neerwaartse effecten van de pandemie in Portugal zijn gehandhaafd. Hierdoor is het vertrouwen in de maatregelen die op 18 mei zijn genomen, en die voor de volgende fasen worden voorgesteld, versterkt.

De strikte en rigoureuze gezondheids- en veiligheidsmaatregelen die in Portugal door het ministerie van Volksgezondheid worden opgelegd, blijven van kracht: zoals het verplichte gebruik van maskers, een sociale afstand van twee meter, frequente handdesinfectie door werknemers, bezoekers of klanten, en van oppervlakken en ruimtes.

In restaurants en soortgelijke instellingen krijgen ventilatie en veelvuldige luchtverversing voorrang en worden alle decoratieve elementen van tafels verwijderd. Klanten wordt aangeraden om van tevoren te reserveren en contactloos te betalen.

Clean & Safe

Om het vertrouwen van alle betrokkenen in toeristische bestemmingen en het nationale aanbod van toeristische attracties te behouden, heeft Turismo de Portugal het keurmerk “Clean & Safe” geïntroduceerd. Dit keurmerk onderscheidt de toeristische activiteiten die de hygiëne-eisen- in overeenstemming met de aanbevelingen van het Ministerie van Volksgezondheid – naleven en garanderen. Het keurmerk bestrijkt de hele waardeketen van het toerisme, inclusief hotels, lokale accommodatie, touroperators en restaurant- en cateringbedrijven, die tegelijkertijd specifieke regels voor de uitvoering van de verschillende soorten diensten implementeren.

Meer dan 4000 bedrijven hebben “Clean & Safe” keurmerk aangevraagd. Dit bewijst de inzet van Portugese bedrijven om toeristen in veilige omstandigheden te verwelkomen.

Strandseizoen begint 6 juni

De start van het strandseizoen, dat op 6 juni begint, markeert een volgende fase. Tegen die tijd worden regels vastgesteld voor het maximale aantal zwemmers per strand. Een situatie die niet van grote invloed hoeft te zijn op de beleving van de strandbezoeker. Portugal beschikt over 850 km Atlantische kust en uitgerekte zandstranden. Extra toezicht wordt voorzien om de strikte naleving van de regels te waarborgen.

Er wordt voorgesteld om ook in deze fase de opening van andere commerciële diensten en vestigingen te hervatten. Een volgende stap in de richting van een zekere mate van normaliteit in het sociale en economische leven van Portugal.

Deel luchtgrenzen open

De luchtgrenzen blijven open met EU-landen, met uitzondering van Spanje en Italië. Ook blijven de luchtgrenzen open met het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, de VS, Canada, Venezuela, Zuid-Afrika, Brazilië en de andere landen wiens officiële taal Portugees is. Er zijn nog steeds beperkingen voor het luchtverkeer als gevolg van verminderde luchtvervoersactiviteiten, waarvan wordt gehoopt dat ze geleidelijk worden hersteld. Er is geen quarantainevereiste bij binnenkomst op het vasteland van Portugal en de eilanden van Madeira en de Azoren.

Het is tijd voor # CantSkipHope…. Begin met plannen, zo schrijft de toeristische organisatie #CantSkipHope | @VisitPortugal | https://visitportugal.com

Drents Museum verwelkomt vanaf 1 juni weer bezoekers

In navolging van het besluit van het kabinet opent het Drents Museum op maandag 1 juni 2020 om 12.00 uur weer zijn deuren voor bezoekers. Om het verblijf zo veilig en verantwoord mogelijk te laten verlopen, treft het Drents Museum de nodige maatregelen en zijn er extra huisregels opgesteld. Het museum volgt hierbij de richtlijnen van het RIVM en het protocol van de Museumvereniging. De ticketverkoop gaat vandaag (20 mei 2020) van start. Bezoekers kunnen uitsluitend via de website van het museum tickets kopen. 

Algemeen directeur Harry Tupan: ‘We kijken ernaar uit om vanaf 1 juni 2020 onze bezoekers weer welkom te heten. Achter de schermen maken we alles gereed voor de heropening, zodat ons publiek straks op een veilige, gastvrije en verantwoorde manier van onze prachtige kunst en cultuur in het museum kan genieten.’ 

Coronaproof   

Het Drents Museum heeft inmiddels de nodige voorbereidingen voor een ‘coronaproof’ bezoek getroffen. De bezoekersstroom wordt gereguleerd door uitsluitend online tickets met tijdvakken aan te bieden. Om de 1,5 meter afstand te kunnen garanderen, zijn wachtstrepen en herinneringsstickers op strategische plekken aangebracht en is de maximale capaciteit bij de verschillende tentoonstellingszalen aangegeven.

In een aantal ruimtes zijn looproutes aangebracht. Uiteraard zijn er extra hygiënerichtlijnen voor bezoekers en museummedewerkers. Zo zijn er transparante schermen geplaatst op de balies en in het café. Daarnaast zijn er dispensers om de handen te desinfecteren en wordt er gezorgd voor extra schoonmaak. Zie drentsmuseum.nl voor meer informatie omtrent de nieuwe huisregels, de ticketverkoop en de heropening van het museum.  

Tentoonstellingen verlengd 

Bezoekers van het Drents Museum kunnen straks weer genieten van een aantal tentoonstellingen, die in verband met de coronacrisis zijn verlengd. Zo is in de grote zaal nog tot en met 13 september 2020 de tentoonstelling Barbizon van het Noorden – De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950 te zien. De schilderijen van David Schnell, één van Duitslands belangrijkste hedendaagse kunstenaars, hangen nog tot en met 27 september 2020 in de Abdijkerk. 

De indrukwekkende installatie Diasporalia van de Belgische kunstenaar Koen Theys en het intieme werk van Wout Muller zijn nog tot en met 13 september 2020 te bewonderen. Ook de Museumshop en Grandcafé Krul zijn weer toegankelijk voor publiek. In KINK, de tentoonstellingsruimte in De Nieuwe Kolk, presenteert het museum tot en met 27 juni 2020 de tentoonstelling Saskia Boelsums – Landscape revisited. Zie drentsmuseum.nl voor het volledige tentoonstellingsoverzicht. 

Assen: Drents Museum bereidt zich voor op mogelijke opening in juni. Over in het museum plakt Sikko Smith van Multicopy, stickers op de vloer om mensen op de anderhalve meter afstand te wijzen. COPYRIGHT MARCEL JURIAN DE JONG

Pairi Daiza ontvangt nu ook dagbezoekers en beperkt de bezoekersstroom tot 20% ten opzichte van 2019

Nadat de deuren van het Pairi Daiza park sinds maandag 18 mei open gegaan waren voor abonnees, heeft Pairi Daiza nu besloten om ook dagbezoekers toe te laten. Vanaf heden kunnen dagtickets voor een bezoek aan de Beste Dierentuin van Europa geboekt worden via de website: www.pairidaiza.eu

Zoals reeds op voorhand aangekondigd was, heeft Pairi Daiza gisteren en eergisteren haar deuren geopend voor een beperkt aantal abonnees. Deze ‘happy few’ konden in primeur een heel aantal nieuwigheden ontdekken die de laatste maanden in Pairi Daiza gebouwd werden, zoals onze Noordpoolwereld ‘The Land of the Cold’ en een vernieuwde Australische wereld. Maar ook heel wat pasgeboren dieren wachtten hen op.

,,De eerste dagen van onze opening hadden als doel met een bijzonder gelimiteerd aantal bezoekers de ingestelde veiligheidsmaatregelen te testen en bij te schaven. Daaronder onder meer het verhoogde aantal toegangspunten, de eenrichtingspaden, het respecteren van social distancing, de werking van onze Corona-stewards en het dragen van mondmaskers in bepaalde zones”, laat het park weten.

,,Al bij al kunnen we deze twee eerste ‘testdagen’ een succes noemen. De overgrote meerderheid van de bezoekers liet weten tevreden te zijn over de nieuwe indeling van het park, alsook over de rust die heerste op onze wandelpaden en het algemeen gevoel van veiligheid dankzij alle maatregelen.”

Daarom wil Pairi Daiza op progressieve wijze dagbezoekers beginnen ontvangen, die allen hun ticket online moeten bestellen. De beschikbare plaatsen worden nog steeds gelimiteerd, voor zowel abonnees als dagbezoekers, die allen hun komst naar het park vooraf moeten reserveren via onze website. De limiet wordt gelegd op zo’n 20% van het aantal bezoekers dat Pairi Daiza de voorbije jaren op sterk bezette dagen ontving. ,,Graag voegen we daaraan toe dat het park sindsdien sterk uitgebreid is met twee nieuwe werelden van 8 hectare (The Last Frontier) en 4 hectare (The Land of the Cold).”

Dagbezoekers en abonnees ontdekken in Pairi Daiza, zoals elke lente, ook een groot aantal pasgeboren dieren. De materniteit van het park heeft de voorbije maanden haar werk gehad bij onder meer de gouden takins, Kaapse pelssrobben, bizons, miereneters, witgezichtssaki’s, nijlpaarden, sitatoenga’s, rendieren, dromedarissen, Pater-Davidsherten, Kaapse buffels, zeepaardjes, ringstaartmaki’s, langneuspotoroes, en nog veel meer! De grote meerderheid van deze soorten is met uitsterven bedreigd.

Het oneindige conflict tussen Noord en Zuid Korea

Een boek om je ‘achtertuin-vakantie’ mee door te komen: Noord-Korea blijft tot de verbeelding spreken, met onlangs nog de geheimzinnige korte verdwijning van Kim Jong-un. Zuid-Korea biedt meer openheid. Vroeger vormde het schiereiland één koninkrijk, maar de verschillen tussen beide landen zijn inmiddels levensgroot. Sheila Miyoshi Jager heeft de eerste uitgebreide geschiedenis geschreven over de vaak verkeerd begrepen oorlog.

De auteur beschrijft in Broederstrijd in Korea de geschiedenis van het oneindige conflict in Noord- en Zuid-Korea: van de Tweede Wereldoorlog tot de ontmoeting van de Koreaanse leiders met Donald Trump in 2019. Op basis van recent vrijgegeven diplomatieke bronnen uit China, Zuid-Korea en de voormalige Sovjet-Unie analyseert Jager de militaire strategie van de oorlog op het allerhoogste niveau.

Zeventig jaar na dato is de Koreaanse oorlog nog steeds niet ten einde. Historica en hoogleraar Sheila Miyoshi Jager schrijft de allesomvattende geschiedenis van deze oorlog, die nog altijd het risico van een Derde Wereldoorlog in zich draagt. Het boek bevat 95 indrukwekkende afbeeldingen en 16 verhelderende kaarten waardoor het verhaal levensecht wordt.
Broederstrijd in Korea | Het oneindige confilct tussen Noord en Zuid | Sheila Miyoshi Jager | 9789401916677 | € 39,99 | Verschijnt 30 juni 2020

Kunsthal Rotterdam heropent met grote wandtapijten

Vanaf maandag 1 juni is de Kunsthal Rotterdam weer open voor publiek. Met alle beperkende maatregelen heeft het Kunsthalteam het klaargespeeld een geheel nieuwe tentoonstelling op te bouwen. In de hal waar eerst de iconische ontwerpen van Thierry Mugler werden getoond, vullen metershoge, handgeweven tapijten de muren in de tentoonstelling ‘Extra Large’. De indrukwekkende wandkleden van beroemde kunstenaars waaronder Picasso, Le Corbusier en Louise Bourgeois sluiten door hun enorme formaat opvallend goed aan op een 1,5-meterbezoek. 

Vanaf maandag 25 mei kunnen bezoekers op de website van de Kunsthal terecht voor het boeken van een ticket en tijdslot, dit is voor iedere bezoeker verplicht. Ook het Kunsthalcafé en het terras zijn vanaf 1 juni weer open. Met speciaal ontworpen signing en de bouw van een in het oog springende, tijdelijke trap in de grootste hal, is ook het Kunsthalgebouw klaar voor een inspirerend en veilig bezoek. 

Masterclass online

Tijdens de sluiting van ruim elf weken heeft de Kunsthal met online masterclasses, challenges, het Kunsthal LIVE event See you later Illustrator, workshops en highlights uit 28 jaar Kunsthal, virtueel contact gehouden met haar publiek. Dit zorgde voor een hoge betrokkenheid en extra groei op de socialmediakanalen. Het tentoonstellingsprogramma voor 2020 moest grondig worden herzien. Als instelling zonder collectie heeft de Kunsthal alle vrijheid, maar ook geen collectie om op terug te vallen. De interactieve tentoonstelling over Alice in Wonderland, waar de Kunsthal deze zomer een groot en internationaal publiek mee zou trekken, is afgelast. Andere tentoonstellingen zijn met succes uitgesteld of verlengd. De prestigieuze tentoonstelling over Alexander Calder en zijn invloed op hedendaagse kunst, in samenwerking met de Calder Foundation in New York, is verplaatst naar het najaar van 2021. Op zaterdag 20 juni aanstaande opent de Kunsthal de tentoonstelling ‘Black Album / White Cube. A Journey into Art and Music’ met werk uit verschillende collecties en van kunstenaars uit heel de wereld. 

In het kort – nieuwsoverzicht

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.