‘Investeer in jezelf en leef trager’ – corona-travel-update 74

Bezoeker in TextielLab, foto: Tommy de Lange i.o.v. TextielMuseum

Hieronder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden. Een verhaal is verschenen onder de kop ‘Investeer in jezelf en leef trager’, dat is te vinden in het nieuwsoverzicht onderop.

Ryanne en Famke gingen vast voor je op verkenning in Rwanda

Ryanne van Dorst en Famke Louise gingen samen de uitdaging aan; de gevaarlijke wegen opzoeken in Rwanda. Dat is even zoeken, want de infrastructuur in het Afrikaanse land is erg goed. Toch hebben de dames er uitdagende wegen gevonden. En ze hebben ondertussen het groene land van de duizend heuvels én haar bevolking beter leren kennen.

In het TV-programma ‘De Gevaarlijkste Wegen’ rijden twee BN’ers samen over gevaarlijke of uitdagende wegen in landen wereldwijd. Afgelopen zondag was het de beurt aan Ryanne en Famke. Ze lieten zich verwonderen door de prachtige groene natuur, maakten kennis met de vriendelijke lokale bevolking en ontdekten dat Rwanda enorm vooruitstrevend is.  

Vooruitstrevend

De dames zijn al direct met stomheid geslagen als ze de Zipline bezoeken, een landelijke bezorgdienst van bloed aan ziekenhuizen per hypermoderne drone. Rwanda is het eerste land waar een landelijk opererende commerciële bezorgdienst gebruikt maakt van drones. De onbemande, in de VS ontwikkelde, vliegtuigjes droppen zeven dagen per week op bestelling pakjes bij tientallen ziekenhuizen verspreid over het land. In plaats van vijf uur rijden, bereikt de levering nu in slechts veertig minuten haar bestemming.

Schoon en veilig

De hoofdstad Kigali is één van de schoonste en veiligste steden van het Afrikaanse continent. Niet alleen schoon omdat plastic er verboden is, maar ook doordat de bevolking gezamenlijk zorgt voor schone straten. Alle Rwandezen tussen 18 en 65 jaar doen elke laatste zaterdag van de maand mee aan deze Umuganda. Vanaf 8 uur staat de ochtend in het teken van het gezamenlijk schoonvegen, het doen van kleine reparaties aan straten en afwatering, het planten van bomen of het bouwen van scholen.
Ook is er in Rwanda veel steun en respect voor drie grondregels: eenheid bewaren, verantwoordelijkheid afleggen en groot denken in het belang van de vooruitgang van het land.  

Gelijkheid man en vrouw

De gelijkheid van seksen en de ontwikkelingskansen voor vrouwen zijn verankerd in de Rwandese grondwet. Zo dient tenminste dertig procent van de overheidsfuncties door vrouwen te worden vervuld. Met als gevolg dat Rwanda sinds 2003 naar verhouding de meeste vrouwelijke parlementariërs ter wereld heeft, thans niet minder dan 61%.
Deze balans is op veel plekken in de Rwandese samenleving terug te vinden. Veelal bekleden vrouwen daarbij leidinggevende posities in het bedrijfsleven en bij de (semi)overheid.

“De Gevaarlijkste Wegen in Rwanda” terugkijken?

Heb je het programma afgelopen zondag gemist? Kijk dan woensdagavond 27 mei om 20.55 uur op NPO3 naar de herhaling. Wil je het liever terugkijken in je eigen tijd? Kijk de aflevering dan hier terug.

Voor meer informatie over Rwanda bezoek je www.VisitRwanda.com.

TextielMuseum in Tilburg vanaf 1 juni weer open

Vanaf maandag 1 juni is het TextielMuseum weer open. Het museum is verheugd het publiek weer te mogen ontvangen en maatregelen zijn getroffen voor een veilig en aangenaam bezoek. Een bezoek is alleen mogelijk na het reserveren van een tijdslot. Dit kan vanaf vandaag via textielmuseum.nl. Op tweede pinksterdag kent het museum aangepaste openingstijden en is geopend van 12.00-17.00 uur.

Het TextielMuseum heeft alle noodzakelijke maatregelen getroffen om de bezoeker een veilig en prettig museumbezoek te bieden. Hierin volgt het museum de richtlijnen van het RIVM en het protocol van de Museumvereniging. Het museumgebouw heeft een ruime opzet en het aantal bezoekers wordt gereguleerd door middel van het reserveren van een tijdslot. Het introduceren van een eenrichtingsroute zorgt dat bezoekers veilig en comfortabel van de tentoonstellingen en presentaties kunnen genieten. Ook neemt het museum extra hygiënemaatregelen. Het museumcafé en de textielshop zijn geopend voor museumbezoekers: hier geldt een maximaal aantal bezoekers.

Maakcultuur vroeger en nu

De vaste looproute neemt de bezoeker mee langs alle onderdelen van het TextielMuseum: ontdek de maakcultuur van vroeger én van nu. In de Wollendekenfabriek en de Damastweverij zie je het proces van ruwe wol tot een deken of damast. In het TextielLab zijn internationale kunstenaars en ontwerpers inmiddels weer aan de slag. Bezoekers zien in deze professionele werkplaats hoe zij met high- en low-tech machines de meest vernieuwende textielproducten ontwikkelen. Voor het eerst te zien is de tentoonstelling ‘Rode Draden | Oude en nieuwe verhalen in kunst en design’ en bezoekers kunnen deze laatste kans grijpen om publiekslieveling ‘The Art of Lace’ te ontdekken. Deze tentoonstelling met verfijnde couture van o.a. Chanel, Dior en Jean Paul Gaultier is verlengd tot en met 6 september 2020.  

The Art of Lace verlengd t/m 6 september

In ‘The Art of Lace’ waan je je achter de schermen van ‘s werelds grootste modehuizen en ontdek je hoe zij samenwerken met de allerbeste kantmakers. Meer dan veertig verfijnde creaties met kant komen direct van de Parijse catwalk en zijn in Tilburg van heel dichtbij te zien. Uniek in de tentoonstelling is de laatste trouwjurk van de hand van Karl Lagerfeld voordat hij overleed. Met: Alberta Ferretti, Balenciaga, Chanel, Dior, Jean Paul Gaultier, Iris van Herpen, Louis Vuitton, Maison Margiela, Schiaparelli en Yiqing Yin.

Nu te zien: Rode draden

De tentoonstelling ‘Rode draden’ draait om het vertellen van verhalen en brengt daarin kunst en design samen. Aan bod komen thema’s als religie en spiritualiteit, gender en seksualiteit, kinderverhalen en fantasieën. Ontdek aan de hand van persoonlijke én culturele perspectieven dat er meer dan één verhaal over onze wereld te vertellen valt. Met werk van Eylem Aladogan, Mercedes Azpilicueta, Walter Van Beirendonck, Jaime Hayon, Hella Jongerius en Susanne Khalil Yusef.

Tentoonstelling Kiki van Eijk uitgesteld naar najaar

De tentoonstelling ‘Gedachtespinsels | Dutch Design door Kiki van Eijk’ is uitgesteld naar dit najaar en zal te zien zijn van 26 september 2020 tot en met 12 september 2021. De expositie presenteert hoogtepunten uit het 20-jarig oeuvre van Kiki van Eijk op een vernieuwende wijze. Samen met scenograaf Theun Mosk creëert ze in het TextielMuseum een theatrale ervaring, die meerdere zintuigen zal aanspreken.

Online Museum

Het TextielMuseum richtte een Online Museum op tijdens de sluiting vanwege het coronavirus. Met o.a. online tours, DIY workshops voor thuis en de videoreeks #madeinTextielLab. Neem alvast een sneak peek in ‘The Art of Lace’ met Cécile Narinx (modejournalist, de Volkskrant) en Jasmijn Bergisch (Viktor&Rolf) of ga zelf aan de slag met een van de duurzame DIY-workshops voor thuis. Ontdek het Online TextielMuseum op textielmuseum.nl, Instagram of Facebook.

‘Achterhoeks Junglebier’ wordt maandag met publiek gepresenteerd

De Groene Buizerd heeft voor verschijnen al de nodige bijnamen. Foto: PR

‘De Groene Buizerd’ is een fris en zomers bier met als belangrijkste ingrediënt CBD (Cannabidiol). CBD-olie wordt uit hennepplanten gewonnen. Met het lanceren van dit speciale bier willen zowel de festivalorganisatie de Feestfabriek als de brouwer aandacht vragen voor de positieve toepassingen van hennep. CBD kan van waarde zijn om het afweersysteem gezond te houden. Het wordt ook als natuurlijke pijnstiller gebruikt. Het bier is groen, vandaar de bijnaam Achterhoeks Junglebier. Op 1 juni, om 13.00 uur, vindt de officiële lancering plaats bij de Bronckhorster Brewing Company in Rha.

Cannabisbier?

De Feestfabriek en het team van Steve Gammage van de Bronckhorster Brewing Company zijn afgelopen winter bezig geweest met de ontwikkeling van een cannabisbier. Eigenaar Steve Gammage vond het eerst maar een vreemd idee. Na bestudering bleek dat hennep heel geschikt is om bier van te maken. De Groene Buizerd wordt gebotteld in 0,75 liter flessen. Het idee is dat je het bier samen drinkt met familie en/of vrienden en uitschenkt in verschillende glazen. De Groene Buizerd is een bier met ondergisting, dus eigenlijk een pilsener. Het heeft volgens de producent ‘een lichte, frisse en zomerse smaak en is verrassend lekker’.

Geestverrijkend niet geestverruimend

CBD is de niet-psychoactieve cannabinoïde die voorkomt in cannabis. In tegenstelling tot THC (de psychoactieve stof in cannabis) heeft CBD geen geestverruimend effect, oftewel: je wordt er niet high van en het is dus niet hallucinerend, illegaal, verslavend en staat ook op geen enkele drugslijst. Wat doet CBD dan wel? CBD verlicht diverse pijnen, kan helpen bij slaapstoornissen en ook een rustgevende invloed hebben op mensen met ADHD, angst- of stressklachten, longklachten, epilepsie of andere spieraandoeningen. 

Sommige mensen, met of zonder klachten, zweren al jaren bij dagelijks enkele druppels CBD-olie en voelen zich er echt beter door. De medicinale werking is niet wetenschappelijk bewezen, maar wel bewezen is dat CBD geen enkel kwaad kan. Als CBD zou helpen tegen angst dan is dit een goed tijdperk, want angst is door COVID-19 alom aanwezig. De concentratie CBD is 40 ml per 1.178 afgevulde flessen. De CBD is op waterbasis, want testen op oliebasis braken het schuim af. 

Coronacrisis

Het oorspronkelijke plan was om De Groene Buizerd te introduceren op Mañana Mañana 2020, maar door de coronacrisis gaat geen enkel festival door deze zomer. Dit is echter geen reden om de introductie uit te stellen. Sterker nog, het bier is klaar, dus beide partijen vinden het een goed idee om nu juist door te gaan. In plaats van in vaten is het nu gebotteld in flessen. Nu er geen feesten en festivals meer zijn en horeca op 1,5 meter afstand is, kunnen mensen een uniek en met liefde gebrouwen lokaal biertje samen thuis nuttigen.

1 juni 

Vanaf 1 juni is iedereen welkom om een fles of doos Groene Buizerds te scoren bij de brouwerij in Rha. Op die dag (2e pinksterdag) mogen ook de terrassen weer open. Van 12:00 tot 18:00 uur is het terras van de brouwerij geopend en kan een Groene Buizerd genuttigd worden, met inachtneming van 1,5 meter afstand. Reserveringen voor het terras kunnen gedaan worden via: www.bronckhorster.beer/proeflokaal. De officiële lancering vindt plaats om 13:00 uur door Steve Gammage (eigenaar Bronckhorster Brewing Company) en Gijs Jolink (mede-eigenaar Feestfabriek Alles Komt Goed BV). Rondleidingen in de brouwerij zijn nog niet mogelijk. De Groene Buizerd kan daarnaast (ook na 1 juni) via de webshop besteld worden. De eerste batch van 1.000 liter is verkrijgbaar voor € 5,75 per fles, inclusief een proefglas Bronckhorster bier naar keuze van de tap en 10% korting op bieren uit de winkel. 

Achterhoeks Junglebier 

Het bier is groen. Dat is bijzonder, want pilsener is meestal geel en bieren hebben vaak okerbruine tinten. Met tegenlicht krijgt het een groene kleur die heel bijzonder is. Dat heeft mede bijgedragen aan de naam ‘De Groene Buizerd’ en aan de term ‘Achterhoeks Junglebier’. In de jungle is het soms knokken, maar aan het eind van de tunnel is er licht. Groen licht!

Officiële lancering De Groene Buizerd: maandag 1 juni 2020 om 13:00 uur
Bronckhorster Brewing Company
Rhabergseweg 9
7224 NA Rha

Reisverzekeraars sluiten corona uit als geldige reden voor annulering

Reisverzekeraars hebben de voorwaarden aangescherpt met betrekking tot het coronavirus. Corona is geen onvoorziene gebeurtenis meer en dit heeft invloed op de dekking van de reisverzekering. 

Consumentenadviseur Pricewise ziet ook een daling van 80% van de aanvragen van reisverzekeringen in mei en april ten opzichte van vorig jaar. Toch is het verstandig een reisverzekering te hebben en deze niet meteen op te zeggen, ook niet als je in Nederland op vakantie gaat. Hoe, waarom, wat, wanneer? Dat staat in dit artikel.

Corona geen onvoorziene gebeurtenis meer

“Verzekeraars hebben nu duidelijker aangegeven wat er niet gedekt is onder de annuleringsverzekering,” zegt Pricewise-directeur Hans de Kok in De Ochtendspits van BNR Nieuwsradio. “Zo is het begrip epidemie aangepast naar pandemie, waardoor vergoeding bijna onmogelijk wordt.” Wel legt hij uit dat het nog wel kan uitmaken wanneer je de reisverzekering hebt afgesloten en wanneer de reis is geboekt en betaald. Of een reiziger vergoeding kan verwachten, ligt dus aan het moment.

Hoe zit het dan precies? Met een reisverzekering verzekert een verzekeringnemer zich voor onvoorziene gebeurtenissen tijdens de reis. Onvoorziene gebeurtenissen zijn bijvoorbeeld verloren bagage of een gestolen tas. En corona? Dit onvoorziene virus hoorde daar in 2019 en begin 2020 ook bij. Dat betekent het volgende: is de reis voor de coronacrisis geboekt, betaald én is er voor die tijd een reisverzekering afgesloten? Dan geldt er mogelijk een vergoeding.

Aan de andere kant betekent dat ook: is de reis tijdens de crisis geboekt en wil de reiziger deze nu annuleren vanwege het coronavirus? Dan wordt corona niet als onvoorzien beschouwd en is er geen recht op een annuleringsvergoeding.

Ruim 80% minder aanvragen

In tegenstelling tot stijgende oriëntatie van de consument in maart naar energiecontracten en telecomabonnementen, is er voor de reisverzekering niet geheel onverwacht een andere trend te zien. In de maanden april en mei van 2020 is het aantal aanvragen van een reisverzekering ten opzichte van april en mei 2019 met ruim 80% gedaald. En die daling is niet gek: het vooruitzicht om dit jaar nog ver op vakantie te gaan is er niet.

Toch is er bij Pricewise geen grote leegloop te zien wat betreft het opzeggen van de doorlopende reisverzekeringen. En dat is verstandig volgens De Kok, zeker voor wie nog in Nederland op vakantie gaat dit jaar. “Ook als je in Nederland op de hei gaat zitten, kan je reisverzekering van pas komen. Hierbij is het zaak om te kijken naar bagagedekking, hulp bij pech, en dekking voor bijzondere sporten zoals surfen en duiken,” aldus De Kok in De Telegraaf.

Vergoedingen reismaatschappijen en verzekeraars

De vergoedingen die vliegtuigmaatschappijen, reisorganisaties en verzekeraars bieden als de vakantie niet kan doorgaan door de coronacrisis, kunnen flink verschillen. Elke dag kunnen deze voorwaarden wijzigen en daarom raden we vakantiegangers aan om altijd contact op te nemen met de verzekeraar, vliegmaatschappij of reisorganisatie. Op die manier wordt er hoe dan ook juist geïnformeerd. En is het plan om in Nederland op vakantie te gaan? Overweeg dan de reisverzekering nog eens onder de loep te nemen en te vergelijken op prijs en dekking.

In het kort – nieuwsoverzicht

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.