‘Kom maar’ zegt Zwitserland – corona-travel-update 76

De Kapelbrug in het Zwitserse Lüzern. Foto: Elkedagvakantie

Hieronder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden. 

Zwitserland vanaf 15 juni open voor toeristen

Goed nieuws: zoals het er nu naar uitziet, kan Zwitserland vanaf 15 juni weer vakantiegangers uit het buitenland verwelkomen. De grenzen met Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk zullen – als de situatie het toelaat – dan weer geopend zijn voor niet-essentiële reizen, zoals vakanties.

Of Nederlanders vanaf 15 juni ook weer op vakantie kunnen naar Zwitserland, hangt af van het geldende reisadvies van de Nederlandse overheid.

Op 6 juni worden heel wat maatregelen versoepeld in Zwitserland, ook voor de toeristische sector. Wat dit precies inhoudt, vind je hieronder. Zwitserland is er klaar voor om vakantiegasten op een zo veilig mogelijke manier te ontvangen. Toeristische dienstverleners nemen onder meer speciale maatregelen om hun gasten te beschermen. Met het label ‘Clean & Safe‘ verbinden ze zich ertoe om de regels, opgelegd door het Zwitsers ministerie van Volksgezondheid en de brancheverenigingen, strikt na te leven.

Clean & safe

Om het vertrouwen van vakantiegangers in Zwitserland als veilige en schone reisbestemming te versterken, hebben zeven brancheverenigingen binnen de Zwitserse toeristische sector het label “Clean & Safe” gelanceerd. Het label toont gasten dat ze een bedrijf bezoeken dat de hygiëne- en veiligheidsvoorschriften van de betreffende branchevereniging naleeft. Voorbeelden van deelnemende brancheverenigingen zijn HotellerieSuisseSeilbahnen Schweiz en GastroSuisse, die respectievelijk hotels, kabelbanen en restaurants in Zwitserland vertegenwoordigen. 

Meer informatie op clean-and-safe.ch

Naar Zwitserland: wat en hoe?

Op 6 juni hernemen heel wat toeristische bedrijven hun activiteiten op voorwaarde dat zij de geldende hygiëne- en veiligheidsvoorschriften strikt naleven. Dit betekent onder meer social distancing van twee meter en een sterke aanbeveling voor het dragen van een mondmasker indien die afstand niet gegarandeerd kan worden. Alle actuele informatie over de geldende maatregelen, de heropeningen en de openingstijden van de toeristische bedrijven vind je op MySwitzerland.com/reisplanning.

Reizen met het OV in Zwitserland

Het Zwitserse openbaar vervoer functioneert grotendeels volgens de normale dienstregeling. In de komende weken gaan ook de panoramatreinen weer rijden. Zo start de Bernina Express op 8 juni (van Chur tot de Italiaanse grens) en hervat de Glacier Express zijn diensten op 20 juni. De vervoersbedrijven treffen passende maatregelen om de veiligheid te garanderen. Het dragen van een mondkapje is niet verplicht, maar wordt wel streng aanbevolen. Extra dienstverleningen als railcatering, groepsreserveringen en baggagevervoer zijn vooralsnog niet mogelijk.

Kamperen in Zwitserland

Vanaf 6 juni mogen alle Zwitserse campings hun poorten weer openen, zolang ze voldoen aan de geldende hygiëne- en veiligheidsmaatregelen. De campings raden gasten aan ruim van tevoren te reserveren, omdat er door de afstandsbepalingen soms minder plaatsen beschikbaar zijn. Wie in een camper met wc en douche verblijft, wordt verzocht geen gebruik te maken van gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen. De Zwitserse campingorganisatie TCS biedt een overzicht van geldende maatregelen. 

Informatie over de maatregelen bij TCS (in het Duits)

Berghutten open met gepaste maatregelen

Sinds 11 mei mogen Zwitserse berghutten weer gasten ontvangen, mits ze voldoen aan de geldende hygiëne- en veiligheidsvoorschriften. Het is verplicht te reserveren voor overnachtingen, ook omdat het aantal beschikbare slaapplaatsen in de meeste hutten is gereduceerd. Gasten dienen hun eigen huttenslaapzak, kussensloop, handdoek, desinfectiemiddel en mondkapje mee te nemen. De openingsdata verschillen per berghut: de Zwitserse Alpenclub SAC biedt een overzicht van de bij haar aangesloten berghutten.

Meer informatie op sac-cas.ch (in het Duits)

Tunesië is veilig en klaar voor bezoekers

Tunesië heeft een gezondheidsbeleid geïmplementeerd dat het volgens eigen zeggen onder de beste landen ter wereld schaart bij het beheersen van de COVID-19-crisis. ‘Door focus op efficiëntie, anticipatie en veiligheid kent het land een uitstekend herstelpercentage, een effectief zorgplan voor Covid-patiënten en een rigoureus pakket hygiënemaatregelen’, zo laat de toeristische organisatie van het land weten.

Om de gezondheid te waarborgen en verspreiding van het virus tegen te gaan is een isolatiestrategie voor reizigers geïmplementeerd. Deze heeft ten minste 25.000 besmettingen voorkomen. Ook genetisch onderzoek in het Charles Nicolle-laboratorium in Tunis en de formatie van specialistische onderzoeksteams naar een vaccin maken deel uit van het pakket aan maatregelen.

Robots op straat

Bij het borgen van de veiligheid van haar burgers heeft Tunesië moderne technologieën toegepast. Zo zorgen robots voor straatsurveillance, worden met microfoons en thermische camera’s uitgeruste drones ingezet, vindt herhaalde UV-desinfectie plaats en worden laboratoriumtrucks ingezet om in korte tijd tests af te nemen en deze te analyseren.

Tunesië zet de inzet van deze succesvolle maatregelen door en is dan volgens eigen zeggen ook volledig voorbereid om buitenlandse bezoekers weer veilig te verwelkomen.

Daarom heeft het Tunesische Ministerie van Toerisme, voor het comfort van reizigers en om zich op het herstel van inkomend toerisme voor te bereiden, een “Ready and Safe”-label geïntroduceerd. Deze etikettering is verplicht gesteld voor alle dienstverleners in Tunesië, zodat dezelfde en herkenbare normen voor iedereen gelden en breed worden toegepast.

Aanbevelingen WHO

Om in aanmerking te komen voor een Ready and Safe-label is het vereist om een intern protocol, in overeenstemming met de aanbevelingen van de WHO, te implementeren. Deze aanbevelingen zullen worden opgevolgd en toegepast door alle bedrijven en dienstverleners in de Tunesische toeristische sector. Met deze hygiëne- en preventiemaatregelen is de kans op COVID-19 verspreiding zo gering mogelijk en wordt de gezondheid en veiligheid van toeristen gewaarborgd. Meer informatie: www.discovertunisia.com 

TUI Nederland is klaar voor opstart vliegvakanties vanaf 1 juli

Op reis met het vliegtuig. Foto: Elkedagvakantie

TUI Nederland is er klaar voor om de vakantievluchten weer op te starten vanaf 1 juli aanstaande. Er zal in eerste instantie een beperkt aanbod beschikbaar zijn; alleen die bestemmingen worden aangeboden waarvan op dit moment duidelijk is dat ze een veilig en zo comfortabel mogelijk vakantieverblijf kunnen bieden.

TUI Nederland bereidt zich met diverse scenario’s voor op het aanbieden en uitvoeren van vakanties komende zomer. Vakanties in eigen land worden al aangeboden en een aantal autovakanties in de ons omringende landen zijn naar verwachting binnen afzienbare tijd weer mogelijk. Het opstarten van een vluchtoperatie vergt echter meer voorbereiding en vooruit plannen. Belangrijke vakantielanden als Spanje, Griekenland en Portugal – en dagelijks volgen er meer – geven aan weer toeristen te kunnen verwelkomen vanaf 1 juli. 

Versoepeling overheid

Arjan Kers, general manager TUI Nederland: “Vele Nederlanders willen deze zomer graag nog op vakantie naar het buitenland, maar wachten op een beslissing van de overheid die dit weer toelaat. TUI is er klaar voor hen die mogelijkheid te bieden vanaf 1 juli. De enige voorwaarde is dat de Nederlandse overheid de reisadviezen versoepelt. Wij zijn in nauw contact met de autoriteiten en hebben er samen met brancheorganisatie ANVR, het volste vertrouwen in dat er snel aanpassingen volgen. De autoriteiten in Duitsland geven inmiddels aan dat er vanaf 15 juni weer naar het buitenland gereisd kan worden, de verwachting is dat Nederland zal volgen.”

Veilig en comfortabel

Met haar eigen TUI fly vliegtuigen zal TUI vakantiegangers naar een geselecteerd aantal bestemmingen vliegen. Diverse Europese bestemmingen hebben concrete plannen om hun grenzen weer open te stellen voor toerisme en bieden ook de infrastructuur voor een aangename en veilige vakantie. Waarschijnlijk zal de vakantie wel wat aanpassingen kennen die vooral voortkomen uit het beleid van ‘social distancing’ dat in heel Europa geldt. Uiteraard biedt TUI alleen vakanties aan die voldoen aan alle regelgeving om een veilige en zo comfortabel mogelijke vakantie te kunnen garanderen.

Bestemmingen

De vakantiebestemmingen die als eerste aangeboden zullen worden zijn: de Griekse eilanden Kreta, Kos, Rhodos en Zakynthos, de Spaanse eilanden Gran Canaria, Tenerife en Mallorca en het Turkse Antalya. Ook worden er voorbereidingen getroffen om vluchten naar Curaçao en Aruba weer op te starten.
Alle voorbereidingen worden getroffen, maar de daadwerkelijke uitvoering blijft uiteraard onder voorbehoud van de formele goedkeuring van lokale autoriteiten en de mogelijkheid voor voldoende bewegingsvrijheid en vakantiebeleving voor reizigers.

BNNVARA programma ‘3 Op Reis’ ontdekt Overijssel

Chris Zegers op vakantie in Overijssel. Foto: BNNVara

Reizen gaat er de komende tijd compleet anders uitzien, iets wat de makers van het BNNVARA-programma ‘3 op Reis’ als geen ander beseffen. In het aankomende seizoen spelen hun reisavonturen zich dan ook dichtbij huis af. Op zoek naar de mooiste bestemmingen en inspirerende verhalen kan Overijssel daarin natuurlijk niet ontbreken.   

In plaats van alle continenten over te reizen, verkennen Chris Zegers, Nienke de la Rive Box, Maurice Lede en Jennifer Hoffman deze keer vanuit hun eigen woonplaats, stukje bij beetje, al reizend een wereld die eindelijk weer een beetje open gaat. Met elk een eigen windrichting als kompas, vinden ze veel inspirerende plekken in eigen land, en – als de maatregelen het toestaan – ook over de grens. Duurzaam reizen blijft een grote rol spelen: bewust en verantwoord reizen kunnen juist een belangrijke stap zijn uit deze crisis.

Chris bezoekt Zwolle

Chris trapt zijn reis richting het oosten af in Overijssel. Met een bezoek aan onder andere Hanzestad Zwolle, Nationaal Park Weerribben-Wieden, Lemelerberg en Nationaal Park Sallandse Heuvelrug staat Overijssel er straks goed op. Van mountainbiken en overnachten bij de Lemelerberg tot varen en kanoën in Giethoorn en Weerribben-Wieden: het brede scala aan recreatiemogelijkheden van Overijssel komt aan bod. Vanaf vandaag gaat de crew al op pad in Overijssel. Later dit jaar worden nog meer opnames gemaakt, waarbij de eerste uitzendingen vanaf september op televisie worden uitgezonden. 

De Zaanse Schans opent veilig haar deuren

Zo stil zag het er de laatste tijd uit op de Zaanse Schans. Foto: Stichting de Zaanse Schans.

Nog nooit eerder was het zo rustig rond midden maart toen Stichting de Zaanse Schans besloot het parkeerterrein en de toiletgroepen te sluiten voor bezoek, nadat (vrijwel alle) erfgoedlocaties, horecagelegenheden en winkels hun deuren hadden gesloten.

De molens draaiden enkel nog voor de vitaliteit en er was ruimte voor het nodige onderhoud. De bewoners leefden opeens in een zee van rust en stilte. Afgelopen tijd ging de Zaanse Schans gefaseerd open, maar nu na ruim twee maanden kan de beheersstichting meedelen dat de historische locatie vanaf maandag 1 juni weer officieel opengaat.

Eenrichtingsverkeer

Aan de hand van publieksbegeleiders en een aangepaste eenrichtingsplattegrond die enkel wordt ingezet wanneer het te druk is, durft de Stichting het weer aan. “Bezoekers ontvangen bij binnenkomst een plattegrond met hierop een aangepaste route. Ook hebben we over het hele terrein borden staan met welke richting de bezoekers mogen lopen.” vertelt directeur Maarten van der Meer. 

De gemeente Zaanstad is in overleg met Wormerland en het Hoogheemraadschap over het afsluiten van het doorgaande fietsverkeer op de Kalverringdijk voor de weekenden en de feestdagen. Dit besluit zal niet voor 10 juni worden gepubliceerd. Daarna zal in eerste instantie gedurende de weekenden de Kalverringdijk alleen voor voetgangers en hulpdiensten te betreden zijn.

Tentoonstelling AI: More than Human in Forum Groningen verlengd tot en met 16 augustus.

AI: More than Human is een actuele expositie over het ontstaan, de opkomst én de toekomst van kunstmatige intelligentie. De tentoonstelling is een samenwerking met het Londense Barbican Centre en zou aanvankelijk tot mei 2020 te zien zijn. Door de bijzondere omstandigheden in Europa als gevolg van het coronavirus is het Forum in de gelegenheid de tentoonstelling te verlengen tot en met 16 augustus. Hierdoor is het mogelijk. AI: More than Human nog te bezichtigen in de zomervakantie.

Welke impact heeft AI op ons leven? Wat betekent het om mens te zijn? Wat is bewustzijn? En hoe kunnen mens en machine samenwerken? De expositie AI: More than Human vertelt dit verhaal en verkent de ontwikkelingen van de fascinerende relatie tussen mens en technologie.

Maak kennis met onder andere de AI-toepassingen van instellingen als het Massachusetts Institute of Technology (MIT), interactieve installaties van internationale kunstenaars, de robot die de Japanse uitvinder Hiroshi Ishiguro van zichzelf maakte en het robothondje Aibo van Sony.

Online kaartverkoop en verlaagd tarief

Net als voor andere musea koop je de tickets voor de tentoonstelling online en per timeslot. Voor de zomermaanden geldt een speciaal verlaagd tarief. Voor een normaal ticket betaal je 9 euro, voor een kortingskaartje (studenten en jongeren t/m 17 jaar) 6 euro. Kinderen tot en met 6 jaar gaan gratis naar binnen. Kijk voor alle ticketsoorten op de website. Kaartverkoop is mogelijk vanaf vrijdagmiddag 29 mei.

Exposities in Forum Groningen

De volgende tentoonstelling in Forum Groningen is Shaun the Sheep and friends – the Art of Aardman over het uiterst creatieve en veelzijdige werk van de makers van onder andere Shaun the sheep, Wallace & Gromit en Chicken RunThe Art of Aardman is vanaf 19 september te bezoeken.

Tentoonstelling AI: More than Human in Forum Groningen
Verlengd t/m 16 augustus 2020
Open woensdag t/m zondag, 10.00 – 18.00 uur
Info en tickets via forum.nl/ai

ANRVR: Toerisme met handrem erop; reisvoucher verlengd

De Reisvoucher die garantiefonds SGR samen met reisbrancheorganisatie ANVR heeft ontwikkeld, kan voorlopig ook ná 1 juni worden uitgegeven. Maar nu steeds meer toeristische bestemmingen binnen Europa zich voorbereiden op het weer ontvangen van buitenlandse toeristen, hoopt de reissector dat de overheid binnenkort de reisadviezen voor Nederlandse reizigers naar het buitenland zo snel als verantwoord en mogelijk is daarop aanpast.

 ​SGR en ANVR zijn blij dat met behulp van het ministerie van Economische Zaken de uitgifte van de enige voucher in Nederland mét SGR-dekking kan worden voortgezet tot in ieder geval 1 september 2020. De Reisvoucher is in het leven geroepen om de liquiditeit van de reisbedrijven tijdens de coronacrisis enigszins op peil te houden. Maar alleen de Reisvoucher kan de sector niet redden. Helaas heeft een gesprek tussen ANVR en de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, waarbij de sector om financiële hulp heeft gevraagd, ook nog niet het gewenste resultaat opgeleverd.

Frank Oostdam, voorzitter ANVR: “Het water staat onze ondernemers tot aan de lippen, maar profiteren van nog een beetje zomerseizoen zou voor diverse bedrijven net het verschil kunnen maken tussen overleven of omvallen. Met het zomerseizoen voor de deur, zijn er diverse landen
die binnenkort toeristen weer welkom willen heten. De Duitse overheid heeft al laten weten het negatieve reisadvies voor maar liefst 31 Europese landen binnenkort op te willen heffen. Wij vragen onze overheid met klem dat -zodra landen weer toeristen toelaten- het Nederlandse reisadvies wordt aangepast van oranje naar geel; van niet reizen naar wel reizen. Uiteraard begrijpen we dat dat alleen kan met inachtneming van gezondheidsmaatregelen; toerisme met de handrem erop.”

In het kort – nieuwsoverzicht

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.