Texas cowboys leren je een (kook)lesje: corona-travel-update 72

Texas cowboys leren je een (kook)lesje: corona-travel-update 72 8
Texas Chili Cook Off (c) Texas Tourism

Hieronder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden.

Corona-epidemie in Slovenië ten einde, grenzen gaan open

Slovenië, het eerste Europese land dat de corona-epidemie officieel beëindigd verklaarde, maakt grote kans ook het eerste land te zijn waar zomervakanties dit jaar mogelijk zijn. Sinds 18 mei zijn accommodaties en de rest van de toeristische sector weer open in het land. Vooralsnog alleen voor inwoners maar spoedig hoopt het land ook weer buitenlandse toeristen te verwelkomen.

Slovenië is het eerste Europese land dat, op 14 mei, officieel heeft verklaard dat de corona-epidemie over is. Het land stelt nu stapsgewijs de grenzen open voor EU-burgers. Maar pas als Slovenië een overeenkomst heeft gesloten met een EU-land over heropening van de grens zullen inwoners van dat land in staat zijn Slovenië te bezoeken. Zomervakanties in Slovenië zijn een reële optie, al zullen de vakanties anders zijn.

Mondkapje dragen

Ondanks dat in Slovenië inmiddels (bijna) alles weer open mag zijn, blijven verschillende maatregelen van kracht. Ga je naar een winkel, restaurant of ander gebouw dan dien je bij binnenkomst je handen te ontsmetten en een mondkapje te dragen. Ook geldt nog overal dat je anderhalve meter afstand moet houden.

Slovenië’s vroege heropening dankt het land aan een zeer voorspoedig verloop van de corona-epidemie. Met 1466 bevestigde besmettingen en 104 doden (stand van zaken op 18 mei) heeft het kleine Slovenië zich bij de meest succesvolle landen ter wereld geschaard in de aanpak van het corona-virus. De epidemie heeft twee slechts twee maanden geduurd. Het snel invoeren van strenge maatregelen was waarschijnlijk de sleutel achter het succes van de Sloveense corona-aanpak, zo vermoedt de toeristische vertegenwoordiging van het land.

Koken met de cowboys van Texas

Texanen eten alleen maar vlees? Verkeerd! Insecten als ontbijt, een middagbarbecue met Japanse twist en frieten in een openlucht-saloon staan hier ook op het dagmenu. En zodra de stevige basis is gelegd, zal de Lone Star State zich in al zijn pracht tonen als producent van wijn en bier.

Een virtuele culinaire reis die begint hier met populaire tradities en eindigt met wonderlijke rariteiten voor het gehemelte.

Van Mex naar Tex

Net zoals iedereen zich graag laat inspireren door oma’s cooking skills, heeft Texas een paar keukentrucjes geleerd van de Mexicanen – toen de Lone Star State nog deel uitmaakte van het land waarmee het tegenwoordig nog steeds een grens deelt. Wat ooit slechts een bijnaam was voor de Texas-Mexicaanse spoorlijn, ligt nu – letterlijk – op ieders lippen.

De meest bekende producten van de Tex-Mex-keuken zijn maïs en tarwetortilla’s, waarmee enchilada’s, burrito’s en fajita’s worden gemaakt, maar het allerbekendste gerecht is toch wel de chili con carne. Hoewel de plaats van oorsprong omstreden is, wordt één stad opvallend vaak geassocieerd met het spicy gerecht… San Antonio.

Ooit slechts een plaats voor passanten die hun honger en dorst lesten met een snelle, goedkope maaltijd bij één van de food stalletjes. Sommige veroorzaakten nogal eens wat opschudding met hun kleurrijke lantaarns en “Chili Queens” – meestal Mexicaanse verkoopsters – en natuurlijk hadden ze het nu zo populaire Chili con Carne op het menu staan.

Ieder jaar komt het gerecht weer tot leven op het jaarlijkse “Return of the Chili Queens” festival in San Antonio. Sinds 1977 is het ook de officiële “State Dish” van de staat Texas. Talrijke kookwedstrijden, de zogenaamde “Chili Cookoffs”, waarbij de beste chili wordt bekroond met een prijs, geven het gerecht extra glans.

Grillen met eetstokjes: Texas’ bizarre smaakexperimenten

Goed eten verbindt – in de meest ware zin van het woord. Sinds januari 2017 schittert de fusionkeuken in de hoofdstad Austin. De eigenaren en koks van het restaurant “Kemuri Tatsu-ya” combineren Japanse specialiteiten met traditionele barbecue en hebben in de inrichting Texaanse elementen toegevoegd aan die van een rustieke Aziatische kroeg.

Ondertussen schittert en gloeit het in de zilvermijnspookstad Terlingua in het Texaans-Mexicaanse grensgebied. Met ongeveer 100 inwoners is het “Starlight Theatre”, gevestigd in een voormalig openluchtgebouw met uitzicht op de sterrenhemel, een echte insidertip voor hongerige romantici. Het menu verleidt met typische Tex-Mex gerechten en diverse hamburgercreaties.

Het “Xochi Restaurant” in Houston voert haar bezoekers via romantische sferen zo rechtstreeks de jungle in. Hier worden typisch Mexicaanse gerechten zoals Queso del Rancho niet met tortillachips geserveerd, maar met sprinkhanen, krekels en wormen.

En als dat niet eiwitrijk genoeg voor je is, kun je in Amarillo naar de “Big Texan Steak Ranch”: Als je de biefstuk, die net geen twee kilo weegt inclusief bijgerechten, in een uur eet, hoef je niets te betalen. Bon appetit en vooral grote eetlust!

Hop en mout in Texas

Als je goed eet, moet je ook goed drinken. In Texas zijn tal van brouwerijen gevestigd met tientallen tapbieren, meesterbrouwers, bierroutes en innovatieve en creatieve recepten. Maar bier zou geen bier zijn als een Duitser het niet in handen had gekregen – en in Texas zijn er zelfs extreem veel brouwmeesters van Duitse afkomst.

Zo werd de “Lone Star Brewery” in San Antonio al in 1883 opgericht door de Duits-Amerikaanse ondernemer Adolphus Busch en werd het beschouwd als de eerste grote mechanische brouwerij in Texas. Na het einde van de drooglegging (het verbod op verkoop van alcohol dat van 1920 tot 1933 van kracht was) nam de Münchense meesterbrouwer Peter Kreil de scepter in handen met een speciaal ontwikkelde formule en creëerde in 1933 het Texaanse nationale bier.

Wijn en bier

Het druivensap is in Texas niet minder dan het gerstenat. De staat blinkt uit als het oudste wijngebied en de vijfde grootste wijnproducent van de Verenigde Staten met een teeltoppervlakte van meer dan 1.700 hectare, verdeeld over acht gebieden met een gecontroleerde oorsprongsbenaming.

De jaarlijkse “Texas Wine Month Trail” markeert het begin van het Texaanse wijnseizoen. Tussen 1 en 31 oktober hebben wijnliefhebbers de mogelijkheid om verschillende wijnhuizen langs de bewegwijzerde wijnroute te bezoeken. Tijdens wijnproeverijen en seminars kunnen ze de nieuwste wijncreaties proeven of leren over het reilen en zeilen in de wijnhuizen en wijngaarden. Fredericksburg, de Duitse emigrantenstad, staat ook bekend om zijn wijnbouw.

Als vervanging van koersen: iconische momenten uit wielergeschiedenis

Nu alle wielerkoersen voorlopig zijn afgelast, biedt Rakuten Kobo, volgens eigen zeggen marktleider op het gebied van digitaal lezen, wielerfans alternatieve entertainment over hun favoriete hobby. Vandaag, 25 mei 2020, lanceert Kobo deel I van de Kobo Original-serie Every picture tells a story; een bundeling verhalen waarin iconische momenten uit de wielergeschiedenis besproken worden.

De serie, met actiefoto’s als uitgangspunt, biedt een selectie uit de gelijknamige reeks die eerder gepubliceerd werd in vooraanstaand wielertijdschift De Muur. Een andere selectie van de verhalen verscheen eerder al in print als Brigadier Kodak neemt een foto (genomineerd voor Sportboek van het Jaar 2014). Zoektocht naar het echte verhaal achter de foto

In Every picture tells a story gaat sportredacteur Wiep Idzenga (1968) op zoek naar de verhalen achter bekende en minder bekende actiefoto’s uit de wielergeschiedenis. Een geschiedenis waarin de jaren 80 en 90, en verschillende kampioenschappen, rondes en klassiekers de revue passeren. Samen met de betrokkenen, onder wie Gert-Jan Theunisse, Wilfried Nelissen en Joop Zoetemelk, blikt hij terug en onderzoekt hij wat er precies gebeurde in dat vastgelegde moment, maar ook wat de belangrijkste aanleidingen en (soms grote) gevolgen waren. De gedetailleerde verhalen werpen niet alleen nieuw licht over deze gebeurtenissen, maar zoomen ook in op de emoties die de wielersport rijk is en zo mooi maken.

In Every picture tells a story I is er onder andere aandacht voor de volgende profwielrenners en memorabele momenten: 

  • Gert-Jan Theunisse, Tour de France (1989)
  • Ploegentijdrit, Wereldkampioenschap (1982)
  • Laurent Jalabert & Wilfried Nelissen, Tour de France (1994)
  • Jesper Skibby, Ronde van Vlaanderen (1987)
  • Joop Zoetemelk, Wereldkampioenschap (1985)

Liever luisteren

Voor wie op zoek is naar een extra gevoel van sportbeleving is er meer goed nieuws: Every picture tells a story I is ook beschikbaar als luisterboek, ingesproken door sportjournalist en presentator van tv-programma De Avondetappe, Herman van der Zandt. Het luisterboek is te beluisteren via de gratis Kobo bol.com App.

Every picture tells a story I is vanaf vandaag, 25 mei 2020, exclusief verkrijgbaar via Kobo en bol.com als e-book (voor € 4,99), en als luisterboek (voor € 9,99). Voor abonnees is de serie kosteloos te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Een vervolg op de serie, Every picture tells a story II, staat gepland om later in 2020 te verschijnen.

In het kort – nieuwsoverzicht

Zo zag het normaal ‘drukste weekend in Amerika’ er ditmaal uit:

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.