Wickie heet je weer welkom – corona-travel-update 75

Hieronder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden. 

Kampeer & Caravan Jaarbeurs 2020 gaat niet door

Er is besloten de 2020-editie van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs (KCJ) niet door te laten gaan. Dat is een moeilijk besluit geweest, juist omdat kamperen in deze tijd extra populair is geworden. 

,,Met het ruime aanbod kampeermiddelen, toebehoren en kampeeraccessoires willen we elke editie een goede sfeer en beleving neerzetten die past bij kamperen als lifestyle en onze bezoekers een representatief en breed aanbod bieden. Gezien de huidige situatie en met de kennis van nu is die garantie helaas niet te geven”, stelt de organisatie.

En: ,,Na de succesvolle editie van vorig jaar met een recordaantal van bijna 50.000 bezoekers, keken we er ook dit jaar weer naar uit om de kampeerliefhebbers te ontvangen op de KCJ. Natuurlijk laten wij ons niet uit het veld slaan en zien wij er naar uit om iedereen volgend jaar bij de Kampeer & Caravan Jaarbeurs editie 2021 weer te verwelkomen. Zet jij 6 t/m 10 oktober 2021 alvast in je agenda? Tot die tijd houden we je graag op de hoogte via onze Facebookpagina en delen we de leukste kampeernieuwtjes en win-acties met je.”

Hyatt Regency en Mama Makan heropenen deuren in Amsterdam

Vanaf 1 juni is Hyatt Regency en Mama Makan restaurant, bar en terras in Amsterdam weer open met een hernieuwd menu-aanbod, waaronder een terras happy hour met Mama’s saté on the house. Uiteraard gaat dit alles gepaard met de huidige richtlijnen en heeft Hyatt maatregelen genomen zodat jij veilig kunt komen eten en overnachten.

Mama’s terras en happy hour

Hoe beter een warme zomerdag- en avond te besteden dan op Mama’s terras in Amsterdam Oost? Vanaf 1 juni kun je weer brunchen, lunchen en dineren in de buitenlucht bij Mama Makan. Van donderdag t/m zondag van 17.00 – 19.00 gaat de barbecue aan en kun je aanschuiven voor Mama’s Happy Hour. De cocktails hebben een gereduceerd tarief en de saté krijg je van Mama. Blijf je nog even hangen? Goed idee! Elke dag om 20.00 uur maakt één gelukkige gast op het terras kans op een overnachting in een van de hotelkamers en -suites. Goed om te weten: je moet wel van tevoren reserveren, want er is plek voor 18 personen op het terras.

Staycation | date night voor 2

Dit jaar gaan we liever niet over de grens. Geen zorgen, het vakantiegevoel binnen de landsgrenzen is te vinden in de botanische oase van Hyatt Regency. Vanaf 1 juni is een staycation te boeken via www.hyattexperiences.com. In de avond word je door Mama getrakteerd op een authentiek Indonesisch driegangendiner en in de ochtend met een ontbijtje op bed. Late check-out en een parkeerplek zijn geen probleem, dit is inclusief. 

Coronaproof

Hyatt Regency heeft de afgelopen periode verschillende maatregelen getroffen, zodat je veilig kunt komen borrelen,dineren en overnachten. Zo is de indeling van het restaurant aangepast om te voldoen aan alle social distancing vereisten, zijn er bijzet serveertafels en heeft het menu een QR-code gekregen waarmee je contactloos kunt bestellen. Het personeel heeft een speciale ‘ontsmettings-training’ gevolgd en voor gasten zijn er op verschillende plekken in het restaurant en hotel stations gecreëerd om de handen te ontsmetten. Het housekeeping-team heeft (non-branded) mondkapjes gemaakt van gerecyclede stoffen, die elke gast ontvangt als welkomstgift.

Later dan gepland, maar ga nu op kaasreis door ‘Gouda Cheese Experience’

1 juni 2020 opent Gouda Cheese Experience haar deuren. Deze interactieve ontdekking van het verhaal achter de wereldberoemde Gouda kaas is een extra reden om de historische stad te bezoeken. 

De oude kazerne in het historische hart van Gouda had de kleur al mee: in het geelgekleurde, monumentale pand aan de Agnietenstraat is de afgelopen maanden hard gewerkt aan het afronden van de Gouda Cheese Experience. De opening van de attractie zou al op 23 maart plaatsvinden, maar werd vanwege corona uitgesteld tot 1 juni.

De Gouda Cheese Experience is een combinatie van ontdekken, fun en leren. Virtuele mascotte Ralfie leidt bezoekers op tot echte Goudse kaasmeesters via een interactieve kaasreis langs het proces dat melk in overheerlijke kaas verandert, volgens een recept dat al 800 jaar nauwelijks is gewijzigd. Met ontdekwanden, een 360-graden film en virtueel melken leer je alles over de geschiedenis, het kaasmaken, de kaashandel en de koe. Natuurlijk kan er ook volop geproefd worden van de enige echte Gouda kazen in het bijbehorende restaurant.

De Gouda Cheese Experience is 7 dagen per week open. In verband met de coronacrisis zijn er wel aanpassingen met betrekking tot het aantal bezoekers en de openingstijden. Een bezoek duurt tussen de één en anderhalf uur. Voor meer informatie en reserveren kijk op www.goudacheese-experience.com 

Plopsa Indoor Coevorden heropent haar deuren

Op vrijdag 29 mei 2020 zal Plopsa Indoor Coevorden weer geopend zijn voor publiek. Dit besluit is in overleg met de Veiligheidsregio Drenthe genomen nadat Plopsa de afgelopen periode hard heeft gewerkt om het park weer op een veilige manier toegankelijk te kunnen maken voor jong en oud.

Hierbij volgt Plopsa de richtlijnen van het RIVM en het protocol ‘Veilig Samen Uit’ van Club van Elf en Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, met bijkomende informatievoorzieningen, extra hygiënemaatregelen en de anderhalve meter afstand tussen de huishoudens. Daarbij zal Plopsa Indoor Coevorden een aangepaste bezoekerscapaciteit en verplichte online reservatie hanteren.

“Veiligheid is altijd onze hoogste prioriteit,”, aldus Steve Van den Kerkhof, CEO van de Plopsa Group. “Met de extra genomen maatregelen zijn wij ervan overtuigd dat wij onze gasten ook in deze tijd een veilig maar ook zeker een gezellig dagje Plopsa Indoor Coevorden kunnen bieden.”

Gezinnen en huishoudens worden vooraf gevraagd om online hun kaarten te reserveren, aangezien het park een beperkt aantal bezoekers binnenlaat. “We starten de eerste weken met een héél beperkte capaciteit om te kijken of alles goed verloopt. Daarna bouwen we geleidelijk op, maar gedurende de hele zomer zal de capaciteit wel beperkt blijven. Het is dus zeker aangeraden om voor je bezoek snel je ticket te reserveren.” besluit Van den Kerkhof.

Onderzoek: Bijna de helft van Nederlandse reizigers wacht tot 2021

Gedurende een onderzoek naar reistrends in navolging van de coronacrisis constateerde online reisorganisatie Tourlane dat bijna de helft van de ondervraagde Nederlanders niet van plan is om dit jaar nog op reis te gaan.

Aan de hand van een enquête heeft Tourlane een groep Nederlandse reizigers tussen de 18 en 65 jaar ondervraagd, om te achterhalen hoe men nadenkt over reizen, na afloop van de reisbeperkingen. De vragen varieerden van het type reis, de reisbestemming tot het reisgezelschap en de gewenste lengte van de reis. Interessant is dat de trend van alleen reizen nog steeds erg populair blijkt te zijn. Ook lijken reisgebieden die zwaar getroffen zijn door het coronavirus, zoals Italië, geen negatieve gevolgen te ondervinden qua populariteit.

De voornaamste bevindingen uit het onderzoek:●  Eén op de vier Nederlanders​ wil direct op reis zodra dit weer is toegestaan.

●  Eén op de vijf Nederlanders ​wil na afloop van de coronacrisis​ graag alleen op reis​.

●  De meest populaire type reizen zijn ​natuurreizen en strandvakanties​.

●  Twee derde van de reizigers wil​ graag buiten Europa reizen ​zodra dit mogelijk is.

●  Binnen Europa staat ​Italië op de eerste plaats​ als reisbestemming na de coronacrisis.

●  Buiten Europa zijn de populairste reisbestemmingen ​Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Canada​.

●  Wanneer het gaat om reizen in 2020 bleek verder uit het onderzoek dat 19% van de ondervraagde Nederlandse reizigers op zijn vroegst pas in het najaar weer op reis te willen en 11% pas gedurende de winter van dit jaar. Bijna een kwart van de ondervraagden (24%) is echter bereid om direct op vakantie te gaan zodra dit mogelijk is.

Alle uitkomsten staan weergeven op de officiële onderzoekspagina: ​https://www.tourlane.nl/onderzoek-reistrends/

Fotomuseum aan het Vrijthof presenteert ‘Streetlife’

Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht presenteert van 1 juni tot en met 27 september 2020 de tentoonstelling ‘Streetlife’. Het museum toont kleurrijk werk van de Amerikaanse fotograaf Jamel Shabazz en zwart-wit portretten van de Nederlandse fotograaf Hans Rietveld. De straatfotografie markeert de jaren ’60, ’70 en ’80. Bij de tentoonstelling wordt ook het nieuwe fotoboek ‘City Metro’ van Shabazz gelanceerd.

Jamel Shabazz geniet internationale bekendheid als documentaire-, straat-, mode- en portretfotograaf. Hij fotografeert het bruisende straatleven in New York City al sinds 1980. Naast muzikanten heeft hij het alledaagse leven op straat en in de metro geportretteerd. In het monumentale museum zijn vijftig foto’s te zien. De tentoonstelling ‘Streetlife’ richt zich op zijn fotografie uit de jaren ’80. Bezoekers kunnen op platenspelers zelf bijpassende muziek draaien. Gastcurator van de expositie is de Duitse galeriehouder Bene Taschen.  

In de tentoonstelling worden dertig zwart-wit foto’s van Hans Rietveld gepresenteerd. Met zijn camera legde hij het straatleven vast; in zijn geliefde stad Maastricht, Parijs of waar hij ook was. Rietveld fotografeerde altijd mensen in ogenschijnlijk gewone omstandigheden. De nostalgische beelden zijn vooral uit de periode 1965-1975.

Jamel Shabazz (New York, 1960) groeide op in Brooklyn en is al 45 jaar actief als fotograaf. Zijn iconische foto’s zijn veelvuldig gepubliceerd en gebundeld in negen monografieën. Daarnaast is zijn autonome werk opgenomen in de collecties van musea als het Whitney Museum of American Art (New York), The Bronx Museum of the Arts (New York) en het Smithsonian National Museum of African American History & Culture (Washington). In 2018 ontving Shabazz een Gordon Parks Foundation Award.

Hans Rietveld (Den Haag, 1942) volgde een grafische opleiding aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht waar hij sinds 1970 woont. Hij combineerde zijn werk als graficus met fotografie en had een grote interesse en nieuwsgierigheid in mensen. Voor de fotograaf waren Johan van der Keuken en Ed van der Elsken belangrijke tijdgenoten en inspiratoren.     

www.fotomuseumaanhetvrijthof.nl

Geen festivals, wel zomer boordevol glamping

Na aankondiging van de versoepeling van Corona-maatregelen, ontstaat er een run op campings en vakantieparken. Nederlanders recreëren in eigen land en dat leidt tot meer vraag naar accommodaties. Duizenden glamping faciliteiten die normaal gesproken opgebouwd worden bij festivals, krijgen een tijdelijke plek bij gloednieuwe outdoor-experiences.

Nu de grote festivals zoals Down the Rabbit Hole en Lowlands niet doorgaan, ziet ondernemer Wouter Leuven andere kansen. Hij is directeur van CampSolutions: “In onze opslaglocaties stonden enorme voorraden tenten in verschillende formaten en uitvoeringen te wachten op het komende festivalseizoen. Nu hebben we in een paar weken tijd glamping locaties opgezet en uitgebreid in samenwerking met partners omdat daar veel vraag naar is. Ons doel is om zoveel mogelijk Nederlanders alsnog het echte vakantiegevoel te laten ervaren.”

De Corona-crisis maakt bedrijven nog creatiever. Wouter Leuven kon het niet accepteren: een zomer zonder omzet. Hij is met CampSolutions marktleider in festivalcampings voor bijna alle denkbare grote festivals in binnen- en buitenland. Leuven is wendbaar, denkt en handelt creatief in Corona-tijd: “Normaal gesproken zitten we in deze periode midden in het festivalseizoen. Wij hadden per direct duizenden tenten beschikbaar. Die kunnen natuurlijk goed worden ingezet voor vrienden, gezinnen en families die echt een unieke glamping-ervaring willen meemaken in eigen land.”

Pop-up glamping op diverse locaties

Eén van de samenwerkingen leidt tot het Glamp Outdoor Camp Veluwe, onderdeel van Roompot Bungalowpark Hoenderloo. Enkele maanden geleden is het bestemmingsplan van een aantal hectare van het bungalowpark aangepast en is er een vergunning voor recreatie. Leuven: “We bouwen samen een unieke luxe glamping met privé sanitair middenin het bos op ca. 3,5 hectare. Een unieke plek én eenmalige kans om hiervan te genieten. Je ziet de hertjes er zo rondlopen. De boekingen lopen via www.glampoutdoorcamp.nl.” In Rekken bouwt CampSolutions in samenwerking met Michael Wedel een verloren campingterrein om in een prachtige glamping genaamd For-rest Glamp Eibergen. Daarnaast is CampSolutions met festivalorganisatoren in gesprek om nog meer unieke en schitterende glamping locaties op te starten.

Voormalig CEO Lonely Planet deelt inzichten en reisverhalen om bij weg te dromen

In het boek Reizen voor wereldverbeteraars laat Daniel Houghton zien hoe een vakantie met respect voor aarde, cultuur, en natuur mogelijk is. Als we op een bewuste manier op pad gaan kunnen we de wereld zelfs op een positieve manier veranderen.

Voor Daniel Houghton werd reizen een levensveranderende leerschool. Hij ontdekte dat reizen vanuit een ander perspectief bekeken kan worden en dat vliegschaamte nergens voor nodig is.

In dit boek staan zowel de eigen inzichten van Houghton als ook inspirerende interviews met bevlogen reizigers als Laura Dekker en Richard Branson. Het is een pleidooi om duurzaam en bewust op reis te gaan, waarvan je mag genieten. Of als reizen even niet kan, kun je lekker wegdromen in de verhalen van anderen. Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Reizen voor wereldverbeteraars | Bewust en duurzaam op pad | Daniel Houghton | 9789021576954 | € 20,00 |  paperback |Verschijnt op 30 juni 2020

De omslag van het boek

In het kort – nieuwsoverzicht

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.