Fietsvakantie in Duitsland met coronabeperkingen

Even de grens over en dan komt je dit tegen in Duitsland. Foto: Elkedagvakantie

Fietsvakanties, dat is voor sommige mensen hun lust en hun leven. Hoewel de kans om besmet te raken kleiner is (frisse lucht, je passeert elkaar op redelijke afstand) zijn er misschien toch nog redenen die je weerhouden om op pad te gaan. Vandaag twee fietstips voor de zomer van 2020. En meer nieuws, zoals:

  • Je kunt de Zuiderzeeroute ook fietsen
  • Run op tolbadge voor Europese snelwegen
  • 3 op Reis doet Kaag en Braassem aan

Is het veilig om op fietsvakantie in Duitsland te gaan?

Fietsen langs de Lahn: © fietsvakantie-duitsland.nl

Ook zo´n zin om er weer op uit te gaan? Zo langzamerhand krijgen we weer wat meer bewegingsvrijheid en kunnen we ons weer bezig houden met het plannen van een fietsvakantie. Sinds 15 juni 2020 mag je weer op vakantie naar Duitsland.

Maar hoe ziet je vakantie er dan uit? Wat zijn de regels in Duitsland? Net zoals in Nederland en België gelden er in Duitsland een aantal algemene regels, zoals afstand houden (minstens 1,5 meter, soms 2 meter), regelmatig je handen wassen en thuis blijven als je verkouden of grieperig bent. Daarnaast heeft elke deelstaat en district zijn eigen regels.

Geen mondkapje op de fiets

Fietsen is een van de activiteiten die juist nu erg goed mogelijk is: heerlijk actief zijn in de buitenlucht. En als je op de fiets zit hoef je ook geen mondkapje te dragen. De hele wereld vraagt zich af waarom Duitsland relatief goed door de corona crisis laveert? Een eenduidig antwoord hierop hebben we ook niet, maar het heeft waarschijnlijk te maken met de uitstekende staat van de gezondheidszorg. Nergens ter wereld zijn er meer intensive care bedden beschikbaar dan in Duitsland. Bovendien houden Duitsers erg van zekerheid, dus een groot deel van de bevolking heeft zich erg goed aan alle regels gehouden. Inmiddels zijn er voldoende testcapaciteiten.

De algemene coronaregels in Duitsland

Mondkapjes en mondbescherming: in Duitsland geldt mondkapjes- of mondbeschermingplicht in het openbaar vervoer, winkels en openbare gelegenheden. Het is ook toegestaan om een sjaal of Buff/ nekwarmer te dragen. Zeker tijdens een fietstocht heel handig als je even bij de bakker een broodje wilt halen. Deze plicht geldt voor personen vanaf 6 jaar.

Hotels en restaurants moeten voldoen aan strenge hygiënevoorschriften. Bij binnenkomst staat desinfectiemiddel klaar; in de algemene ruimtes zoals receptie, lobby en trappenhuizen is een mondkapje meestal verplicht. In principe geldt hier ook de afstandsregel van 1,5 m. Hotels mogen meestal maar 50-60% van hun kamers verhuren; de restaurants moeten ervoor zorgen dat er voldoende afstand tussen de tafels is. Bij de meeste restaurants moet je van te voren reserveren. In hotels en restaurants geldt ook mondkapjesplicht bij het naar binnen- en buitengaan en als je naar het toilet gaat. Als je aan tafel heb plaatsgenomen mag je je mondkapje afdoen. De bediening draagt wel een mondkapje of een gezichtskap.

Formuliertje invullen

In een restaurant of op een terras moet je een formuliertje invullen met je contactgegevens. Dit is om een eventueel contactonderzoek uit te kunnen voeren. Deze gegevens worden na een maand vernietigd. Gasten wachten bij de ingang om naar hun plek te worden gebracht. Het is aan te raden om van te voren een tafel te reserveren (soms is dit ook verplicht).

De faciliteiten in de hotels zijn meestal niet allemaal beschikbaar. Op dit moment zijn het zwembad, de wellnessfaciliteiten en de bar vaker gesloten, maar er wordt steeds meer mogelijk. Omdat een (ontbijt)buffet op dit moment niet mogelijk is, kan er alleen maar à la carte worden gegeten. Voor het ontbijt zijn er veel creatieve vormen bedacht: van een ontbijtbox, ontbijt op bed tot het serveren van je ontbijt aan tafel.

Bezienswaardigheden: de meeste bezienswaardigheden zijn geopend. Meestal geldt een maximum aantal bezoekers. Als je heel graag die ene tentoonstelling, of dat ene attractiepark wilt zien, kijk dan of het mogelijk is van te voren online je kaartje te kopen. Openbare zwembaden zijn in de meeste deelstaten inmiddels weer – met beperkingen – geopend.

Evenementen: alle grotere evenementen zijn tot 1 september afgelast.

Reizen met de trein of het openbaar vervoer: in trein of bus ben je verplicht om een mondkapje of mondbescherming te dragen. In IC en ICE treinen kunnen minder plaatsen worden gereserveerd. Op de website van de Deutsche Bahn kun je zien hoe vol de trein is, zodat het wellicht raadzamer is om een andere trein te nemen. In Duitsland is het meenemen van fietsen in de trein mogelijk volgens de gebruikelijke regels.

Reizen met de auto: als je met twee personen die niet tot hetzelfde huishouden behoren in de auto zit, wordt geadviseerd om mondkapjes te dragen. Let op: het gezicht van de chauffeur moet wel herkenbaar blijven, anders kun je een boete krijgen. Mondkapjes zijn ook verplicht bij tankstations en openbare toiletten langs de snelweg.

Wat moet je in elk geval meenemen voor je vakantie in Duitsland?

  • Voldoende mondkapjes (in Duitsland zijn ze inmiddels bij apotheken en drogisten etc volop verkrijgbaar) of een andere vorm van mond- en neusbescherming zoals een sjaal of een Buff.  
  • Disinfectiedoekjes, of iets vergelijkbaars.
  • Contant geld. Hoewel contactloos of met de EC-kaart betalen inmiddels op veel meer plaatsen en ook voor kleinere bedragen mogelijk is, zijn er nog steeds plekken waarop alleen met contant geld kan worden betaald.

Het Nederlandse team van fietsvakantie-duitsland.nl werkt vanuit het Noord-Duitse Bremen. Daarom kennen we de Duitse situatie uit eerste hand. Meer informatie: www.fietsvakantie-duitsland.nl. Ook telefonisch bereikbaar via 0031 85 888 0897.

Fietsvakantie in eigen land: LF Zuiderzeeroute gelanceerd

Met trots lanceert het Fietsplatform de vernieuwde LF Zuiderzeeroute, een Langeafstand Fietsroute die bij uitstek geschikt is voor een fietsvakantie. De route maakt deel uit van een reeks geplande LF-icoonroutes. De route is 440 kilometer lang en volgt de contouren van de voormalige Zuiderzee. Vanwege de corona is gekozen voor een online lancering; de website www.lfzuiderzeeroute.nl, app en fietsgids zijn nu beschikbaar.

Met de vernieuwde LF Zuiderzeeroute wordt een fietsvakantie nog leuker, makkelijker en aantrekkelijker. Door highlights op de route te benadrukken wordt de beleving versterkt. En door slimme producten aan te bieden wordt een fietsvakantie nog laagdrempeliger. Denk bijvoorbeeld aan een app waarop je alle overnachtingsadressen op de route kunt zien.

Juist nu door corona

“Veel mensen hebben een fietsvakantie hoog op hun verlanglijstje staan, maar toch komt het er vaak niet van. Juist nu de vakantieperiode voor de deur staat en de mogelijkheden voor een buitenland vakantie vanwege het coronavirus beperkter zijn is dit het moment. Met de komst van deze tweede LF-icoonroute, vorig jaar werd de LF Maasroute al geopend, hopen we het laatste zetje te geven. Aldus Eric Nijland, directeur van het Landelijk Fietsplatform, initiator van de route.

Over de LF Zuiderzeeroute

De LF Zuiderzeeroute is in samenwerking met regionale partners ontwikkeld. De bestaande LF21, LF22 en LF23 vormden de basis. Daarnaast is gekeken naar nieuwe kansrijke trajecten om het thema nog meer uit te diepen.
Met de LF Zuiderzeeroute ontdek je wat de krachtmeting tussen mens en natuur heeft opgeleverd. Je fietst over grote stukken ingepolderd land en waterbouwkundige werken. Je komt langs middeleeuwse handelssteden, het voormalige eiland Schokland en vele karaktervolle vissersdorpen.

Doortrappers die de hele route uitrijden kunnen een passende herinnering aanvragen: een schildje om op je frame te plakken, en een persoonlijke oorkonde. Om hiervoor in aanmerking te komen, dienen er selfies met de fiets op een aantal plekken langs de route gemaakt te worden. Deze locaties vind je op www.lfzuiderzeeroute.nl, hier kun je ook de oorkonde aanvragen.

LF Zuiderzeefietsers nemen je mee

De LF Zuiderzeefietsers Laura Maat en Irene Maaskant beginnen 29 juni aan hun LF Zuiderzeeroute avontuur. De twee fietsende dames van 26 en 28 jaar zijn vorig jaar een aantal maanden op de fiets door Europa gereisd. Ze zijn hun eerste fietsavonturen in 2014 gestart op twee roestige fietsen van Marktplaats, een rugzak vol binnenbanden en geen flauw benul waaraan ze begonnen. Ze fietsten door Vlaanderen, van Praag naar Berlijn en van Rotterdam naar Londen. Inmiddels zijn het ervaringsdeskundigen. Waar ze ondertussen langskomen, wat ze meemaken en waar ze slapen, en hoe je een coronaproof fietsvakantie organiseert delen ze vanaf 29 juni via de sociale kanalen van Nederland Fietsland.

Fietsvriendelijke horeca langs de route

Een heerlijke fietstocht is pas echt geslaagd wanneer je als fietser een goede ontvangst krijgt op dat leuke terrasje onderweg, op de camping of in het hotel. Wanneer je daar de bidon kunt vullen, de elektrische fiets kunt opladen of – voor pechgevallen – een reparatiesetje aantreft. En als je blijft overnachten, je je fiets veilig kunt stallen. Bedrijven met het Fietsers Welkom! kwaliteitslabel bieden je dat extra stukje service. Inmiddels hebben de meeste adressen hun deuren weer geopend. Op nederlandfietsland.nl/fietserswelkom en in de app LF-routes vind je een overzicht van alle Fietsers Welkom! locaties. Reserveren in deze tijd wordt zeker aangeraden.

Run op tolbadge voor Europese snelwegen

Een tolweg in Frankrijk. Foto: Elkedagvakantie

Sinds vorige week groen licht werd gegeven voor reizen naar de belangrijkste vakantielanden in Europa, is er sprake van een run op een badge voor de tolwegen in Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal.

De Franse tolbadge-aanbieder Bip&Go,dochteronderneming van Sanef, een van de grootste tolwegexploitanten in Frankrijk, noteert sinds vorige week een stijging van 85% van het aantal Nederlandse bestellingen van de tolbadge ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Behalve de verklaring dat veel vakantiegangers hebben gewacht met het boeken van hun vakantie bevestigt dit ook de voorspelling, eerder gedaan door het NBTC/NIPO – dat veel reizigers deze zomer een autovakantie verkiezen boven een vliegvakantie, met Frankrijk als een van de favoriete zomerbestemmingen.

Automobilist wil vooral snel en contactloos naar vakantiebestemming

De tolbadge – een transponder die je op de voorruit bevestigt – maakt elektronische tolbetaling mogelijk in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. Groot voordeel is dat badgehouders bij de Franse tolpoorten kunnen kiezen voor de aparte rijstroken, waar al rijdend (30 km/uur) de badge wordt geregistreerd en de slagboom openzwaait. Dat betekent op een traject van Nederland naar Zuid-Frankrijk al snel een tijdswinst van ruim 30 minuten. Ander voordeel is dat de passage volledig contactloos gaat; verrekening van de tol gebeurt achteraf via afschrijving van de bankrekening.
Bip&Go biedt 2 type badges aan (Frankrijk/Spanje/Portugal-badge of deEuropabadge: Frankrijk/Spanje/Portugal + Italië) die online besteld kunnen worden. De badge is ook geschikt voor motors en campers.

Bip&Go is sinds 2012 actief met de uitgifte en beheer van tolbadges en heeft inmiddels 1,6 miljoen klanten. De Frankrijk/Spanje/Portugal badge kost eenmalig €10 en de Europabadge € 14. Voor verzending naar Nederland geldt €10 verzendkosten. Bestellen kan online, via de Nederlandstalige website. Meer informatie op www.bipandgo.com/nl.

Ook veel vragen over het milieuvignet

In datzelfde pad van voorbereiding ziet het grootste Frankrijk inspiratieplatform frankrijk.nl dat er massaal wordt gezocht naar informatie over het Franse milieuvignet. Deze milieusticker is in diverse steden en departementen in Frankrijk verplicht en is vooraf online te bestellen bij de Crit’air website van de Franse overheid à raison van € 4,21. Helaas geldt ook hier – net zoals onlangs bij het aanbod van medische mondkapjes is geconstateerd – een wildgroei van sites die dit vignet voor het drie- tot vierdubbele van deze prijs aanbieden. frankrijk.nl maakte een overzicht met meer informatie en praktische tips over dit vignet.

Met de auto naar Frankrijk, wat mag wel en wat mag niet?

Er zijn in Frankrijk op dit moment geen regels over een maximumaantal huishoudens per auto. Benzinerestaurants en wegrestaurants zijn gewoon open, alsook de toiletten. Beide met inachtneming van de geldende hygiëneregels. Dat betekent onder andere dat een mondkapje verplicht kan worden gesteld bij het betreden van restaurant of winkel. Je mag picknicken op de stopplaatsen (aires de repos), maar met maximaal 10 personen in één groep. frankrijk.nl houdt een update bij van de thans bekende coronaregels in Frankrijk.

In het kort – nieuwsoverzicht

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.