Historische ‘Into the Wild’-bus weggehaald uit bos: teveel doden – corona-travel-update 96

Hieronder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden. En ander nieuws. Zoals:

  • ‘Into the wild’-bus waarin diep in de wildernis van Alaska Christopher McCandless in 1992 overleed weggehaald vanwege ‘bedevaart’.
  • Nieuwe fietsmogelijkheden in het Groene Hart van de Randstad
  • Corendon begint toch weer met corona-testen

Floriade Expo 2022 in Almere gaat door

Floriade Expo 2022 in Almere gaat door. Dat heeft de gemeenteraad besloten. De wereldtuinbouwtentoonstelling vindt plaats van 14 april tot en met 9 oktober 2022.

De uitbraak van de coronapandemie wereldwijd, vormde eind maart de aanleiding om de mogelijke effecten hiervan op de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 in Almere nader te onderzoeken. De kern van het hieruit voortvloeiende advies luidde: ga door met Floriade Expo 2022, schrijf het verhaal van de Floriade nogmaals goed op en verbeter de communicatie hiervan, en pas het programmamanagement aan.

De wereld verrassen

Pieter Cloo, directeur Floriade Almere 2022 B.V., is verheugd over de uitkomst van de stemming in de gemeenteraad. “Samen met de gemeente Almere, provincie Flevoland, Rijksoverheid, Nederlandse Tuinbouwraad en al onze partners zijn wij in 2022 in staat om tot de gewenste Floriade-programmering te komen en de wereld te verrassen.”
Op dit moment hebben 210 bedrijven zich gecommitteerd aan Floriade en hebben reeds 33 landen hun deelname bevestigd. Wethouder Jan Hoek: “Met heel veel verschillende partijen werken we al geruime tijd aan de wereldexpo en aan de nieuwe groene stadswijk die daaraan verbonden is. Ik ben blij dat we deze samenwerking kunnen voortzetten. De Floriade, het programma met de stad op weg daarnaartoe, en de nieuwe wijk Hortus, dat alles bij elkaar helpt ons verder in de ontwikkeling van Almere naar een groene en gezonde stad. Bewoners, instellingen en ondernemers gaan hiervan profiteren.”

Bij de Floriade van 2012 in Venlo kon je met een kabelbaan over het terrein. Foto: Elkedagvakantie

Wereldtuinbouwtentoonstelling

In 2022 is Almere een half jaar lang hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. Het thema is ‘Growing Green Cities’. De Nederlandse tuinbouw presenteert, samen met nationale organisaties en internationale deelnemers, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Naar verwachting zullen twee miljoen gasten uit binnen- en buitenland de wereldtuinbouwtentoonstelling bezoeken.

Relevant en urgent

Het Floriade thema ‘Growing Green Cities’ is relevant en urgenter dan ooit. Verstedelijking neemt sterk toe en de leefbaarheid van steden staat onder druk. Creatieve, innovatieve en duurzame oplossingen zijn nodig om stedelijke omgevingen aantrekkelijk te houden. De tuinbouw in al haar geledingen biedt bij uitstek mogelijkheden om gezonder, groener en aangenamer te leven. ‘Greening the City’, ‘Feeding the City’, ‘Healthying the City’ en ‘Energising the City’ zijn de subthema’s van Floriade Expo 2022.

Bomen en planten houden steden koel

Nederland is in de tuinbouwsector één van de belangrijke spelers op het wereldtoneel. De sector is in staat te anticiperen op actuele mondiale ontwikkelingen en werkt continu aan innovatieve concepten die bijdragen aan de kwaliteit van leven, zowel op grote als op kleine schaal. In het Arboretum staan straks bomen die zijn geselecteerd omdat ze de temperatuur in de stad verlagen. Samen met de Nederlandse Tuinbouwraad vraagt Floriade partijen uit de hele wereld om hun best practices met een rol voor de tuinbouwsector aan consumenten en vakgenoten te presenteren.  

Vernieuwde fietsroutes in het Groene Hart

Fietsen in Nederland. Foto: Elkedagvakantie

Gemeente Vijfheerenlanden en Fietsnetwerk.nl hebben de handen ineen geslagen om vijf klassieke fietsroutes in een nieuw en digitaal jasje te steken. In de gemeente Vijfheerenlanden liggen de historische steden Ameide, Leerdam en Vianen. Dit gebied ligt in het Groene Hart, tussen de rivieren de Lek en de Linge.

De historische steden en het unieke polderlandschap vormen de perfecte ingrediënten voor kilometers fietsplezier.

Fietsroutes Tussen Lek en Linge nu digitaal

Ontdek een prachtig stukje authentiek Nederland met polders, uiterwaarden, dijken, molens, boerderijen, steden en dorpen via een ontspannen fietstocht in het gebied Tussen Lek en Linge. Klassieke fietsroutes als de Lingeroute en de Jan Blankenroute zijn nu digitaal te vinden op de website en de navigatie app van Fietsnetwerk.nl.  De vijf routes zijn beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits.

Citymarketeer Martine van Amerongen:  “Het gebied Tussen Lek en Linge ligt centraal in Nederland en is makkelijk bereikbaar. Tijdens een fietstocht Tussen Lek en Linge waait de wind door je haren, zie je de prachtige natuur en de bootjes varen met je mee. Af en toe even uitrusten op een fijn terras in een oud stadje of langs het water, dat is het ultieme genieten. In het gebied Tussen Lek en Linge vermijd je de drukte en kom je lekker tot rust.”

Historische steden

Vianen, Leerdam en Ameide zijn de drie steden in deze gemeente. Ameide is één van de oudste steden met stadsrechten. Het 17e-eeuwse centrum is dan ook beschermd stadsgezicht. Met ruim 190 rijksmonumenten is Vianen een historische vestingstad. Haar geschiedenis is op elke straathoek voelbaar. Leerdam is het centrum van de Nederlandse glaskunst en wordt ook wel de Glasstad genoemd.

Prachtige natuur

De natuur in het gebied Tussen Lek en Linge is in alle jaargetijden prachtig en fietsliefhebbers kunnen hier dan ook hun hart ophalen.  Het natuurgebied de Zouweboezem is een nog onontdekte parel met een grote diversiteit aan flora en fauna. In de uiterwaarden en de uitgestrekte polders kun je genieten van rust, ruimte en mooie natuur.

De fietsroutes Tussen Lek en Linge en een sfeerimpressie zijn beschikbaar via www.fietsnetwerk.nl/tussen-lek-en-linge/

Luchtvaartmaatschappijen geven geen geld terug; passagier dupe

Tientallen luchtvaartmaatschappijen geven reizigers nog steeds niet de mogelijkheid geld te ontvangen voor een geannuleerde vlucht vanwege Covid-19. Hierdoor lopen deze passagiers het risico bij faillissement van de airline met lege handen of een ongedekte voucher achter te blijven. De ANVR vindt dit een oneerlijke situatie.

Ondanks duidelijke uitspraken van zowel de EU als de Nederlandse Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, bieden veel airlines bij het niet-doorgaan van de vlucht vanwege Covid-19 de consument niet de mogelijkheid om geld te ontvangen of geven aan niet binnen de wettelijke termijn terug te betalen. Vele geven ongevraagd de klant een ongedekte voucher.

,,In tegenstelling tot de ‘Reisvoucher mét SGR-garantie’ die ANVR-reisorganisaties uitgeven aan hun klanten, loopt de luchtvaartpassagier het risico met een waardeloos voucher achter te blijven als ‘zijn’ airline failliet gaat; deze vouchers zijn namelijk door niets en niemand gedekt. En niet alleen de reiziger staat bij faillissement van de airline er vleuggellam bij, ook de reisorganisator -die zorgvuldig voor de klant een pakketreis heeft samengesteld inclusief een vlucht- loopt risico’s. Ook hij krijgt namelijk geen geld terug van de airline bij het niet-doorgaan van de vlucht en bij faillissement van de airline ligt het financiële risico richting de consument bij deze reisonderneming. Dit is een buitengewoon onjuiste en oneerlijke situatie”, aldus Frank Oostdam, voorzitter ANVR.

Plan voor minister

“Daarom hebben we samen met ANWB, Consumentenbond en garantiefonds SGR een plan aangeboden aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat. Met een kleine heffing op de vliegticketprijs -denk aan ca. € 0,25- kan een Nederlandse ticketgarantieverzekering worden gerealiseerd; vergelijkbaar met wat in Denemarken al een beproefd model blijkt. De Minister wil dit realiseren op Europees niveau, een nobel streven. Maar dat is een lang en onzeker traject, terwijl het eenvoudig en snel in Nederland nu kan worden ingevoerd.”

Wettelijk moeten airlines de klant de keus geven: een voucher of geld terug binnen de wettelijk gestelde termijn van een week. Verschillende maatschappijen hebben aangegeven die keus te gaan bieden, maar de praktijk leert dat uitkeren weken tot zelfs maanden duurt. Een groep airlines, veelal kleinere, zijn onduidelijk over de wijze van terugbetalen of bieden de klant een voucher als enige mogelijkheid. Daarmee zadelt de airline zowel klant als reisonderneming op met een probleem. Als de reisonderneming geen geld ontvangt, hoe kan hij de klant, van wie de vlucht onderdeel is van een pakketreis, dan terugbetalen? 

Reisbrancheorganisatie ANVR roept de Minister en de ILT daarom op betreffende airlines hierop aan te spreken. De ANVR heeft hiervoor een lijst samengesteld en overhandigd. 

Corendon biedt vakantiegangers gratis corona pcr-test

Sommige landen verplichten bezoekers om aan te tonen dat ze recent een corona pcr-test hebben ondergaan waaruit blijkt dat ze niet besmet zijn met het coronavirus. Dit geldt ook voor Curaçao en Bonaire, twee belangrijke en populaire bestemmingen van Corendon. In samenwerking met U-Diagnostics, bekend onder de naam HetHuisartslab, biedt Corendon deze test kosteloos aan haar klanten aan, inclusief de afgifte van het reisdocument dat nodig is om te kunnen reizen. De gebruikte test is goedgekeurd door het RIVM.

Sinds 1 juni kan iedereen met corona-gerelateerde klachten zich gratis laten testen bij de GGD. Vakantiegangers kunnen hier uiteraard geen gebruik van maken – tenzij ze klachten hebben – en zijn dus aangewezen op commerciële aanbieders van deze tests. De kosten daarvan bedragen in de regel €100 tot €180 per persoon, inclusief het noodzakelijke reisdocument. Om iedereen in staat te stellen zich voor een redelijke prijs te laten testen, biedt Corendon dezelfde test ook aan voor de speciale prijs van €89,50 (inclusief reisdocument) voor mensen die geen Corendon-vakantie hebben geboekt.

Hoe het werkt

Alle Corendon-klanten die een reis naar Curaçao of Bonaire hebben geboekt, ontvangen enige weken voor vertrek bericht van Corendon dat ze een afspraak kunnen maken voor een kosteloze test bij een testlocatie in de buurt van hun woonplaats. De test moet twee dagen voor vertrek plaatsvinden en kan ook in het weekend worden afgenomen. De volgende dag ontvangen de klanten per sms en via een app de uitslag. Als het coronavirus niet is aangetroffen, ontvangt de klant ook het reisdocument dat nodig is om naar de vakantiebestemming te kunnen vertrekken.

In het uitzonderlijke geval dat bij de test het virus wel wordt aangetroffen, zal de klant de reis moeten annuleren en zich moeten melden bij de GGD. Als de klant een annuleringsverzekering heeft afgesloten zal die de annuleringskosten in de meeste gevallen dekken. Klanten wordt aangeraden hier bij boeking goed op te letten.

Corendon maakt testen betaalbaar voor iedereen

Commerciële corona pcr-tests zijn erg duur. Dat zorgt bij klanten voor een hoge drempel om een vakantie te boeken naar een bestemming waar een testverplichting geldt. Vandaar dat Corendon heeft besloten om de test gratis aan haar klanten aan te bieden. De testverplichting heeft ook voordelen: zo zullen vakantiegangers met een nog geruster gevoel aan hun lange vlucht beginnen, in de wetenschap dat iedereen aan boord recent een test heeft ondergaan.

Dat biedt uiteraard geen volledige zekerheid, vandaar dat de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen tijdens het vliegen onverminderd van kracht blijven. Corendon heeft met HetHuisartslab ook afspraken gemaakt om iedereen in de gelegenheid te stellen zich betaalbaar te kunnen laten testen. In plaats van het gebruikelijke tarief van €132,50, betaalt iedereen die via Corendon een afspraak maakt, een speciaal tarief van €89,50, inclusief reisdocument.

Corendon en coronatests

,,Wij willen benadrukken dat het huidige aanbod om klanten gratis te laten testen geen enkel verband houdt met onze eerdere plannen voor ‘coronavrije’ vakanties. Aan die plannen hebben we geen uitvoering gegeven. Dit initiatief is onze invulling van de testverplichting die landen als Curaçao aan onze klanten opleggen. Hierdoor hoeven zij niet vele honderden euro’s extra uit te geven om op vakantie te kunnen gaan”, zo laat het bedrijf weten.

Nog geen volledige duidelijkheid

Op 1 juli gaan Curaçao en Bonaire weer open voor vakantiegangers. Vandaar dat we nu duidelijkheid willen geven aan onze klanten, ondanks het feit dat de overheden van Curaçao en Bonaire nog maar weinig details bekend hebben gemaakt over de exacte voorwaarden rondom de testverplichting. Zo is nog niet duidelijk of kinderen ook moeten worden getest en hoe lang van tevoren de test uiterlijk moet worden afgenomen.

,,We actualiseren voortdurend de gegevens op onze website. Via corendon.nl/pcr kan door niet-klanten een reservering worden gemaakt voor de test tegen de speciale lage prijs. Algemene informatie over verantwoord reizen is te vinden op de pagina corendon.nl/verantwoord-reizen.

Corendon-klanten die een vakantie hebben geboekt of nog gaan boeken, ontvangen automatisch bericht hoe ze de gratis test kunnen reserveren.

In het kort – nieuwsoverzicht

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.