Italiaanse berghutten weer open – corona-travel-update 95

Gran Paradiso Italia
Wandelen in Italië. Foto: Elkedagvakantie

Hieronder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden. Zoals:

  • Steun voor oorlogsmusea
  • Mag je met meer huishoudens in 1 auto op vakantie?
  • En wat doen de mensen in Groningen? (VIDEO)

Survivaltips voor een staycation

Met een ‘staycation’ een bezoek brengen aan Middelburg in Zeeland. Foto: Elkedagvakantie

Yes, we mogen weer op vakantie! Maar hé, thuisblijven is ook oké, vindt Sunweb Group. Daarom dopen zij 20 juni – de start van de zomer – om tot International Day of Holidays.

Het idee? Vakantie vieren, dat kun je overal. Haal die strandstoel maar van zolder, trek je bikini uit de kast en smeer de zonnebrandcrème maar goed uit, want een staycation is allesbehalve saai! Hierbij alvast enkele guidelines om thuis optimaal vakantie te vieren!

Zorg voor een vakantiesfeer

Om vakantie te kunnen vieren, heb je helemaal niet veel nodig. Hang wat slingers op, voorzie jezelf van een tropisch drankje en zet een lekker muziekje op. Sunweb Group heeft enkele Spotify lijsten samengesteld die gelijk de zonnige Méditerranée naar je tuin halen! 

Haal de juiste summer-tools in huis

Bij een vakantiesfeer zijn goodies natuurlijk onmisbaar. Denk maar aan een levensgrote, opblaasbare flamingo om te dobberen in jouw opblaaszwembad. Het is het idee dat telt, toch? Om International Day of Holidays te vieren, zijn er nu enkele leuke Sunweb-GIFs en -filters te vinden op Instagram voor een nog ultiemer vakantiegevoel. Maak een Instagram-story, zoek in de effectengalerij op “JoinTheCelebration” of “Sunweb” en voeg een vleugje zomer aan je foto of video toe. Een Instagram-story is tenslotte niet compleet zonder goede filter! 

Maak er een online feestje van

In het leven moet je je eigen slingers ophangen, het liefst in goed gezelschap. Vakantie vieren doen we normaal gesproken met goede vrienden of dierbaren, maar wil je dit doen met mensen die niet alleen in jouw eigen kring zitten? Gebruik bij het plaatsen van foto’s op Instagram de hashtag #JoinTheCelebration om met nog meer mensen bij elkaar te zijn! 

Sluit de dag af met een zonsondergang

Heimwee naar vakantie krijgen we pas als we prachtige zonsondergangen voorbij zien komen. Niet getreurd, de zon gaat ook gewoon hier in Nederland onder. Dé ultieme tip om thuis vakantie te vieren? Zoek een mooi plekje uit waar je de zonsondergang kunt bekijken. Wist je trouwens dat Sunweb Group alle mooiste zonsondergangen in Nederland zal bundelen naar aanleiding van International Day of Holidays? Post jouw mooiste zonsondergang op je Instagram-profiel met de hashtag #JoinTheCelebration en @sunweb en wie weet verschijn jij in The Eternal sunset op de website van Sunweb Group.

Hou daarnaast de Facebook-pagina van Sunweb goed in de gaten: om International Day of Holidays te vieren, brengt Kate Ryan in samenwerking met Sunweb Group op 20 juni een nieuwe single uit. Geboren in de eighties? Dan herken je deze cover zeker!

Trentino klaar om wandelaars te ontvangen

Goed nieuws voor de hikers en wandelaars onder ons, want de berghutten in de Noord-Italiaanse regio Trentino gaan weer open. Vanaf 20 juni is het weer mogelijk om de verschillende berghutten – ook wel refugios genoemd – te bezoeken voor een hapje, drankje of overnachting.

Uiteraard gelden ook hier de standaard hygiëneregels en moet er in en rondom de berghutten voldoende afstand gehouden worden. Daar waar dat niet mogelijk is (bijvoorbeeld in de berghut), is een mondkapje verplicht, die zelf meegebracht moet worden. Daarnaast wordt reserveren voor de lunch aanbevolen en is dit voor een overnachting verplicht. Bij een overnachting in een berghut moeten gasten eigen slippers, slaapzak en kussenhoes meenemen. Voor mensen in nood blijven de deuren altijd open!

Unieke wandelroutes

Trentino heeft – voor zowel beginners als ervaren hikers – bijzondere wandelroutes rondom de berghutten en ook meerdaagse wandelingen die verschillende berghutten met elkaar verbinden. Van routes die met het hele gezin gedaan kunnen worden tot aan het bedwingen van een – voor deze regio zo kenmerkende – via ferrata; een ervaring die niet mag ontbreken op de bucket list van iedere outdoorliefhebber. Alle routes bieden een prachtig uitzicht op de ranke bergtoppen van het Dolomietengebergte. We zetten er een aantal op een rijtje.

Hiken op ieder niveau

Ervaar de schoonheid van de natuur en geniet van mooie uitzichten over het Gardameer tijdens het lopen van de Busatte – Tempesta trail, een van de populairste hikes in de regio. Het pad maakt onderdeel uit van het befaamde Garda Trek circuit, een drietal cirkelvormige wandelroutes die zich uitstrekken over de bergen en richels langs het noordelijke deel van het Gardameer. De Bussateroute wordt gekenmerkt door de vele metalen ladders waarmee steile bergwanden worden beklommen en bevat meer dan 400 treden. Maar vrees niet: deze inspanning wordt beloond door een fenomenaal uitzicht. Tijdens de wandeling pakken oplettende bezoekers ook nog de nodige geschiedenis mee, gedurende het bestaan van het Oostenrijk-Hongaarse rijk vormde Tempesta namelijk de grens met Italië. (gemakkelijk)

Driedaagse wandeling

De driedaagse rondwandeling over de Alta Via del Granito, voert langs de granieten bergen van Cima d’Asta – Cime di Rava, één van de minst bevolkte delen van de Alpen. Geniet hier van ruige natuur en ervaar de ultieme rust. Ondergedompeld in stilte voert het pad de reiziger langs bergweiden en imposante Alpentoppen, over een netwerk van voormalige militaire wegen. Overnachten kan in de berghutten Cima d’Asta “Ottone Brentari” en Caldenave. De tocht begint en eindigt in Val Malene – op Altopiano del Tesino – in Malga Sorgazza, dat kan worden bereikt vanaf Pieve Tesino. (gemiddeld)

Wandelend over het plateau van Pian della Nana, met zijn brede vallei, is een aanrader voor de wandelaar met wat meer ervaring. De combinatie van kleurrijke weides vol bloemen en de steeds veranderende rotspartijen voelen al snel onwerkelijk aan, het is overal groen. Terwijl de wandeling zich afspeelt op ruim 2000 meter hoogte zijn er onderweg ook genoeg dieren te spotten: schapen, geiten, paarden en ezels lopen hier vrolijk rond. Wie houdt van weidse landschappen en een beetje uitdaging doet er goed aan deze wandeling met aankomst in Rifugio Monte Peller te gaan verkennen. (moeilijk)

Via deze kaart van Visit Trentino zijn veel meer mooie wandeltochten in Trentino te ontdekken

De opwinding van de afgrond

Tijdens het wandelen over een via ferrata – letterlijk ‘ijzeren weg’ in het Italiaans – treedt de wandelaar in de voetsporen van de Italiaanse soldaten in de Eerste Wereldoorlog. De paden bevinden zich langs rotswanden, vaak met spectaculaire uitzichten als gevolg, waaraan de wandelaar zich kan vastmaken via een ijzeren kabel. Op deze manier wordt de veiligheid van de wandelaar, of honderd jaar eerder soldaat, gewaarborgd. Ontdek hieronder de favoriete via ferrata’s:

Geschikt voor families en beginners is de Ferrata al Burrone Giovanelli – Piana Rotalina een mooie introductie tot het fenomeen ‘via ferrata’. Tijdens deze spectaculaire wandeling kan er worden genoten van schitterende landschappen: van groene berghellingen tot indrukwekkende ravijnen, rotsformaties en watervallen die vanaf 100 meter naar beneden storten.

Voor adrenalinejunkies is de Ferrata delle Aquile – Adelaarsferrata – een grote aanrader. Deze spectaculaire route biedt diepe afgronden zoals je deze zelden ziet. De bezoeker glijdt onderweg langs de machtige rotswanden van de berg Paganella, zweet in de handen is gegarandeerd. Heel fijn: deze ferrata kan worden bereikt met een lift naar de top van de Paganella en is ontworpen voor ervaren wandelaars die beschikken over een goede conditie.

Let’s Dolomites

Het is vaak zo dat lokale bewoners de beste hotspots en activiteiten aan kunnen bevelen bij het bezoeken van een nieuwe plek, en dat is in Trentino niet anders. Dankzij Let’s Dolomites is het mogelijk onder begeleiding van ervaren Alpengidsen de meest bijzondere aspecten van de bergen in Trentino te leren kennen. Deze ervaren gidsen laten jou tijdens een drie-, zes- of zevendaags programma – inclusief overnachtingen in de bergen – kennismaken met de geschiedenis, planten, geologie en andere wonderlijke fenomenen uit de bergen van Trentino. Zie hier alvast een paar mogelijke routes.

Noodsteun voor Stichting Musea en Herinneringscentra ’40-’45.

Herdenking van de slachtoffers in Westerbork. Foto: Elkedagvakantie

Het ministerie van VWS en het vfonds hebben de nood erkend die de oorlogsmusea en herinneringscentra hebben opgelopen tijdens de Covid19-crisis. Ministerie en vfonds stellen ieder een miljoen beschikbaar. De 2 miljoen euro is bestemd voor de herinneringscentra en de oorlogsmusea die aangesloten zijn bij de Stichting Musea en Herinneringscentra ’40-’45(SMH)en heeft betrekking op de gederfde inkomsten in de periode van 16 maart tot 1 juni 2020.

SMH is de koepelorganisatie van 15 van de grote musea en herinneringscentra omtrent de Tweede Wereldoorlog (WO2). SMH fungeert, ook met haar kleinere 24 geassocieerde netwerkleden, als een netwerkorganisatie binnen het museale domein die de belangen van de leden behartigt, uitwisseling en samenwerking bevordert en deskundigheid vergroot op het gebied van educatie, collectie en (digitaal) bereik. SMH vertegenwoordigt het werkveld binnen het Platform WO2 (samen met o.a. het NIOD, Oorlogsgravenstichting en Stichting Liberation Route Europe en het Nationaal Comité 4 en 5 mei) en is tevens het aanspreekpunt voor overheden en fondsen.

Record verwacht

De 15 leden van SMH tellen ieder jaar samen meer dan 1,2 mln. bezoekers en de aantallen groeien ieder jaar. Voor het jaar 2020 werd in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid een recordaantal bezoekers verwacht. Dat juist in de belangrijkste periode van het jaar (rond 4 en 5 mei) de deuren gesloten moesten worden door Corona is pijnlijk voor de musea maar vooral ook voor scholen, bezoekers en nabestaanden.

Ook op de bedrijfsvoering van deze musea had deze periode enorme impact. De inkomsten uit kaartverkoop worden zodanig gemist dat sommige musea grote problemen voorzagen.

Noodplan

SMH heeft de afgelopen maanden in nauw overleg met het ministerie van VWS en het vfonds gewerkt aan het noodplan voor haar leden. SMH is daarom blij met het resultaat en dankbaar voor de steun en het vertrouwen. Met deze financiële steun wordt een bijdrage geleverd aan het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en aan het overdragen van de geschiedenis en de relevantie voor het heden en de toekomst.

In het kort – nieuwsoverzicht

Wel of niet op vakantie?
0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.